Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deventer ‘zussies’ lopen tóch een Vierdaagse: ‘We vragen ons af of het ooit in de oude vorm weer terugkomt’

Door Janneke Pol 7 juli 2020

Het zou de negende keer worden dat Trudy de Lange-Westendorp (66) en Hennie Lindt-Westendorp (61) meewandelden in de Nijmeegse Vierdaagse. Toen bekend werd dat het wandelevenement dit jaar niet doorgaat, gingen ze niet bij de pakken neerzitten. “We gaan wel vier dagen wandelen, om toch een prestatie te leveren.”

“Als ik aan onze eerste Nijmeegse Vierdaagse denk, krijg ik nog kippenvel”, zegt Hennie Lindt. “We konden er haast niet van slapen. Het uitzwaaien door de studenten die net de kroeg uitkomen om vijf uur in de ochtend, het goedemorgen wensen van de ‘Goedemorgenman’ en alle mooie plaatjes waar je gedurende de dagen doorheen wandelt. Het is altijd een feest en een beleving met al die mensen.” En die blaren? Die nemen ze voor lief. “Na onze tweede deelname liep ik drie maanden op slippers”, lacht Hennie. “Zoveel last had ik ervan.”

Bekende vierdaagsezussen

Hennie en haar zus Trudy zijn onafscheidelijk. “We lijken wel een tweeling”, lachen ze. “We trekken dan ook vaak een opvallende outfit aan tijdens de Vierdaagse. Denk aan een geel shirt met eendenvoeten of een Deventer shirt. Inmiddels kennen we veel mensen die we ieder jaar op de Vierdaagse weer ontmoeten. Denk aan de Zwiterse deelnemers die chocolade voor ons meenemen vanwege de achternaam van Hennie -Lindt-.” Vaak liepen de dames voor een goed doel. “Bijvoorbeeld voor Alzheimer Nederland. We dachten zo’n 250 euro te kunnen ophalen, het werd tien keer zoveel.”

“Na die editie liep ik drie maanden op slippers door de blaren.”

Verdrietig én beetje chagrijnig

Met al die mooie herinneringen is het niet zo vreemd dat de ‘zussies’ -zoals ze bekend staan bij de Vierdaagse- teleurgesteld waren toen het hele wandelfeest niet doorging dit jaar. “We hadden natuurlijk wel aan zien komen dat het niet door zou kunnen gaan. Dat kón gewoon niet op een veilige manier”, zijn ze het eens. “Maar als je dan hoort dat het definitief is afgelast, dan ben je wel verdrietig. En ook een beetje chagrijnig”, lachen de zussen achteraf. “Tijdens iedere wandeling daarna hadden we het er wel over.”

Alternatieve wandelvierdaagse
Wandelzussen Trudy en Hennie | Eigen foto

Alternatieve Vierdaagse

Dat het officiële wandelgebeuren niet doorgaat, weerhoudt ze er niet van om toch de wandelschoenen aan te trekken in de week van de Vierdaagse. “We hebben een alternatieve vierdaagse voor onszelf uitgestippeld. We lopen vier keer tien kilometer in de omgeving Deventer en Nijmegen”, zeggen Hennie en Trudy. “Misschien lopen we stiekem wel meer, omdat we nog wel eens verdwalen onderweg”, lachen ze. “We hopen in Nijmegen te kunnen finishen, maar dat hangt af van de drukte. Mochten teveel wandelaars dit van plan zijn dan finishen we op de Brink.”

“Misschien worden het meer kilometers, we verdwalen nog wel eens.”

Stijlvol over de finish

Ze doen het deze keer niet voor een goed doel. “We doen het om toch iets te presteren dit jaar. Wandelen is voor ons meer dan ons jaarlijkse uitje naar de Vierdaagse. Het werkt therapeutisch, je kunt je hoofd lekker leegmaken. Als we vrijdag 24 juli finishen, dan is het voor ons al geslaagd.” En de outfit van dit jaar? “Het kan best zijn dat we vrijdag in een jurkje met de kleuren van Nijmegen (groen en oranje).”

De hechte zussen hopen volgend jaar weer aan de officiële start te kunnen verschijnen. “Al vragen we ons af of het ooit weer in dezelfde vorm terug zou keren.”

interieurwinkel Deventer

Interieurexpert Rianne: ‘Sfeer is ongrijpbaar, maar wel het belangrijkste in je interieur’

Het belangrijkste in je interieur? Niet het behang, de meubels of de accessoires.''Het is de sfeer''...

Joelle verloor op haar negende een groot deel van haar zicht: ‘In 2017 heb ik mijn eerste Nederlandse Kampioenschap gereden’

Joelle (19) verloor op haar negende een groot deel van haar zicht. Sporten zoals turnen en voetbal w...
containerfrustraties

8 x containerfrustraties in Deventer

De container van de buurvrouw een hele week voor jóuw schutting, steeds groenafval van die buurman i...

adv.