Marie-Lise herstelde van een burn-out en bakt nu de heerlijkste taarten

Door Simone Groot Lipman 22 januari 2019

Ze is geboren in Amsterdam, opgegroeid in Lelystad en woont nu vier jaar in Deventer. Marie-Lise (25) maakte voor feestjes altijd al koekjes en taart. Na een burn-out, gooide ze al haar creativiteit in het bakken. ”Bakken maakt mij blij. Ik voel mij gelukkig en ondanks al het goeds in mijn leven, heb ik dat lang niet meer gevoeld.”

Thuisbakster Marie-Lise is een echte zoetekauw, super gedreven en startte in 2017 haar eigen bedrijf op: A La Marie.

Creativiteit

Van jongs af aan stond Marie-Lise al graag in de keuken met haar familie. ”Ik heb Surinaamse en Indonesische roots, dus ik bakte graag met mijn moeder en tante voor feestjes. Maar de creativiteit heb ik van mij oma, Marie.” Ze volgde de opleiding Ruimtelijke Vormgeving & Product Presentatie en hield zich vooral bezig met schilderen en tekenen. In haar laatste studie jaar kreeg ze een depressie als gevolg van een burn-out.

 ‘Ik was bang om te struikelen, te falen voor het oordeel’

Nieuwe start

Ze kwam naar Deventer voor een nieuwe start! ”De kunstacademie was van de baan en heb verschillende baantjes gehad. Bijvoorbeeld in de fabriek, maar hier werd ik erg ongelukkig van. Niet dat het werk te min was, maar ik dacht ik kan en wil meer. Na veel reacties uit de familie waarom ik niet wat ging doen met bakken, gaf mijn vriend mij het laatste zetje. ‘Doe het gewoon, want je vind het leuk!’ Maar ik was zo bang om te struikelen, te falen en voor het oordeel.”

Doel

Na een half jaar ‘researchen’, was ze voorbereid en durfde ze de sprong te maken in het diepe. ”Ik had mijn leven niet in controle en had een ‘lege toekomst’. Het is fijn om weer een doel te hebben. Alles valt op zijn plek nu. Dit is wat ik altijd zal blijven doen. Ik kan nog zoveel richtingen op, dus het zal nooit vervelen!” Haar grootste doel nu is haar rijbewijs halen. ”Hoe leuk is het als ik straks de bestelling kan rondbrengen in een busje (met koeling achterin!).”

taart a la marie
Foto | indebuurt Deventer

Internationaal

Marie-Lise staat bekend om haar internationale cakes. ”Als ik aan het bakken ben, ben ik super gefocust bezig en helemaal in het moment. Oordopjes in, muziekje aan en ik ben zo vier uur verder. Het meest trots ben ik op de bloementaart. Als een taart een wow effect heeft, dan is ie voor mij geslaagd. Zo raak ik gemotiveerd bij het zien van de taarten van Miss Ladybird Cakes. Deze vrouw maakt taarten waar je U tegen zegt!”

Fouten

Om zo goed te worden, zijn er al heel wat taarten gemaakt. ”Mijn to-do list is oneindig lang. Zo wil ik nog een keer macarons maken en ook swiss meringue crème schijnt gewild te zijn. Ik heb mijn eigen boekje die ik vol schrijf met recepten. En ook mijn notitieblok in mijn telefoon staat helemaal vol. Ik heb altijd een eigen toevoeging, à la marie! En ja, het zakte ook wel eens helemaal in elkaar, een flubbertaart! Van fouten leer je wel. Dus een tip: neem je tijd, blijf oefenen en have fun!”

Marie-Lise kun je ’s nachts wakker maken voor een red velvet cake, ze is dol op bloementaarten en haar specialiteit is de crème taart. Voor ons bakte ze dan ook een frambozen cake met witte chocolade crème en roze vanille chocolade drip:

Marie Lise taart

[video] Wil je zien: de taarten van Marie-Lise zijn te mooi om aan te snijden!

Elke week zetten we een Deventenaar in de spotlights met een bijzonder verhaal. Deze week waren we b...

Meer over A la Marie ontdekken?

A la Marie bakkers

Vandaag gesloten

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

, Deventer

Bekijk meer:bakkers

adv.