Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luuk dicht over mensen, gevoel én over zijn eigen stad: ‘Mijn volgende voordracht is een ode aan Deventer’

Door Janneke Pol 30 juni 2020

Onder de naam Luukse Dingen deelt hij korte gedichten over Deventer, maar hij schrijft over nog veel meer. Luuk Harmsen (23) over zijn passie voor schrijven en wat hij daarmee wil overbrengen. “Tijdens die surpriseparty was iedereen diep ontroerd, hier moest ik meer mee doen.” 

Wie hem volgt op Instagram ziet geregeld korte gedichten over Deventer voorbij komen. Onder de naam Luukse Dingen post hij over wat hij om zich heen ziet in de stad. “Daar ben ik eigenlijk altijd mee bezig als ik in de stad rondloop”, zegt Luuk Harmsen (23).

Brief aan beste vriend

Toch begon zijn passie voor schrijven niet met een gedicht. “Het was een brief voor mijn beste vriend. Zijn vader schreef brieven en ook ik ontving er eens een van hem. Dat bracht mij een jaar of zes geleden op het idee om die vriend eens terug te schrijven op zijn verjaardag”, vertelt Luuk. “Het is voor mij een manier om emoties over te brengen die je normaal niet zo gauw zou uitspreken.” De reactie van zijn vriend werkte motiverend. “Hij heeft zelf helemaal niet zoveel met dichten en poëzie, toch liet ook hij een traantje tijdens het lezen van de brief.”

Familie van Luuk gaf de doorslag om meer te doen met zijn schrijfwerk. “Met sinterklaasgedichten en verjaardagen probeerde ik altijd wel een momentje te creëren door middel van een gedicht. Tijdens een surpriseparty voor mijn neef gaf ik een performance die iedereen ontroerde, zij spoorden mij aan er eens meer mee te doen.”

Inspirerend lichtpuntje

Drie jaar geleden mocht hij dan zijn eerste echt voordracht doen. “Tijdens een lezing in Zwolle aan zo’n twintig mensen. Spannend, maar de reacties waren goed.” Wat hij met zijn teksten wil bereiken? “Ze komen recht vanuit mijn hart en dus komt er vaak iets over mensen, eigenwaarde en zelfbeeld in terug. Ik wil mensen een inspirerend lichtpuntje geven.”

Stomme woordgrap en straatinspiratie

Niet al zijn gedichten hebben zo’n diepe inhoud. “Soms is het ook gewoon een stomme woordgrap.” De laatste tijd is Deventer een inspiratiebron voor Luuk. “Even geleden kregen we tijdens een workshop de opdracht om over je eigen stad te schrijven, zo begon ik een half jaartje geleden met schrijven over Deventer. Daar zijn onderwerpen genoeg te vinden, zodra ik op straat loop heb ik al inspiratie. Het is dan ook de mooiste stad van Nederland”, lacht Luuk.

Inmiddels draagt hij zijn gedichten vaker voor. “Bij ‘Met Andere Woorden’ en ‘Eigenzinnig’ in het Burgerweeshuis bijvoorbeeld. Maar ook stond ik al eens in Arnhem. Binnenkort kom ik met een ode aan Deventer.”

Hier in Deventer scoor je deze week gratis donuts

Een lekkere donut gaat er bij veel Deventenaren altijd wel in. Voor de zoetekauwen onder ons hebben ...
Van der Valk Deventer

Binnenkijken bij Van der Valk Deventer: ‘Waar ik al zo lang naar uitkijk, krijgt zo langzamerhand vorm’

In september zochten we Roos van der Valk voor het eerst op in 'haar' gloednieuwe Van der Valk hotel...

Hoe mooi is dit: Nicole bracht een vintage poster van De Waag aan haar opa en zo zag dat eruit

Even geleden gaven wij drie vintage posters van De Waag weg. Nicole wilde er graag eentje brengen aa...

adv.