Nooit meer je jas kwijt: Joerie start Deventer Stadsgarderobe

Door Simone Groot Lipman 19 maart 2019

Na een heerlijk dansavondje, een paar biertjes verder is het tijd om na een stapavond naar huis te gaan. Dan begint eerst de zoektocht naar je jas. Herkenbaar? Niet handig in een stampvolle kroeg met lallende mensen. En soms is je jas ook écht verdwenen. Dan baal je. Nu heeft Joerie Bekking (36) daar in Deventer iets op gevonden: De Stadsgarderobe.

Je kunt je jas afgeven op een centrale plek in de binnenstad en na het stappen weer probleemloos ophalen. Dit initiatief bestaat al in steden als Groningen en Amersfoort. En nu komt het dus ook in Deventer. Het idee komt van Joerie Bekking. ”Ik ben gewoon van mening dat veel mensen hiervan gebruik zullen gaan maken en dat velen het idee ook wel begrijpen en kunnen waarderen. Ik ben zelf in twee maanden tijd al twee keer een jas verloren, dus voor mij is het helemaal een uitkomst”, vertelt Joerie lachend.

Horeca

Joerie kent het gedoe met een jas van zowel vóór als achter de tap. Na jarenlang in de horeca te hebben gewerkt weet Joerie als geen ander hoe vervelend het kan zijn als je aan het einde van de avond je jas of tas kwijt bent. Op de eerste plaats voor de persoon in kwestie, maar zeer zeker ook voor het horecabedrijf zelf. ”Er gaat altijd meer werk in zitten dan dat je gehoopt had, maar je wilt iedereen uiteraard wel zo goed mogelijk helpen en er alles aan doen zijn/haar jas terug te vinden. Als je een jongere tussen 21 en 30 jaar vraagt of ze zijn/haar jas een keer kwijt was, zegt negen van de 10 mensen ja. Ik heb in mijn ‘horecaleven’ genoeg jassen en tassen in zakken gedaan om naar de Kringloop te brengen. Niet nodig!”

Bewaakt

Er zijn genoeg horecazaken in Deventer met een eigen ‘bewaakte’ garderobe, denk aan Burgerweeshuis, De Tijd en Dorst. Maar helaas ook genoeg zonder, zoals Bisschop, Heks en Persee. Vooral voor deze kroegen moet de stadsgarderobe een uitkomst zijn. ”Ik kan me voorstellen dat eigenaren blij zijn dat ze een oplossing hebben voor de tassen en jassen, want je horecazaak krijgt daardoor een nettere uitstraling. Het is ook handig voor publiek dat meerdere kroegen afgaat. Dan loop je niet telkens met je jas en je hoeft niet meer in de rij te staan bij zaken die wél een garderobe hebben. Daarnaast wil ik extra service bieden, met straks ook een muur met telefoonopladers, fietslampjes en kluisjes voor tassen.”

Winkelend publiek

Toch richt Bekking zich niet alleen op het uitgaan. ”Ik wil ook open gaan voor het winkelend publiek en toeristen. Het is toch heerlijk als je bent wezen winkelen, maar toch nog even ergens iets wilt eten of drinken, je even je spullen ergens kan opbergen? Maar ik wil straks ook open bij evenementen, zoals bijvoorbeeld Koningsdag.” De Deventer stadsgarderobe gaat eigenlijk als een soort servicepunt fungeren voor de stad Deventer.

Brink

De Deventer stadsgarderobe moet na de zomer open gaan. Op welke locatie is echter nog niet duidelijk. ”Er lopen wel wat dingen qua locatie, maar nog niets concreets. Er moet plaats zijn voor 500 tot 700 jassen en tassen. Het moet een goede plek zijn, geen B-locatie, anders werkt het concept ook niet. Het liefst een horecapand met vrije openingstijden. Ik wil graag op de Brink zitten als het even kan, omdat dit plein het ‘hart’ van Deventer is.”

adv.