Marieke schreef een boek met kindermeditaties: ‘Binnen vijf minuten was een klas van dertig kleuters stil’

De boodschap van de vogel
Marieke schreef het boek 'De boodschap van de Vogel'. | Foto: eigen foto Marieke

Deventenaar Marieke Martens (48) werkt al zolang ze zich kan herinneren met kinderen. Ze heeft haar eigen coachingspraktijk en afgelopen maand bracht ze een kinderboek vol meditatieverhalen en versjes uit. Haar missie? Zorgen dat kinderen weer vertrouwen op hun binnenste. ”Ik denk dat mijn leven een stuk soepeler verlopen was als ik als kind had geleerd om meer te vertrouwen op mijn eigen gevoel.”

Marieke: ”Kinderen hebben hun hoofd te vol.” Het is een klacht die ze dagelijks hoort in haar praktijk. ”Dat komt omdat we tegenwoordig zo gericht zijn op alles naar buiten, ook kinderen. Kinderen zouden wat meer rust moeten zoeken bij zichzelf.” Volgens Marieke zorgt rust ervoor dat kinderen beter leren voelen en uiteindelijk beter durven te vertrouwen op zichzelf. ”Dat maakt ze weerbaarder voor bijvoorbeeld pestgedrag.”

In staat van ontspanning

Maar hoe zorg je ervoor dat je ‘weer vertrouwt op je binnenste’?  ”Iedere dag een moment tot jezelf komen. Dat zijn we niet gewend, maar ik hoop dat ik dat kan veranderen. Het begint met kinderen in staat van ontspanning brengen, bijvoorbeeld in de klas. Dat kan door met je hoofd en armen op tafel te gaan liggen. Je ogen dicht te doen en rustig te ademen. Dan voel je je lichaam en kom je in een staat van ontspanning.”

Een muisstille klas van dertig kleuters

Volgens Marieke is het in Scandinavische landen heel normaal om dit soort ontspanningsoefeningen op school te doen. Marieke hoopt dat scholen in heel Nederland deze manier van denken ook meer gaan introduceren in het onderwijs. En ze hoopt dat haar boek ‘De boodschap van de Vogel’ daar aan kan bijdragen. ”Ik heb eruit voorgelezen tijdens de Kinderboekenweek. Binnen vijf minuten was een klas van dertig kleuters stil en ontspannen. Dat is toch bijzonder.”

In De boodschap van de Vogel lees je dus verschillende (meditatie)verhalen. In elk verhaal is het kind de hoofdpersoon. Alle verhalen beginnen hetzelfde: Marieke vraagt haar lezers om ergens lekker te gaan zitten of liggen, en zich te ontspannen. ”Daarna begin ik met de tekst: ‘Stel je voor dat je daar of daar bent.’ De verhalen gaan over onderwerpen als: hoe laat ik mijn gedachten los, hoe durf ik te vertrouwen op mezelf, hoe zorg ik dat iedereen erbij hoort. Onderwerpen waar kinderen over nadenken.”

”Lichtje’ gaat over het overlijden van mijn eigen vader als jong meisje’

De verhalen die Marieke in haar praktijk hoorde waren de basis voor het boek. ”Natuurlijk zijn ze omgezet, ik gebruik vaak dieren. Bijvoorbeeld in ‘Het afscheid van de Eekhoorn’. Maar ook haar uit haar eigen leven haalde ze inspiratie. Zo gaat ‘Lichtje’ over het loslaten van een overledene. Marieke verloor zelf op jonge leeftijd haar vader. ”Het heeft een emotionele lading en is daarom één van mijn favoriete verhalen. Het is mooi om te zien dat het steun geeft aan kinderen.”

Een ontspanningselfje voor het slapen gaan

Maar Marieke heeft nog een favoriet verhaal. ”Sterrenelfje, dat is een heel lief verhaal. Ik hoop dat kinderen na het horen van dit verhaal ontspannen kunnen slapen. In het verhaal lig je lekker in je bed, dan verschijnt er een elfje in je raam. Die zorgt er met haar toverstaf voor dat je helemaal ontspant. Ze gaat met haar toverstaf langs je lijf. Ze komt bij je buik en zorgt voor een rustige ademhaling. Dan gaat ze naar je hart, daar zit alle liefde. Uiteindelijk komt ze bij je hoofd, daar haalt ze alle nare gedachtes die daar spoken weg. Zo is je hoofd helemaal leeg en kun je rustig slapen.”

‘De droom om een boek te schrijven was er al heel lang’

Hoe Marieke als kindercoach op het idee kwam om een boek te schrijven? Dat ging eigenlijk heel organisch. ”De droom was er al heel lang, maar ik wist nooit wat het moest zijn.” Dat veranderde afgelopen jaar, tijdens de eerste lockdown. Marieke coachte samen met een collega een groepje meiden. ”Leeftijd eind basisschool, begin middelbare school. Die hebben het moeilijk met allerlei dingen: ontwikkeling en vragen als: wie ben ik en hoe zie ik eruit.”

Van podcast naar boek

De coachingsessies werden standaard afgesloten met een ontspanningsoefening. Toen de sessies door de lockdown niet meer door konden gaan, vroegen de meiden aan Marieke of ze de verhalen voor hen wilde inspreken. ”Ik stuurde ze via de groepsapp.” Ze besloot van die ingesproken verhalen een podcast te maken, en tot haar verbazing werd die podcast ontzettend goed beluisterd. ”Toen dacht ik: waarom ga ik die verhalen niet omzetten in een boek. Dus dat ben ik gaan doen. Haar schoonvader maakte de illustraties. ”Binnen vijf maanden was het hele project af.”

Samen met je kind luisteren

Je kunt het boek zelf voorlezen aan je kinderen maar in het boek staat ook een QR-code waardoor je bij de ingesproken verhalen komt. ”Dan kun je als moeder of vader lekker bij je kind gaan liggen en samen luisteren.” Het boek ‘De boodschap van de vogel’ is te koop via www.deboodschapvandevogel.nl of in de volgende winkels; WAAR, Speel je wijs, Praamstra, De Hoge Ramen, Sundry Moves en Oonk in Twello.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaar van de Week

Ga naar “Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’”

Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’

Ga naar “Hassan is klusjesman bij de Scheg in Deventer: ‘Deze baan is het beste wat me kon overkomen’”

Hassan is klusjesman bij de Scheg in Deventer: ‘Deze baan is het beste wat me kon overkomen’

Hassan Amraoui - klusjesman bij de Scheg Deventer
Ga naar “Deventenaren André en Tim delen pannenkoeken uit in het rampgebied in Turkije”

Deventenaren André en Tim delen pannenkoeken uit in het rampgebied in Turkije

Deventenaren Andre en Tim bakken pannenkoeken in Turkije

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

  • HEMA
  • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023