Robert schrijft kinderboek ‘Sterrenstof’ over stilgeboren zoontje

Robert Lentelink Sterrenstof
Foto | indebuurt Deventer

In 2015 werden Robert en Nusa Lentelink trotse ouders van Lennon. Ze kregen een stilgeboren zoontje. ”Waar anderen met een Maxi-Cosi het ziekenhuis uitliepen, liepen wij met een lege doos met een mandje onder ons arm.” Een groot verdriet, maar hoe vertel je het aan de grote zus? Robert schreef het kinderboek Sterrenstof.

Aan hun oudste dochter Lize – en grote zus – vertellen ze dat hij een sterretje wordt en naar de sterrenfabriek gaat. Robert besluit om het verhaal op papier te zetten. In korte versjes die begrijpelijk zijn voor kinderen. Een jaar later is het kinderboek ‘Sterrenstof’ een feit.

Eerlijke kans

Robert: ”De grond zakte onder onze voeten vandaan, toen de gynaecoloog zei dat ze iets zag wat ze niet kon duiden. Het was nog zo klein en weinig te zien. Bij de volgende echo (18 weken) bleek er van alles mis te zijn. Een schisis in de ergste vorm, hartafwijkingen en een slokdarm die niet aangesloten bleek te zijn op de maag. Ons leven stond op zijn kop. Lennon zou nooit een eerlijke kans krijgen en geen kwaliteit van leven hebben. De bevalling moest op natuurlijke wijze plaatsvinden. Met 21 weken werd Lennon geboren: 28 cm en 500 gram. We waren zó trots, toen hij geboren was. Hij heeft nog 1 minuut geleefd. De volgende dag kwam de klap pas en stortten we in.”

‘We waren zó trots, toen hij geboren was’

Sterrenfabriek

Verdriet was nog nooit zo intens. ”Wat vertellen we Lize?, is één van de vele vragen die we hadden. In de weken naar de bevalling toe leggen we haar uit dat haar broertje een sterretje wordt. Een sterretje klinkt zacht, is lief en is altijd aanwezig. Soms zichtbaar en soms niet.” Maar dan komt de vraag die hun compleet overvalt: hoe wordt Lennon een sterretje? ”We hadden van de maatschappelijk werker gehoord dat we niet aan Lize mochten vertellen dat Lennon ging slapen. Ik bedacht het verhaal van de sterrenfabriek, een crematorium in grote-mensentaal. Hier wordt sterrenstof – ofwel as – gemaakt die de lucht in gaat.”

kinderboek Sterrenstof

Gevoel

Als hij iets geleerd heeft na Lennons dood, is dat hij zijn gevoel moet volgen. ”Lennon lag in het crematorium en wij waren thuis. Nusa zei tegen mij: ‘het voelt niet goed.’ En even later vroeg Lize: ‘Waarom is Lennon niet thuis?’ Ik kon daar geen antwoord op geven en we zijn hem gelijk gaan ophalen bij het uitvaartcentrum.” Lize ziet dingen natuurlijk heel anders. ”Zo reden we daarvoor van het mortuarium naar het crematorium. Dit was de mooiste autorit in mijn leven. Lize had Lennon op schoot in een mandje en zong zachtjes slaap kindje slaap. De tranen liepen over onze wangen.” Lennon is nog vier dagen bij hun thuis geweest. ”Dat was heel bijzonder. In de kast staat nu Lennons urn met een kaarsje. Als we thuis zijn, brandt er altijd een kaarsje. En als we dan weggaan dan zegt Lize ook: ‘Heb je Lennon ook uitgedaan?’

‘Het is een boek dat Nusa en ik gemist hebben’

Trots

Zo volgde hij ook zijn gevoel toen hij besloot het hele verhaal op papier te zetten. Toen Robert zijn zus Monique erover vertelde, is het balletje pas echt gaan rollen. Ze werkt in het onderwijs en is begonnen met illustreren. Het boek was nu compleet. ”Ik ben versjes van vier regels op rijm gaan schrijven, want dit blijft meer hangen. En zij maakte de tekeningen erbij. Met de hulp van grafisch vormgever Amy Besten kregen de tekeningen kleur. Er zijn al wel kinderboeken over de dood en over sterren, maar hoe iemand een sterretje wordt is nog niet eerder verteld. Ik ben enorm trots op het project waar we een jaar aan hebben gewerkt. Het meest bijzondere vind ik dat kinderen straks voorgelezen worden uit mijn boek. Ons verhaal.”

Tijdloos

Het is een tijdloos verhaal. Het meisje heeft dan ook geen naam in het verhaal. ”Het boek is in eigen beheer en kost ons eerder geld dan dat we eraan zullen verdienen. Ik hoop dat we handvat kunnen geven aan ouders om bij te dragen aan een mooie en goede verwerking na overlijden van een broertje of zusje. Dat het boek op de goede plek komt, zoals in het ziekenhuis of verloskundigenpraktijk. Het mooiste zou zijn dat het voor iedereen bereikbaar is en dat het ook gewoon in de bibliotheek te vinden is. Het is een boek dat Nusa en ik gemist hebben in de periode voor en na de geboorte van Lennon. En nu is het er. Zonder Lennon zou het er nooit zijn geweest.”

Het boek bestel je hier.

Meer in deze categorie

Deventenaar van de Week

Ga naar “Deze Deventenaren zijn vrienden voor het leven: ‘Als er iets is, klop ik eerder bij hen aan dan bij familie’”

Deze Deventenaren zijn vrienden voor het leven: ‘Als er iets is, klop ik eerder bij hen aan dan bij familie’

Ga naar “Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’”

Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’

School van Frieswijk
Ga naar “Britt (22) uit Deventer maakt indruk bij Holland’s Got Talent: ‘Ik wil jongeren inspireren die hetzelfde meemaken’”

Britt (22) uit Deventer maakt indruk bij Holland’s Got Talent: ‘Ik wil jongeren inspireren die hetzelfde meemaken’

Britt Jongejan

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
  4,5
  (299)

Nu gesloten

4,5
(299)
Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XXL € 19,99”

Huispak M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Mantel S/M en L/XL € 59,99”

Mantel S/M en L/XL € 59,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Huispak met legging M t/m XXL € 19,99”

Huispak met legging M t/m XXL € 19,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022
Ga naar “Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99”

Teddy shopper 57 x 44 x 2 cm € 9,99

 • Geldig t/m 9 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker bedrijfsrestaurant”

Medewerker bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Workshop ‘Geef je kleding een tweede kans’”

Workshop ‘Geef je kleding een tweede kans’

 • Duurzaamheidscentrum Deventer
 • 8 oktober 2022
Duurzaamheidscentrum Deventer organiseert op 8 oktober 2022 een kledingworkshopDuurzaamheidscentrum Deventer organiseert op 8 oktober 2022 een kledingworkshop

Topper

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt