Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Twee jonge Deventenaren ontwikkelen app voor eenzame ouderen

Door Sophie Wassink 7 december 2017

Mats (28) en Janben (29) studeren Business & Retail Management aan het Saxion in Deventer. Voor hun opleiding moesten de slimme koppen een nieuwe aanpak verzinnen voor een bestaand maatschappelijk probleem. Ze bedachten de Beptab, een app om de eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Een goed idee, zo goed zelfs dat de mannen de app nu op de markt brengen. 

We ontmoeten Mats en Janben terwijl ze midden op de Brink druk in de weer zijn met een knalgele praatpaal van de ANWB. Wat is hier aan de hand? In het midden van de praatpaal is een tablet geplaatst. Via het scherm ontmoeten we de vrolijke Hans. Hans is 83 jaar oud, weduwnaar, woont nog zelfstandig maar mist verbinding. Het is lastig voor Hans om zelfstandig de deur uit te gaan om mensen te ontmoeten. “Voor Hans en een hele grote groep ouderen willen wij de ontmoetingsplek naar huis halen. Met de Beptab kan Hans met 1 druk op de knop in contact komen met andere gebruikers.” Hans uit Deventer kan beppen (een videogesprek voeren) met Miep uit Groningen. Dat is het idee.

beptab
Screenshot promofilmpje Beptab

Noodzaak

Hoe meer de twee studenten zich in dit maatschappelijke probleem verdiepten, hoe groter hun gevoel werd dat dit idee echt een verschil zou kunnen maken. “We hebben beide geen opa’s en oma’s meer dus het is een ver van je bed show, maar in Nederland zijn 1,2 miljoen eenzame ouderen,” vertelt Janben. “We hebben marktonderzoek gedaan, zijn zelf in bejaardenhuizen gaan kijken en we waren er niet meer weg te slaan,” vult Mats aan. “Ouderen hebben zoveel te vertellen en ze willen graag dat er naar ze wordt geluisterd. Binnen een mum van tijd leggen ze hun hele levensverhaal op tafel. Zorgverleners en zelfs vrijwilligers hebben geen tijd genoeg om naar ze te luisteren. Daar hebben we een oplossing voor bedacht!”

Connected

“Onze generatie is altijd connected. Dankzij social media staan we continue in contact met elkaar. Er is zoveel mogelijk online en ouderen maken daar weinig gebruik van. Logisch, want veel ouderen hebben geen smartphone of tablet, beschikken vaak niet over een goede internetverbinding, snappen niet hoe zo’n ding werkt en hebben geen groot sociaal netwerk. Deze bezwaren kregen we allemaal te horen toen we ons plan presenteerden. We zijn aan de slag gegaan en hebben ze één voor één weg kunnen strepen.”

Van idee naar product

Een goed idee bedenken kunnen we allemaal. Maar van een idee een product maken is een ander verhaal. Een app ontwikkelen is zo simpel nog niet. “Je begrijpt dat we onze studie even naar de achtergrond hebben geschoven haha. We zijn nu ongeveer 2 jaar, fulltime, bezig met het ontwikkelen van de app. Van het zoeken naar investeerders tot het bedenken van het design en het uitvoeren van de marketing. We hebben een flink bedrag gekregen van een fonds waar we de app mee konden ontwikkelen. De afgelopen weken hebben we de laatste bugs verwijderd en nu is hij klaar voor gebruik!”

Zo simpel mogelijk

De Beptab is zo simpel mogelijk ontworpen. Op het startscherm vind je drie grote knoppen: willekeurig beppen, bekende beppen en beplijst. “Druk je op de eerste knop? Dan wordt er een videogesprek gestart met een willekeurig persoon. Na afloop van het gesprek krijgen beide beppers de vraag of het een leuk gesprek was en of ze elkaar vaker willen spreken. Antwoorden ze beide met ja, dan worden ze aan elkaars vriendenlijst toegevoegd en kunnen ze vaker met elkaar beppen. Op deze manier kunnen gebruikers niet alleen nieuwe mensen ontmoeten, maar deze contacten ook op de langere termijn onderhouden,” vertel Janben.

Alles in één

Ouderen die een smartphone of tablet in huis hebben, en er een beetje mee om weten te gaan, kunnen de app voor een klein bedrag downloaden in de Playstore. Aan ouderen die niet over deze luxe beschikken is ook gedacht. Zij kunnen een abonnement afsluiten en krijgen daar een tablet met goed werkende internetverbinding en de Beptab, geïnstalleerd en wel, voor terug. Als het aan Mats en Janben ligt is dit de oplossing voor eenzame ouderen. Zo simpel, zo functioneel en zo van deze tijd.

adv.