Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marlies schrijft een dagboek als verloskundige: ‘Je mag bij magische momenten zijn’

Door Janneke Pol 2 december 2019

Als klein meisje wist ze het zeker, later zou ze verloskundige worden. Dat ze over haar werk als verloskundige ook een boek zou schrijven én misschien zelfs een tv-serie zou krijgen? Dat had ze niet durven dromen. Marlies Koers (28) geeft een inkijkje in haar dagboek. “Een verzameling van fijne, luchtige maar ook aangrijpende momenten.”

Alsof ze het als praktijkeigenaar nog niet druk genoeg had, besloot Marlies een dagboek bij te houden van de alledaagse dingen in de verloskundigenpraktijk Baren & Zo. “Ik schrijf altijd al graag, voor mezelf. Toen ik blogs begon te schrijven voor op onze eigen website werd dit al snel opgepikt. Soms hadden we vijfhonderd lezers per dag. Uiteindelijk kreeg ik een maandelijkse blog bij ‘Kids en Kurken’. Na herhaalde vragen over de komst van een boek, moest ik daar haast wel aan toegeven”, straalt Marlies. “Toen er een literair agent op mijn pad kwam, was dat het zetje om er werk van te maken.”

‘Iets met baby’s’

Ze weet de liefde voor het vak dan ook goed over te brengen. “Zelf wilde ik als klein meisje al ‘iets met baby’s’ gaan doen. In plakboeken uit groep vijf is dat al terug te zien”, lacht ze. “Daarnaast was mijn moeder kraamverzorgster, waardoor ik mooie verhalen hoorde aan de keukentafel. Uiteindelijk besloot ik dat ik graag een medisch professional wilde worden in hetzelfde vakgebied, verloskundige dus.”

‘Ja, soms krijg je vruchtwater over je heen.’

Bevalling als kers op de taart

Op haar 21e kon ze daadwerkelijk aan de bak en tegenwoordig is ze de praktijkeigenaar van Baren & Zo. “Het is onregelmatig en verantwoordelijk werk. Maar je mag zo dichtbij komen. Mensen stellen zich negen maanden lang voor je open voor begeleiding. Als je dan uiteindelijk bij de bevalling mag zijn, is dat de kers op de taart. Vaak is daar alleen de partner, of in het uiterste geval een moeder bij. Dat jij daar ook bij mag zijn, is magisch.” Ondanks de soms onsmakelijke details. “Ja, ik heb wel eens vruchtwater over me heen gekregen. En de vader die zo hard met zijn vrouw mee perste, dat hij liep te winden in de verloskamer. Hilarische momenten.”

‘Ik heb geleerd dat de natuur soms keihard kan zijn.’

Vierhonderd bevallingen verder

Met zo’n vierhonderd bevallingen op de teller, heeft ze beide kanten van het vak gezien. “Veelal mooie verhalen, maar ook zaken die me als persoon hebben geraakt. Dan leer je dat de natuur keihard kan zijn, ondanks je inzet.” Toch benadrukt ze dat de boventoon van haar dagboek luchtig, fijn en vrolijk is. “Leuk voor aanstaande moeders als voorbereiding, maar ook zeker voor oma’s omdat er herkenbare dingen naar voren komen.”

Niet het verhaal van de buurvrouw

Bang dat juist hun verhaal in haar dagboek naar voren komt, hoeven moeders niet te zijn. “Natuurlijk houd ik rekening met de herkenbaarheid van mensen die door ons begeleid zijn. Privacy staat voorop. Juist daarom mix ik verhalen van minstens drie personen door elkaar in het boek”, zegt Marlies. “Lezers zijn er ook helemaal niet bij gebaat om te weten dat het over de buurvrouw gaat.” Doel van haar dagboek? “Het is vooral bedoeld als ode aan het vak van de verloskunde en een inkijkje in hoe goed we het eigenlijk hebben in Nederland.”

‘De vader perste iets te hard mee, hilarisch!’

Inmiddels is Marlies bijna klaar met haar boek. “Ik schrijf in mijn vrije uurtjes. Gelukkig typ ik snel, ik vind het vooral erg leuk om te doen.” Niet dat dit het laatste is wat we van Marlies horen. “Inmiddels zijn ook de filmrechten van het boek verkocht. In 2021 kunnen we dus een vervolg verwachten in de vorm van een serie die gebaseerd is op mijn boek. Echt bizar.”

Eerst het boek maar eens lezen? Dat kan! Vanaf 4 juni 2020 ligt het in de schappen.

adv.