Juul en Arthur worden dagelijks met de dood geconfronteerd: Ze verzorgen overledenen en dat gaat er zo aan toe

Door Sophie Wassink 5 juni 2018

Deventenaren Juul Alferink (28) en Arthur Hogenkamp-Becking (32) beoefenen een bijzonder beroep. Ze werken bij Monuta in het laatste verzorgingsteam. Deze mannen vervoeren overledenen, zorgen dat ze de laatste verzorging krijgen (wassen en kleden) en brengen de overledenen over naar bijvoorbeeld een uitvaartcentrum. We zochten ze op en namen een kijkje in deze bijzondere wereld.

Als je aan een droombaan denkt, denk je niet gauw aan het verzorgen van overledenen. Toch vinden Juul en Arthur dit het mooiste werk dat er is. “We worden inderdaad dagelijks met de dood geconfronteerd maar je kunt het ook omdraaien,” legt Arthur uit. “Het is heel dankbaar werk want je staat mensen bij in de meest moeilijke periode van hun leven. Een dierbare verliezen is verschrikkelijk maar de dood hoort bij het leven.”

‘De dood hoort bij het leven’

Interesse voor de dood

Juul werkte hiervoor als automonteur en zag het niet zitten om 40 jaar lang aan auto’s te sleutelen. Hij wilde meer betekenen en maakt sinds 2 jaar onderdeel uit van het laatste verzorgingsteam. Arthur werd op zijn 13e geconfronteerd met zijn eerste overlijden. Zijn oma overleed en dat heeft veel in hem los gemaakt. “Naast mijn middelbare school zat vroeger een uitvaartcentrum gevestigd. Ik vond het ontzettend interessant en moest, als ik er langs reed op mijn fiets, altijd naar binnen kijken.” Hij liep later stage bij het uitvaartcentrum en bij een crematorium, maakte een uitstapje naar de luchtvaart maar de uitvaartzorg bleef hem fascineren. Na een aantal vakgerichte opleidingen maakt Arthur inmiddels vijf jaar deel uit van het laatste verzorgingsteam.

arthur en juul
Arthur en Juul tussen de uitvaartkistenvoorraad.

Overbrengen

“Als verzorger zorg je voor de overledene totdat de kist sluit,” vertelt Juul. “We krijgen een melding binnen en halen de overledene op. Dit doen we altijd met z’n tweeën. De één rijdt, de ander begeleidt. We plaatsen de overledene in de rouwauto en één van ons loopt altijd, uit respect voor de overledene, voor de rouwauto uit als we wegrijden bij het overlijdensadres. Dit doen we ook midden in de nacht en zelfs als niemand kijkt. We brengen de overledene naar het rouwcentrum of als de nabestaande dat willen, naar een plek in huis. Al het tussentijdse vervoer tot aan de dag van de uitvaart nemen wij, indien gewenst, voor onze rekening.”

Verzorging

Een overledene kan na overlijden maximaal acht dagen, gekoeld, opgebaard blijven. Voor die opbaring is verzorging nodig. “We ontkleden, wassen en verzorgen de overledene. Maar er komt meer bij kijken. We verwijderen ook infuusjes of pacemakers, sluiten de ogen en de mond. We camoufleren wondjes of beurse plekken en indien nabestaanden dit wensen brengen we lichte make-up aan bij de overledene,” vertelt Juul.

tools monuta
Verzorgingskit

Gepaste afstand

“Natuurlijk is het soms heftig,” vervolgt Arthur. “Je eerste zelfdoding blijft je voor altijd bij en ook de dood van kinderen is iets waar je echt wel even bij stil staat, maar altijd met gepaste afstand. De meeste dingen moet je vergeten. We kunnen er niet in blijven hangen want het is niet ons verdriet. Je moet je kunnen afsluiten en het werk niet mee naar huis nemen want anders is het vrijwel onmogelijk om werkzaam te zijn in deze branche.”

Dankbaarheid

De dankbaarheid van de nabestaanden levert de mannen beide veel voldoening op. “Dat is wat deze baan zo mooi maakt. Soms krijgen we achteraf nog een bericht waarin de nabestaanden vertellen hoe dankbaar ze zijn. We komen bij zoveel verschillende mensen over de vloer en maken voor even deel uit van hun verdriet,” vertelt Arthur.

‘We kunnen er niet in blijven hangen want het is niet ons verdriet’

Nuchter

Naast de dankbaarheid is de afwisseling ook iets wat het werk leuk maakt. Juul voegt toe: “Onze werkdagen vliegen voorbij. Je weet van te voren nooit hoe je dag of zelfs hoe je week eruit ziet. Mensen overlijden niet tijdens kantooruren. Vorige week was het rustig en heb ik maar 7,5 uur gewerkt maar gister werkte ik 13 uur achter elkaar. Dankzij deze baan kijk ik veel nuchterder naar de dood. Het hoort bij het leven en ik weet precies wat me te wachten staat. Een crematie of een begrafenis en wat er daarna gebeurt weet niemand.”


Meer over Monuta Wilco Leukenhaus ontdekken?

Monuta Wilco Leukenhaus uitvaartcentra

Mr. H.F. de Boerlaan 63a, Deventer

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.