Jan wil de Rivierenwijk herstellen: ‘Vroeger hing er een touwtje uit de deur maar nu gaat alles op slot’

Door Simone Groot Lipman 4 december 2018

Deventenaar Jan Visscher wil het imago van de Rivierenwijk opkrikken deed daarom mee aan het ‘Adoptieproject’. Zeven dagen lang, 24 uur per dag leefde hij samen met een student. Dit alles om de Rivierenwijk goed op de kaart te zetten.

De methode gaat dwars door de wijk heen. Imago verbetering (kantelen) en de levensverhalen van de bewoners en studenten staan centraal. ”De Rivierenwijk stond jaren geleden in de top 10 van de slechtste wijken van Nederland. Rond 1980 was de slechtste periode, dramatisch. Er werd ingebroken en huizen vlogen in brand. Ik heb hier altijd met mijn ouders gewoond, maar we zijn daarom verhuisd. Tien jaar geleden ben ik hier weer beland”, vertelt Deventenaar Jan Visscher uit de Vechtstraat.

Adoptieproject

Studenten en ‘Rivierenwijkers’ knoopten een bijzondere band met elkaar aan tijdens het ‘Adoptieproject’. Er waren vier koppelingen waarbij er door elkaars ogen naar de wijk en het leven als geheel werd gekeken, waaronder Jan en Ties. ”Vroeger hing er een touwtje uit de deur maar nu gaat alles op slot. We weten nauwelijks meer wie er bij ons in de straat wonen. Dat willen we herstellen. Ik denk dat er nog angst heerst voor het onbekende. Ik moest wel lachen om sommige reacties toen ik vertelde dat ik aan dit project mee ging doen. Zo merkte iemand op: ‘Waar begin je aan, kun je die man wel vertrouwen?” Zeven dagen lang was er een intensieve ontmoeting met elkaar. Ze leefden 24 uur per dag samen en op basis van hun gezamenlijke ervaringen werd een portret gemaakt.

Rivierenwijk

Mariët Bloemendal, zelfstandig opbouwwerkster liep vanaf november 2017 rond in Rivierenwijk ‘deel 1’ in opdracht voor Raster. Zij merkte dat er bij veel wijkbewoners, wijkorganisaties en mensen buiten de wijk nog altijd een negatief beeld is over de Rivierenwijk. ”Tijdens mijn ‘Ontmoet- en ontdekperiode’ zag ik dat er veel moois gebeurt in de wijk en dat er misschien niet altijd zichtbare verbindingen of netwerken zijn. De laatste jaren is er veel veranderd en er is een nieuwe infrastructuur ontstaan. Bij mij rees een verlangen om dit onzichtbare, deze waarde zichtbaar te maken.”

Jan en Ties Vechtstraat
Foto | Gerreke van den Bosch

Open armen

Student Ties Wijnen uit Amsterdam, woont sinds tien jaar in Deventer en besloot mee te doen aan het adoptieproject in het kader van ‘Wij Deventer’. Ties: ”Ik vond het interessant en wilde zien of de verhalen die ik had gehoord klopten. Ik studeer journalistiek en het leek me leuk om hierover te schrijven. Het project startte voor Jan en mij op 1 september. Ik leefde een week in de wijk om alles te kunnen beleven.” Ties werd met open armen door Jan ontvangen. Jan: ”Ik was voor dit project benaderd door het sociale wijkteam. Ties ging met mij mee als ik ’s ochtends op stap ging in mijn drie krantenwijken. Ook hielp hij met mijn duiven, keken we samen een film en bezochten wij anderen.”

De Vechtstraat

Jan houdt van zijn leven in de Vechtstraat: ”Ik woon hier met plezier. Ik heb een periode elders gewoond maar door mijn scheiding en faillissement raakte ik alles kwijt. Ik was vroeger docent Duits aan de Hogeschool.” Ties glimlacht verlegen. ”Toen ik bij Jan binnenkwam had ik een beeld van Jan als Rivierenwijker toen zag ik al die boeken in de kast en hoorde ik dat hij docent Duitse taal en leerkunde was. Dat was vreemd en maakte het ook interessant. Mijn visie is wel veranderd. Naast de confrontatie met mijn vooroordelen heb ik leuke contacten opgedaan. Ik heb niet alles gezien, maar de gezellige sfeer heb ik wél geproefd.”

Het projectidee ‘Adoptie op de Rivierenwijk Deventer’ is een bestaande werkwijze. De adoptiemethodiek is gebaseerd op de werkwijze van theatermaakster Adelheid Roosen. 

Bron: Deventer Post

adv.