Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nicoline maakt hoeden, óók voor heren. ‘Een hoed op je hoofd zit gewoon hartstikke lekker’

Door Janneke Pol 17 september 2019

Hoewel Den Haag vandaag in de spotlights staat vanwege Prinsjesdag, stond de stad afgelopen weekend al in het teken van hoeden. Nicoline Reinders is hoedenmaakster en deed mee aan de Hatwalk in Den Haag. “We gaan zeker kijken of er vandaag een creatie van ons tussen zit.”

“Een hoed koop je niet voor een seizoen, je kunt er jarenlang plezier van hebben”, zegt Nicoline. Als meisje was ze al gek van alles wat met ontwerpen en textiel te maken heeft. “Van kinds af aan maakte ik kleertjes voor mijn poppen en voor vriendinnen”, zegt ze. Het is dan ook niet zo vreemd dat ze jaren later een teken- en textielopleiding begon. In Londen volgde ze een breitechnische specialisatie. Daar ontmoette ze Mariëlle van der Schrier, met wie ze nu een hoedenontwerpersduo vormt. Tijdens de ‘Hatwalk’ in Den Haag mochten ze afgelopen weekend hun creaties tonen.

Nicoline Reinders hoed
Een hoed uit de zomercollectie. Foto|Nicoline Reinders

Niet voor saaie mutsen

Het maken van hoeden vergt niet alleen een sterk staaltje vakvrouwschap. Ook zeker wat lef, weet Nicoline. “Juist de techniek erachter vind ik zo mooi aan het maken van hoeden. Machines vind ik fantastisch. Vroeger hielp ik met mijn broers dan ook al met het klussen aan motoren. Wanneer ik hoor dat iets officieel niet kan met een breimachine, wil ik het juist doen. Die machines zijn zo leuk! Ik heb er thuis veel staan. Zelfs onder mijn bed, gewoon omdat daar nog ruimte was”, lacht ze.

Fully fashioned

Nicoline maakt de mutsen van duurzame materialen. “Linnen of verschillende varianten van wol. Het belangrijkste is dat we geen restmaterialen hebben, dat wordt ook wel fully fashioned genoemd. Ik maak alle onderdelen van de hoeden en Mariëlle zet het in elkaar. Hun mooiste creatie? “Dat kan ik niet zeggen, zoals de meeste ontwerpers. Je laatste item is vaak het meest intrigerend. Maar daarna ga je weer verder met een heel nieuw project.”

Hoed
Een hoed uit de wintercollectie. Foto|Nicoline Reinders

Krachtig en mannelijk

Op dit moment zijn de dames druk met de wintercollectie. “Hierin zien we veel goed draagbare stukken, een soort kruising tussen een muts en een hoed.” Als het aan Nicoline ligt, loopt iedereen deze winter met een hoed op zijn of haar hoofd. “De meeste mensen dragen al vaker een hoofddeksel dan ze denken. Een beanie of een mutsje bijvoorbeeld. Het is dan ook hartstikke lekker om gewoon een hoed op je hoofd te hebben. Je moet het gewoon durven te dragen”, zegt ze enthousiast. Een van de highlights van hun show in Den Haag? “De mannenhoed. Een hoed in krachtige en mannelijke uitvoering.”

Finale Hatwalk Marielle Nicoline (1)
Nicoline en Mariëlle na afloop van de Hatwalk. Foto|Nicoline Reinders

Eerste hulp bij harde wind

Het draagbare van de hoed kunnen we zeker terugzien op Prinsjesdag vandaag. “Al is er nooit één trend in hoedenland. Je hebt ze zowel in meer minimalistische uitvoering als in klassieke uitvoering met veren, versieringen en andere uitsteeksels”, zegt Nicoline. Dat ze vandaag klaar zit om de hoedenparade te bekijken, staat vast. “We zijn erg benieuwd of er dit jaar een door ons ontworpen exemplaar bij zit. We verkopen niet aan particulieren, dus het kan maar zo dat één van de dames (of heren) buiten ons weten een hoed van ons heeft gekocht voor deze gelegenheid.”

Om ook van de hoeden te kunnen genieten wanneer er vandaag een harde windvlaag langs raast, geeft Nicoline nog een tip. “Een goed aansluitende hoed is belangrijk, kies iets dat echt bij je past. En ben je niet zeker? Dan bieden de ouderwetse hoedenspelden uitkomst.”

 

Graansilo

Binnenkijken bij: de graansilo van Studio Groen+Schild

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt wanneer je die enorme betonnen reus ziet, de arch...
Blootzwemmen

Hoezo bikini? Zij gaan liever bloot het zwembad in!

Bloot zwemmen is het helemaal. Althans, dat vindt de steeds grotere groep deelnemers aan het blootzw...
Insta

11 x deze teksten deelden jullie op Instagram

Schrijven zegt meer, zeggen ze. Dit lijkt ook te gelden voor Instagram. Dit schreven jullie afgelope...

 

adv.