Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marijn kocht een boerderijtje in Denemarken: ‘Geen huur of hypotheek, wel enorm veel vrijheid’

Door Janneke Pol 6 mei 2020

Ze woonde met plezier in de binnenstad van Deventer, maar Marijn snakte naar meer vrijheid. Inmiddels woont ze al enkele maanden op een boerderijtje in Denemarken. Marijn Rolleman (31) vertelt over haar buitenlandse avontuur.

“Ik werk in de vastgoedbranche en had al langer de behoefte aan wat meer vrijheid. De binnenstad van Deventer is prachtig, maar hoe fijn is het om meer ruimte om me heen te hebben? Of beter nog: vrij uitzicht op zee!”, zegt Marijn. Waar dat zou moeten zijn? Daarover had ze geen specifieke wensen. “Ik keek wel rond in Scandinavië, maar Noorwegen en Zweden waren voor mij weer net te weids.”

‘Als het moet, ben ik zo weer bij mijn vrienden en familie in Nederland.’

Tot ze door Denemarken reed. “Dit land is iets minder dunbevolkt. Toch is ook hier de natuur prachtig en heb je ook hier die vrijheid”, zegt Marijn. Ze zag daarbij nog een voordeel. “Het ligt op slechts zes uur rijden van Nederland. Als het moet, ben ik zo weer terug bij mijn vrienden en familie.”

Tekst gaat verder onder foto.

Marijn heeft nu uitzicht op zee | Eigen foto

Deense boerderij

Een tweede wens was om op die geweldige locatie een eigen renovatieproject op te pakken. “Dat is mijn werk. Ik zie veel om me heen, maar wilde nu eens iets helemaal zelf maken.” Zo gezegd, zo gedaan. Marijn besloot een oud boerderijtje in Denemarken te kopen.

‘Ik betaal hier geen huur of hypotheek.’

“Deze boerderij was niet meer in gebruik. Het is van origine een klein tuindershuisje.” Bepaald geen instapmodel, zag ze al snel. “Het dak was lek, er was lekkage onder de vloer. Alle muren moesten worden gestript”, lacht ze. “Ik heb dus eerst veel tekeningen gemaakt van het beoogde eindresultaat.” Bijkomend voordeel? “Het boerderijtje is echt van mij, ik betaal hier geen huur of hypotheek.”

Tekst gaat verder onder foto.

“Deze boerderij was niet meer in gebruik. Het is van origine een klein tuindershuisje.”

Even over die Denen

Hoewel haar nieuwe woonplaats op slechts zes uur rijden van Deventer ligt, zijn kleine (cultuur)verschillen onvermijdelijk. “De mentaliteit is vergelijkbaar met die van Nederlanders, met name die sarcastische humor”, zegt Marijn. “De Deen is -over het algemeen- een heel gelukkig type mens. Ze zijn vriendelijk en willen je graag helpen.” Wel is er nog een kleine taalbarrière. “Ik was bezig met een cursus Deens, maar die ligt nu even stil. Ik gebruik in veel gevallen Google Translate en meestal waarderen ze wel dat ik moeite wil doen om met ze in hun eigen taal te communiceren.”

In het donker

De vrijheid en natuur waar Marijn zo naar uitkeek, komt haar soms een beetje in tegen. “Er heerst hier een relaxte vibe, er zijn maar weinig mensen en dat doet iets met je energie. Maar hier in Denemarken is het ook erg donker, ze houden ze niet zo van lichtvervuiling”, zegt Marijn. “Die leuke lampjes zoals in de Walstraat kom je hier niet tegen. Dat was behoorlijk wennen.”

“Die leuke verlichting als in de Walstraat kom je hier niet tegen.”

Ze denkt dan ook vaak aan die Walstraat en aan Deventer. “Ik mis mijn vrienden en familie al wel. We (video)bellen en spreken elkaar via Whatsapp, ik heb ze al uitgenodigd om hier te komen kijken.” Want voorlopig blijft ze nog wel even in Denemarken.”De komende tijd heb ik hier nog genoeg te doen. Daarna zie ik wel waar ik blijf, misschien kom ik ergens anders wel weer een nieuw renovatieproject tegen.”

De moestuin van Marijn.

 

externe Borstprothese Proud Breast

Suzanne en clary laten vernieuwende borstprothese zien op tv: ‘Het hielp me mijn nieuwe lichaam te accepteren’

Deventenaren Clary Scheres en Suzanne Kemps waren gisteren op nationale televisie te zien. Meer dan ...

Meedeinen maar! Zij hebben een woonschip, hij lag in Deventer

Heb je hem zien varen? De Robbedoes! Wim en Anneke voeren met dit woonschip in etappes naar hun thui...
voorjaarsvakantie-kids

5 x zo genieten Deventenaren van de meivakantie

Deze week was het meivakantie. Ondanks dat we thuis moesten blijven tijdens de vakantie werd er toch...

adv.