Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Ingrid is predikant in de Lebuïnuskerk: ‘Weinig mensen weten van deze crypte’

Door Janneke Pol 28 januari 2020

Ingrid de Zwart (63) is predikant in de Lebuïnuskerk. “Als zestienjarige werd ik geïnspireerd door een vrouwelijke predikant in Amsterdam. Dat wilde ik ook.” Ze voelt zich inmiddels thuis in de enorme kerk en wijst ons op een bijzondere plaats. “In deze crypte komen maar weinig mensen.”

Ingrid groeide op in Amsterdam, daar werd haar interesse voor theologie gewekt. “In onze kerk werkte een vrouwelijke predikant. Ik pas was zestien, maar wat zij deed wilde ik ook!”

‘Voor mijn eerste dienst had ik best de zenuwen’

Na het geven van theologielessen en preken voor kleinere gemeenschappen in dorpjes in de Achterhoek en Limburg was ze weer toe aan een stad. “Op mijn vijftigste vroeg ik me af wat ik eigenlijk wilde.” De vacature voor predikant in de Lebuïnuskerk kwam vrij. “En ik had me net weer beroepbaar gesteld. Ik solliciteerde en in oktober 2008 mocht ik in Deventer beginnen.”

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

Enorme kerk, weinig bekenden

Die eerste dienst kan ze zich nog goed herinneren. “Zenuwen had ik zeker. Het is zo’n grote kerk en je kent nog weinig mensen. Even iets anders dan een kleine gemeenschap in een dorpje.” Na haar eerste preek was de spanning er gelukkig vanaf. “Deventer heeft een bruisende kerkelijke gemeente. Er komen hier veel jonge mensen en kinderen. Het is geweldig om hier te mogen staan. Samen met collega Saar Hoogendijk wisselen we de diensten af. We hebben zo’n 2000 leden en wekelijks komen er driehonderd een dienst bijwonen. Met kerstnacht? Dan zijn er wel negenhonderd bezoekers.”

Kijkje in de crypte

Naast de kansel, heeft ze een andere favoriete plek in de gotische hallenkerk. “Geregeld zit ik even in de crypte. Met name als er verder weinig bezoekers zijn, dan is het hier erg stil.” We horen jullie denken: de crypte? “Het is zonde dat maar weinig mensen deze plaats kennen, terwijl het er zo mooi is.” Ingrid leidt ons rond. We gaan de trap af naar beneden en al snel staan we tussen vier pilaren.

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

“Het liefst zit ik op een van de stoelen achterin, gewoon in stilte”, zegt Ingrid. Ze wijst ons op de gewelven. “Daar zie je muurschilderingen van de vier aartsengelen.” In de hoek zien we een verzameling oude stenen. “Het zijn de overblijfselen van delen die ooit van de kerk zijn afgebrokkeld. Ze worden hier bewaard.”

‘Het liefst zit ik hier als het rustig is in de kerk’

Ze steekt de twee grote kaarsen aan. “Vroeger mocht je hier een kaarsje opsteken voor een overleden dierbare, nu niet meer. Wel is er een gebedsboek waarin mensen een persoonlijke boodschap kunnen achterlaten”, zegt Ingrid. “Soms nemen we daarvan een verhaal mee in de preek. Wat er staat? Dat kan ik niet vertellen, soms is het erg persoonlijk en aangrijpend.”

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

Predikanten echtpaar

Juist dat persoonlijke is wat Ingrid zo mooi vindt aan haar vak. “De combinatie van de mensen, de taal en het geloof. Dat maakt het zo mooi.” Dat vond trouwens ook haar man. “Ook hij is predikant”, lacht ze. Over anderhalf jaar mag Ingrid met pensioen, ze weet nu al zeker dat ze de Lebuïnuskerk blijft bezoeken. “Het is zo’n gastvrije gemeente, ook voor passanten. Dat moet zo blijven.”

Zelf kijken?

Wanneer de kerk open is, kun jij ook gewoon een kijkje nemen in de crypte. “De crypte wordt nooit verhuurd, hier kun je dus gewoon terecht. Hier houden we bijvoorbeeld de wake tijdens paasnacht. Het begint vaak met een stuk of 10 tot twaalf mensen. Rond vijf uur in de ochtend zijn dat er al gauw zestig. En om half zeven? dan ziet het zwart van de mensen.”

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

 

Henk Berendsen (12)

Torenwachter Henk: ‘In de Lebuïnuskerk kan ik helemaal mezelf zijn’

Als torenwachter van de Lebuïnuskerk kijkt hij meerdere dagen per week over de daken van Deventer. E...

5 x dit zijn volgens jullie de mooiste lelijke plekken van Deventer

In de reisgids Treurtrips van Mark van Wonderen staan de mooiste lelijke plekken van Nederland. De j...
Pinar geeft Nederlandse les bij Buro Holland

Pinar geeft Nederlandse les aan vluchtelingen ‘Ik krijg kippenvel als ik sommige verhalen hoor!’

Ze deed de PABO en zat negen jaar in het onderwijs. Tot ze er drie jaar geleden helemaal klaar mee w...
Liefde Valentijnsdag in Deventer

Valentijnsoproep! Aan wie wil jij de liefde verklaren?

Wij houden van valentijn! De dag van de liefde, de dag waarop je je liefje en dierbaren laat weten w...

adv.