Nieuw! Kleinkunstschool Apollo wil naar de oude mavo: ‘Dit pand ademt kunst’

Door Simone Groot Lipman 24 april 2018

Circustheaterschool De Klim groeit uit haar jasje, de Deventer Jeugdmusical heeft verschillende locaties en Muziekhuis Deventer met hun huisgenoot Taalhuis Deventer moet het huidige pand verlaten. ‘Bij toeval’ kwamen de vier organisaties bij elkaar uit: samen gaan ze onder de naam Apollo bouwen aan een gezamenlijke plek. Ze slaan de handen in één en hebben hun zinnen gezet op de oude mavo in de Van Hetenstraat.

Het begon allemaal bij Iris, de bedenker achter dit initiatief. ”Vijf jaar geleden zijn wij met het Muziekhuis begonnen in het Geertruiden Ziekenhuis. We hebben helaas te horen gekregen dat we – met onze muziekdocenten – op zoek moeten naar een nieuw onderkomen. Toen kwam dit pand, de oude mavo, op ons pad. We vonden het prachtig, maar het is natuurlijk veel te groot voor ons alleen. Via via kwam ik in contact met Wim van de Deventer Jeugdmusical (DJM) en vrij snel daarna kwamen we in contact met Marit van De Klim. Toen is het balletje snel gaan rollen.”

Verschillende locaties & te klein

De Deventer Jeugdmusical bestaat ruim 50 jaar en produceert elk jaar een grote voorstelling in de Deventer Schouwburg voor zo’n 1500 theaterbezoekers. Wim: ”We zitten met onze decor en kleding in een deel van het oude ziekenhuis. En we gebruiken de gymzaal van stichting Actief als repetitieruimte. Iedere week moeten we weer met spullen slepen. Het is echt een noodoplossing.” De circusacrobaten hebben een ander probleem: ze worden te groot. Marit: ”Wat in 2008 ooit begon met twee klasjes van twaalf kleine circustheaterartiestjes is uitgegroeid tot een Circustheaterschool waar wekelijks meer dan honderd kinderen en jongeren tussen de 7 en 19 jaar met veel plezier hun lessen en trainingen volgen. De afgelopen twee jaar zitten we krap aan ruimte en is de ruimte te laag.”

apollo

Samen sterker

Daarom durven ze samen de stap te maken. Iris: ”Samen sta je sterker en is de kans groter om het pand te krijgen. De klik is erg goed, en gaat verder dan ”gezamenlijk zoeken” naar een pand. We zitten op dezelfde lijn en begrijpen elkaar. Het past gewoon. We doen allemaal iets wat dezelfde mensen aantrekt. Dat is alleen maar super inspirerend én avontuurlijk.” Wim haakt daarop in: ”We zien het als een plek met een goede sfeer waar alles te maken heeft met podiumkunst. En belangrijker nog: we kunnen elkaars talenten in zetten. Dus muzikanten die meer leren over theater voor een goede podiumpresentatie en circusacrobaten die bijvoorbeeld een onderdeel worden in de musical.”

‘Ons plan is gewoon té mooi om waar te zijn!’

Oude mavo

Van muziek, poëzie, van levensvreugde en van de schone kunsten. Apollo is eigenlijk een groot huis voor de kleine kunsten. Het liefst zien ze dit allemaal in het oude mavo schoolgebouw aan de Van Hetenstraat. Iris: ”Een prachtig pand met de juiste ruimtes. Het is zichtbaar, toegankelijk en goed bereikbaar. Dit pand ademt kunst. Het prikkelt! Wij passen niet in een te strakke ruimte, het moet ook gezellig en warm zijn. En dit pand heeft sfeer.” Het moet een nieuwe broedplaats in Deventer worden. Het hele jaar kunnen kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, scholen en buurtbewoners terecht om hun talenten te ontwikkelen, nieuwe contacten op te doen in een huiselijke sfeer en natuurlijk te genieten van de optredens die plaatsvinden. En staan ze ook open voor nog meer samenwerkingen met andere kunstdocenten en kunstenaars.

mavo-van-hetenstraat
Pand in de Van Hetenstraat

Energie

Het plan is al voorgesteld aan de gemeente. Ze zijn enthousiast, maar nog niet overtuigd. ”Ons doel is dat de gemeente de komende tien jaar het pand beschikbaar houdt voor een maatschappelijke bestemming en wij het kunnen huren. Of dat we het kopen en zelf gaan beheren. De gemeente is nu aan het uitzoeken wat het kost om het pand te behouden of dat het wellicht nog gesloopt gaat worden.” Marit: ”Ons plan is gewoon té mooi om waar te zijn. Het geeft zoveel energie.” Iris: ”Ik kan mij niet voorstellen dat het niet door zou gaan.” De focus is en blijft dit pand, ook al weten ze één ding zeker. Wim: ”We gaan sowieso samenwerken. Als Apollo niet hier komt, dan wel in een ander pand.”

Woensdag 16 mei is de tweede vergadering van de gemeenteraad over cultuureducactie. Apollo is dan ook aanwezig om vragen te beantwoorden.

adv.