Luuk dicht over mensen, gevoel én over zijn eigen stad: ‘Mijn volgende voordracht is een ode aan Deventer’

Luukse Dingen
Luuk draagt zijn gedicht voor tijdens 'Met Andere Woorden' in het Burgerweeshuis

Onder de naam Luukse Dingen deelt hij korte gedichten over Deventer, maar hij schrijft over nog veel meer. Luuk Harmsen (23) over zijn passie voor schrijven en wat hij daarmee wil overbrengen. “Tijdens die surpriseparty was iedereen diep ontroerd, hier moest ik meer mee doen.” 

Wie hem volgt op Instagram ziet geregeld korte gedichten over Deventer voorbij komen. Onder de naam Luukse Dingen post hij over wat hij om zich heen ziet in de stad. “Daar ben ik eigenlijk altijd mee bezig als ik in de stad rondloop”, zegt Luuk Harmsen (23).

Brief aan beste vriend

Toch begon zijn passie voor schrijven niet met een gedicht. “Het was een brief voor mijn beste vriend. Zijn vader schreef brieven en ook ik ontving er eens een van hem. Dat bracht mij een jaar of zes geleden op het idee om die vriend eens terug te schrijven op zijn verjaardag”, vertelt Luuk. “Het is voor mij een manier om emoties over te brengen die je normaal niet zo gauw zou uitspreken.” De reactie van zijn vriend werkte motiverend. “Hij heeft zelf helemaal niet zoveel met dichten en poëzie, toch liet ook hij een traantje tijdens het lezen van de brief.”

Familie van Luuk gaf de doorslag om meer te doen met zijn schrijfwerk. “Met sinterklaasgedichten en verjaardagen probeerde ik altijd wel een momentje te creëren door middel van een gedicht. Tijdens een surpriseparty voor mijn neef gaf ik een performance die iedereen ontroerde, zij spoorden mij aan er eens meer mee te doen.”

Inspirerend lichtpuntje

Drie jaar geleden mocht hij dan zijn eerste echt voordracht doen. “Tijdens een lezing in Zwolle aan zo’n twintig mensen. Spannend, maar de reacties waren goed.” Wat hij met zijn teksten wil bereiken? “Ze komen recht vanuit mijn hart en dus komt er vaak iets over mensen, eigenwaarde en zelfbeeld in terug. Ik wil mensen een inspirerend lichtpuntje geven.”

Stomme woordgrap en straatinspiratie

Niet al zijn gedichten hebben zo’n diepe inhoud. “Soms is het ook gewoon een stomme woordgrap.” De laatste tijd is Deventer een inspiratiebron voor Luuk. “Even geleden kregen we tijdens een workshop de opdracht om over je eigen stad te schrijven, zo begon ik een half jaartje geleden met schrijven over Deventer. Daar zijn onderwerpen genoeg te vinden, zodra ik op straat loop heb ik al inspiratie. Het is dan ook de mooiste stad van Nederland”, lacht Luuk.

Inmiddels draagt hij zijn gedichten vaker voor. “Bij ‘Met Andere Woorden’ en ‘Eigenzinnig’ in het Burgerweeshuis bijvoorbeeld. Maar ook stond ik al eens in Arnhem. Binnenkort kom ik met een ode aan Deventer.”

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Meer in deze categorie

Deventenaar van de Week

Ga naar “Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’”

Ralph verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Na de eerste kennismaking sliepen we al in één bed’

Ga naar “Hassan is klusjesman bij de Scheg in Deventer: ‘Deze baan is het beste wat me kon overkomen’”

Hassan is klusjesman bij de Scheg in Deventer: ‘Deze baan is het beste wat me kon overkomen’

Hassan Amraoui - klusjesman bij de Scheg Deventer
Ga naar “Deventenaren André en Tim delen pannenkoeken uit in het rampgebied in Turkije”

Deventenaren André en Tim delen pannenkoeken uit in het rampgebied in Turkije

Deventenaren Andre en Tim bakken pannenkoeken in Turkije

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

  • HEMA
  • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023