Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zeemeermin Marijke Pie uit Deventer kan 4:28 minuten haar adem inhouden

Door Simone Groot Lipman 6 maart 2018

Deventenaar Marijke Pie (29) haalde anderhalf jaar geleden het nationale én internationale nieuws met haar Meermin School Nederland. Deze startende ondernemer heeft vroeger de videoband van Ariël grijsgedraaid, is van huis uit fotograaf en ze brengt haar passie – mermaiding – over aan anderen door middel van les. Het is nog geen hoofdmoot op dit moment, maar als het kan, zou ze graag internationaal willen.

Cursisten komen uit heel Nederland, maar ook uit België en Duitsland op haar lessen af. De één vanwege een fascinatie voor zeemeerminnen, de ander als vrijgezellen- of bedrijfsuitje. Of gewoon voor een goede workout. Het is namelijk echt niet zo makkelijk als het eruit ziet.

‘Als ik ergens heen ga, gaat de staart altijd mee’

Waterrat

Marijke is altijd al een waterrat geweest. ”Als badwater allang koud was, zat ik er nog in”, vertelt ze lachend. ”Ik kon ook zo drie kwartier onder de douche staan. Of als we in het zwembad waren en ik zag dat we weggingen, waren ze mij vaak kwijt. Als het maar water is, dan ben ik blij. Wanneer ik het water in ga, voel ik rust. Even geen apparaten, geen social, gewoon alleen met mijzelf. Heerlijk!” Als meermin heeft ze nog één droom. ”Het liefst wil ik in aquaria zwemmen, bijvoorbeeld in Burger Zoo. Ik moet er dan wel rekening mee houden dat er ruimte genoeg is, want met mijn staart ben ik ruim twee meter. Ik zou dan graag als onderwater entertainer een verhaal willen uitbeelden. Bijvoorbeeld in een vorm van educatie.”

Disney

Naast het kunnen duiken en zwemmen, zit er ook een ander element bij: verkleden tot meermin. Het verkleden begon allemaal twaalf jaar geleden op een Fantasy Fair, een kostuumevenement. ”Ik ben verkleed gegaan als Tinkerbell en Scar (van Lion King) en heb vier verschillende versies van Ariël kostuums. Het gaat mij echt om het verkleden, creatief bezig zijn en je bijzonder voelen. Anders voelen dan normaal. En ja, ik hou van animatie en Disneyfilms. Ik maakte alle kostuums zelf, eentje bestond uit 4300 rozenblaadjes met witte vleugels, hier ben ik 50 uur mee bezig geweest. Ik doe het nu nog, maar ben gestopt met nieuwe te maken.”

marijke-pie-les
Fotocredit: Stella Huiskamp

Passie

Nu mag ze al anderhalf jaar haar passie overbrengen. De lessen zijn geschikt voor iedereen vanaf 15 jaar, vrouwen en mannen. ”Ik vind het lesgeven leuk. Je ziet de groei en je kunt dat samen delen. Waar ze de eerste les nog moeite hebben om weg te komen, zwemmen ze de laatste (derde) les zo weg. Zo hebben mensen moeite om hun ogen op te houden onder water. Ik weet ook nog dat ik moeite had om op mijn buik te liggen en de vin boven het hoofd te krijgen. Dat lukte eerst ook niet, genoeg oefenen. Want een volledige staart is zo 15 kilo, waarvan de helft aan je voeten zit.”

‘Het is totaal niet charmant, maar het is de kunst om het wel zo uit te laten zien’

marijke-pie-2
Fotocredit: Stella Huiskamp

Makkelijk & mooi

Het ziet er allemaal makkelijk & mooi uit, maar niet is wat het lijkt. ”Je moet een goede conditie en kracht hebben. Het is echt een sport. Ik ben zelf freediver, dus ik kan heel lang onder water blijven. Mijn persoonlijk record is nu 4 minuut 28 seconden. Ik krijg vaak rode ogen, blaren op mijn voeten en het snot loopt uit mijn neus wanneer ik na een fotoshoot boven water kom. Zo draag ik vaak pruiken tijdens fotoshoots voor de look en beschadiging. Als je zo vaak in het water ligt als ik, dan is je haar net stro en breekt het af. Ook heb ik speciale oogdruppels en moet ik mijn tenen eerst intapen. Het is totaal niet charmant, maar het is de kunst om het wel zo uit te laten zien.”

 

marijke-pie-mermaid
Fotocredit: Stella Huiskamp

Hype

Vooralsnog kan ze er nu (nog) niet van leven en werkt ze daarom parttime in een fotozaak. ”Ik ben vijf jaar freelance fotografe geweest. Ik heb het geprobeerd, maar het is een verzadigde markt. Er viel een last mij af toen ik ging stoppen. En heb er geen seconde spijt van dat ik ermee ben opgehouden.” Meermin zwemmen was een hype, maar hoe zit dat nu? ”Meermin zal altijd wel blijven, het blijft iets magisch”, zegt ze stellig. ”Wellicht komt er binnenkort weer een nieuwe Disneyfilm aan in de trant van Ariël en iedereen wil weer meermin zwemmen.” Marijke zelf zal het in ieder geval nooit loslaten. ”Ik kan niet zonder. Als ik ergens heen ga, gaat de staart altijd mee.”

adv.