Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rik (26) laat zien dat turnen voor jongens super stoer is

Door Simone Groot Lipman 25 september 2018

Als 3-jarig jongetje groeide Rik Drenth (26) op met turnen. Zijn ouders hadden geturnd en ook zijn zusje deed aan turnen. De sport werd er met de paplepel in gegoten. Als puber is hij met de sport gestopt, maar de passie voor turnen heeft hij nooit losgelaten. Nu probeert hij als trainer kinderen te motiveren om te bewegen én laten zien dat jongensturnen super stoer is.

Als we de sporthal in de Scheg binnenstappen op dinsdagmiddag, zien we een enthousiaste groep jongens oefenen op de springplank. Rik geeft tips en korte instructies. In de hal staan zes onderdelen: rek, brug, ringen, vloer, sprong en voltige. Turnen voor jongens liep op zijn einde. Na een tussenstop is de zaal nu weer gevuld. Volgens de jonge Deventenaar is het tijd om weer nieuw leven in de sport te blazen. Hij volgde bij de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie KNGU een opleiding en kan nu zelfstandig in de zaal staan. Sinds deze zomer heeft Rik een groep van vijf jongens en is SVOD de enige aanbieder op het gebied van jongensturnen.

turnen-jongens
Foto | indebuurt Deventer

Geen meisjessport

Jongens en turnen, het blijft een niet-alledaagse combinatie. Het wordt vaak als niet stoer genoeg gezien. Rik wil juist van het ‘taboe’ af. ”Het is absoluut geen meisjessport. Je hebt veel krachtoefeningen, dus je moet wel sterk kunnen zijn. Je kunt niet zomaar aan de ringen hangen. Turnen vergt enorme discipline en doorzettingsvermogen. Ondanks dat er nu zoveel keus is aan verschillende sporten, zien ze ook het turnen op televisie. De goede prestaties van Epke Zonderland helpen daar zeker bij.” Want wie wil er nou niet zwaaien op een rek zoals Epke dat kan?

Turnen

Het lopen en springen blijft een goede basis volgens Rik. ”Dit heb je tot je tachtigste nodig. Het is een individuele sport, maar wel in groepsverband. Je kunt steeds je grenzen verleggen en steeds beter worden, dat maakte de sport zo mooi. Als je sterker wordt, dan worden de oefeningen ook weer moeilijker. Maar bovenal gaat het om de motivatie en plezier in de sport. De ringen blijven nog steeds mijn persoonlijke favoriet!”

Hoe nu verder? Momenteel telt deze groep vijf leden, vanaf vijf jaar. De totale vereniging SVOD bestaat uit bijna 1000 leden en zijn dagelijks bezig met turnen, (ritmische) gymnastiek, dans, freerunning en trampoline springen. Er mogen dus nog wel wat jongens bij, aldus Rik. Meer informatie lees je hier. En als er een goede basisgroep is, zullen er in de toekomst wedstrijden volgen. Wie weet komt de nieuwe Epke dan wel uit onze eigen Hanzestad!


Meer over SVOD ontdekken?

SVOD sportverenigingen

Wezenland 582, Deventer

Bekijk meer:sportverenigingen

adv.