Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Marieke en Marijke gaan op de foto met álle plaatsnaambordjes van Nederland: ‘De eerste was Deventer’

Door Janneke Pol 13 oktober 2020

Marijke Joosten en haar vrouw Marieke (beide 45) hebben een grote droom: “Een selfie met alle plaatsnaambordjes van Nederland!” Tijdsdruk voelen ze niet. “We gaan er ons hele leven over doen”, zegt Marijke.

Het idee van het Vlaardingse stel borrelde op in de trein richting Deventer. “We dachten na over de lockdown en kwamen tot de conclusie dat er ook binnen de grenzen van Nederland nog genoeg te ontdekken is”, zegt Marijke Joosten (45). “Waarom zouden we niet alle plaatsen in Nederland bezoeken? Een spontaan idee.”

“Ze hangen als lijsten aan de kast met een gele markeerstift erbij.”

Zevenduizend plaatsnaambordjes

Verder zat er volgens Marijke geen gedachtegang achter. “Wel kwam ik er al gauw achter dat we dan aardig wat werk aan de winkel hadden. Na wat research had ik een lijst van zo’n 7000 plaatsen in Nederland. Ze hangen inmiddels als lijsten op de kast met een gele markeerstift erbij. Ik heb ze geordend per provincie, zodat we verschillende plaatsen kunnen clusteren tijdens de reis.”

Altijd samen

Ook maakte ze direct even een rekensommetje. “Het betekent dat we eens in de week wel zeker een plaats moeten bezoeken, soms misschien vier of vijf”, lacht ze. “Maar we willen onszelf geen druk opleggen, we hebben besloten dat we er ons hele leven over mogen doen.” De dames hebben zo hun vereisten voor ze een plaatsnaam mogen afvinken. “We moeten samen zijn. In ons geval is dat met zijn drieën. Marieke, Marijke en onze hond Jip. Daarbij willen we het milieu niet onnodig belasten, dus we doen alles per trein en zoveel mogelijk te voet of per fiets.”

“We keken meteen op Funda om te zien hoeveel een huis in Deventer kost.”

Debuut in Deventer

De eerste stad waar het avontuurlijke stel een foto maakte, was Deventer. “Daar waren we toch al naar onderweg. Mijn schoonmoeder stond daar op de Stadscamping met haar camper en we gingen haar bezoeken. We maakten meteen maar even een foto met het plaatsnaambordje.” En wat ze van Deventer vonden? “Het beviel ons erg goed. Je kunt er mooi wandelen. We vonden het zelfs zo verrassend leuk dat we direct op Funda keken om te zien hoeveel het kost om hier een huis te kopen”, lacht Marijke.

“Er staan nu zes geel gearceerde plaatsnamen op de lijst.”

Nog 6994 te gaan

Maar wat moet je met zevenduizend selfies met plaatsnaambordjes? “Het lijkt me een mooi document om later op terug te kunnen kijken”, zegt Marijke. “Je ziet alle verschillende seizoenen voorbijkomen en je ziet hoe we zelf in al die jaren zijn veranderd.” Voor het zover is, zijn er nog een paar ritjes te maken. “Tot nu toe hebben we zes gele streepjes op de lijst kunnen zetten en met het oog op de komende verscherpte coronamaatregelen zal onze bewegingsvrijheid door het land niet meewerken. We zijn nog wel even bezig”, aldus Marijke.

Hello Fresh

Smullen maar! Maak kans op een HelloFresh-tegoedbon t.w.v. €84,-

Hutspot, draadjesvlees en een verse poké bowl: een lekkere maaltijd samenstellen kost je veel tijd e...
Openbare toiletten Deventer

Hoge nood! Zoveel openbare toiletten zijn er in Deventer

Ken je dat? Je bent lekker aan het shoppen en ineens moet je heel nodig naar het toilet. De toiletno...
hayden

Fantastisch! Zieke Hayden (9) krijgt ontspannen verrassing: ‘Kan niet wachten om ervan te gaan genieten’

Een grote verrassing voor Hayden (9) uit Deventer. Hayden heeft een zeldzame, erfelijke hersenziekte...
wilhelminabrug regenboog

Coming Out Day in regenboogstad Deventer: zo zag dat eruit

Dat Deventer een 'regenboogstad' is, kun je enkele keren per jaar goed zien. Zo was de Wilhelminabru...

adv.