Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lamiah zorgt voor Syrische smaken in Fooddock en dit is haar bijzondere verhaal

Door Janneke Pol 26 november 2019

Sinds kort is ze met haar Syrische gerechten in Fooddock te vinden, dat had ze zich enkele jaren geleden nog niet voor kunnen stellen. Haar onderneming in Nederland voelt voor de Syrische Lamiah als een nieuw begin en dit is waarom. 

Lamiah komt uit Damascus, daar werkte ze 25 jaar lang in het onderwijs. Eerst als lerares, de laatste 6 jaar werkte ze als schoolhoofd. Daarnaast runde ze samen met haar man een boerderij met olijfbomen, appelbomen en dadelpalmen. Dat was hard werken, maar het gezonde eten hield het gezin op de been.

Getroffen door de oorlog

Tot de oorlog in Syrië begon. Deze oorlog heeft ook Lamiah’s gezin zwaar getroffen. In 2012 overleed haar man. Lamiah bleef achter met drie kinderen en een zieke moeder. Ook haar vader overleefde de oorlog niet. Haar hele dorp, inclusief de school, is letterlijk van de aardbodem weggevaagd.

Ze stond voor keuzes die je als moeder niet kunt en wilt maken. Blijven was geen optie. Maar een gevaarlijke reis ondernemen met een jong gezin en een zieke moeder: dat kon ook niet. Haar (zwakbegaafde) zoon en neefje van vijftien jaar liepen het grootste gevaar om ten onder te gaan aan het oorlogsgeweld. Lamiah kon de gedachte niet verdragen dat ze naast haar man en vader ook nog eens haar zoon zou verliezen. Ze vertrok in september 2015 met de twee jongens en haar zieke moeder. Haar twee dochters moest ze achterlaten bij hun oom en tante.

Nederland als nieuw begin

Eenmaal in Nederland werden ze goed opgevangen, ze kregen direct een hotel toegewezen om bij te komen van hun zware reis. Daarna kwamen ze terecht in het AZC in Ter Apel en vervolgens kregen ze bijna elke week een nieuw tijdelijk onderkomen. Zo woonden ze in Utrecht, Roosendaal, Hengelo en Lelystad. Daar kwamen ze samen met 250 anderen de week voor kerst aan.

De Lelystedelingen kwamen in actie: 300 burgers vingen de nieuwkomers op door hen in verschillende werkgroepen kennis te laten maken met de Nederlandse gewoonten. Lamiah ontmoette hier Silvia. Deze ontmoeting bleek allesbepalend voor Lamiah’s  toekomst in Nederland.

Silvia is ondernemer in hart en nieren en haar hulp ging verder dan het burgerinitiatief. Tot op de dag van vandaag ondersteunt ze Lamiah met papierwerk én haar wens om in Nederland financieel zelfstandig te worden en zijn ze inmiddels beste vriendinnen. Uiteindelijk heeft Lamiah een woning in Deventer toegewezen gekregen. Nu konden Lamiahs dochters ook naar Nederland komen.

Lamiah’s kookkunsten in Fooddock

Een paar maanden bereidde Lamiah in een flexkeuken bij Fooddock de lekkerste verse salades. Nu runt ze samen met haar oudste dochter Doua een vaste keuken in Fooddock! Hier begint Lamiahs foodavontuur en laat ze ons in Deventer kennismaken met alle heerlijkheden die de Syrische keuken te bieden heeft. En, zegt Fooddock: “Geloof ons: die zijn er in overvloed!”

adv.