Hoe is het nu met Romy uit Utopia? ‘Ik ben nog steeds gewoon Room’

Door Simone Groot Lipman 31 juli 2018

Twee jaar en twee maanden lang was (ex-)Deventenaar Romy Koldenhof elke werkdag te zien op SBS 6 in het tv-programma Utopia. Met veertien anderen verbleef ze op een afgesloten terrein dat was uitgerust met 106 (!) camera’s. ”Je hebt nul privacy, op gegeven moment vergeet je de camera’s.” Hoe is het leven nu in de ‘buitenwereld’, oftewel buiten de poort?

Voor de niet-Utopianen onder ons: al vrij snel toen ze meedeed aan het programma, kreeg ze een relatie met deelnemer Cemal Hazebroek. Romy vloog er vlak voor de finale uit en eindigde als zesde in haar Utopia avontuur. Voor de liefhebbers, om gelijk jullie vraag maar te beantwoorden. Ja, Romy en Cemal zijn nog steeds samen! Ze zijn zelfs samen een vlog gestart ‘Cemal & Romy Buiten de Poort’.

Winst

Romy heeft dus niet gewonnen, maar volgens de kijkers was zij de grote kanshebber, want ze stond met 43% bovenaan. ”De andere deelnemers hebben hun spel gespeeld en vies gespeeld. Ik was naïef en goedgelovig. Ik was de hardwerkende Room die nét niet die finale haalde.” Haar deelname voelde wel als een overwinning. ”Voor mij is de winst dat ik een ander persoon geworden ben. Een beter persoon. Ik ging Utopia in als die ‘bleue Room’ die niet voor de groep durfde te spreken. Ik was afhankelijk van mensen, ging met de verkeerde mensen om, was superclose met mijn moeder en zocht steun en bescherming. Nu ben ik zelfstandig, heb ik mijn bekkie op de goed plek en laat ik mijn kaas niet van het brood eten zoals mijn moeder altijd zegt.”

‘Utopia is de beste keuze die ik heb gemaakt’

Heimwee

Betekent niet dat het makkelijk was, integendeel. Elke maand kregen ze post van familie en 2 bezoekmomenten in één jaar tijd. ”Ik kan je zeggen: na 1,5 maand had ik enorme heimwee en wilde ik mijn moeder al spreken. Ik heb maar liefst elf keer bedenktijd aangevraagd en zelfs twee keer mijn spullen gepakt omdat ik op punt stond om weg te gaan. Toch heb ik doorgezet, Utopia is de beste keuze die ik heb gemaakt. Het heeft mij naar een hoger doel gebracht, een goed leven. En bovenal: schijt aan iedereen.”

Klein Utopia

Het programma heeft haar ook een nieuwe liefde opgebracht: Cemal. En veel mensen zijn verslaafd aan Romy & Cemal in Utopia. ”Nou wij ook aan elkaar. We zijn een vies klef verliefd koppel”, vertelt Romy stralend. ”Het gaat super met ons. Maar het is hier buiten moeilijker. Nu hebben we allebei ons eigen leven dus het moet wel passen. We zijn soms gewoon gefrustreerd omdat we niet bij elkaar kunnen zijn (hij woont in Maasland). Ik heb mijn studentenhuisje in Deventer opgezegd en we gaan binnenkort op huizenjacht.” En dit leggen ze allemaal vast, want ze zijn een maand geleden Youtube kanaal begonnen. ”We zijn gaan vloggen. Elke vrijdag hebben we een nieuwe video op Youtube, zodat mensen kunnen volgen hoe het met ons is. Utopia gaat door, maar dan in het klein.” [Ook indebuurt staat in de vlog rond de 4 minuten]

Seks op televisie

Nu kan ze zelf kiezen wat ze filmt en hoelang, maar twee jaar lang hebben er continue camera’s op haar snufferd gestaan. ”Je eet, slaapt en hebt je relatie daar. Alles wordt gezien. Boertjes, scheetjes en zelfs seks. Soms dacht ik wel eens, Room, je bent zó jezelf. Uiteindelijk was dat ook mijn kracht: mezelf blijven.” Of ze het mist? ”Nee ik mis het niet, alleen de gezelligheid. Iedere ochtend werd ik wakker met veertien andere mensen. Nu is het zo rustig. Ik volg Utopia 2 nu ook niet, het is niet mijn ding meer.”

‘Cemal en ik zijn een vies klef verliefd koppel’

Bekend

Twee jaar lang op nationale televisie, blijft ook niet onopgemerkt bij mensen. ”Laatst kwam ik een groep meiden tegen tijdens het shoppen. Helemaal hysterisch. Ik ben voor mijn gevoel nog gewoon Room. Niet meer of minder, dat is denk ik Oosterse nuchterheid. Maar ook op vakantie in Griekenland met Cemal, werden we non-stop herkend. Het is bizar en het went nog niet.”

Toekomst

Ze is nu twee maanden uit Utopia, de grote vraag is dan ook: hoe nu verder? ”Ik moet mijzelf waken voor het ‘zwarte gat’ na Utopia. Wat wil ik nu met mijn leven? Ik word hier goed in begeleid. Ik ben moeilijk goed in bellen en lullen, dus verkopen kan ik wel. Maar ik ben door Utopia erachter gekomen dat ik horeca erg leuk vind. Ik was negen maanden lang het barmeisje. Lekker achter de bar staan en met mensen kletsen. Ooit wil ik dan ook een strandtent gaan beginnen met Bas (Utopia).”

adv.