Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hij doet niet één, niet twee maar vier triatlons in een jaar: ‘Zo blijf ik mezelf uitdagen’

Door Janneke Pol 7 april 2020

Ben jij ook altijd blij als je na een rondje ‘van brug tot brug’ met je tong op de schoenen weer huiswaarts rent? Voor René Visser (29) is het slechts een warming-up. Als triatleet vreet hij kilometers per fiets, te voet en in het water. Het doel dit jaar? “Vier triatlons in één seizoen”.

“Waarom?” is waarschijnlijk de eerste vraag die in je opkwam toen je de titel las. René legt uit: “Al jaren deed ik aan hardlopen, tot ik bij vereniging Triami terecht kwam. Ik ben er eens bij gaan fietsen in de zomer en toen ik ook nog eens naast de Scheg ging wonen, ontstond al gauw een triatlontraining. Het past bij mijn instelling om mezelf continu te willen uitdagen.”

“Bij mooi weer combineerde ik hardlopen met fietsen en toen ging ik ook nog eens naast de Scheg wonen.”

225 kilometer in drie sporten

Even op een rij. Een triatlon bestaat uit drie onderdelen die achter elkaar worden afgerond. Triatleten zwemmen eerst 3,8 kilometer, om daarna 180 kilometer te fietsen en tot slot nog een marathon te lopen (ruim 42 kilometer). “De sporten wisselen elkaar ook in die volgorde af, mede omwille van de veiligheid. Na zoveel kilometers fietsen en hardlopen is het niet meer verantwoord om het water in te springen”, legt René uit.

“Ik fietste met mijn hardloopschoenen op een geleende fiets die nog ergens in een schuur stond.”

Zijn eerste triatlon was een verkorte versie van het echte werk. “Zo’n vijf jaar geleden schreef ik me in voor de sprinttriatlon van Triami. Je zwemt dan 250 meter, fietst tien kilometer en loopt nog 2,5 kilometer hard. Ik vond dat super grappig om te doen”, zegt René. “Ik had een fiets geleend die iemand nog in de schuur had staan, ik fietste op mijn hardloopschoenen en had zomaar een sportbroek aangetrokken”, lacht hij. “Dat is ook precies de insteek van die sprinttriatlon: plezier maken.”

Tekst gaat verder onder foto’s.

Eigen foto
Eigen foto

Grenzen verleggen

Toch triggerde het hem om een stapje verder te gaan. “Je verlegt grenzen die je anders nooit zou verkennen.” Al gauw werden zijn trainingen professioneler. “Zo heb ik sinds dit jaar een coach in de arm genomen, professioneel triatleet Evert Scheltinga.” Maandenlang zijn de heren bezig met de voorbereidingen. “Onder leiding van Evert train ik zes dagen per week, gemiddeld twaalf tot twintig uur”, zegt René. “Denk aan een weekend waarin ik 185 kilometer fiets en daarna nog vijf kilometer hardloop. De volgende dag staat er nog 25 kilometer hardlopen op het programma.”

“Ik zwem tegen de stroming met behulp van een turbine.”

Hij woont dan wel naast de Scheg, voor zijn zwemtrainingen heeft René een ideale gadget binnen handbereik. “Drie keer per week zwem ik met behulp van een turbine. Deze veroorzaakt stroming waar ik tegenin kan zwemmen”, zegt hij. De drie sporten op zijn trainingsschema vindt hij natuurlijk niet allemaal precies even leuk. “Het hardlopen blijft mijn favoriet, het fietsen ben ik in de loop van de tijd erg gaan waarderen. Ik kan daar echt van genieten. En het zwemmen? Dat hoort er nu eenmaal bij”, lacht hij.

Tekst gaat verder onder foto’s.

Eigen foto
Eigen foto

Eerste in Nederland

Hoewel hij pas vorig jaar zijn eerste hele triatlon liep, voelt hij zich nu sterk genoeg om er vier te vermorzelen. “Grote doelen stellen, dat past bij me. In eerste instantie was het plan om me in te schrijven voor drie triatlons, maar de laatste kwam er als verrassing bij”, zegt hij. “Het is de eerste keer dat er vier triatlons worden georganiseerd in Nederland. We hopen natuurlijk dat ze allemaal door kunnen gaan.”

“Als ik ze allemaal maar uit kan lopen.”

De eerste triatlon staat halverwege juli op de planning, de Frysman in Gaasterland. In augustus zijn de Gelreman (bij Arnhem en Nijmegen) en de triatlon van Vroomshoop aan de beurt. Tot slot maakt de Deventenaar zijn opwachting tijdens de triatlon van Almere. Wanneer hij tevreden is? “Als ik ze allemaal uit kan lopen, liefst onder de twaalf uur.”

Ben jij nu tot op het bot geïnspireerd en kun je niet wachten om kennis te maken met de triatlonsport? Neem dan even een kijkje bij Triami.

 

Vanpam fotografie raamfoto stay home stay safe 1

Pamela zet Deventer families thuis op de kiek: ‘Ik geef ze een herinnering aan deze gekke tijd’

Normaal gesproken maakt ze foto's van pasgeboren baby's, families en bruidsparen of pakt ze haar cam...
visitekaartje Eurovisiesongfestival

Geweldig! Zo staat Deventer tóch stil bij 75 jaar bevrijding

Het culturele leven in Nederland ligt plat. Alle concerten en bevrijdingsfeesten zijn gecanceld. Toc...
Date Deventer

Oproep! Welke diep verborgen talenten zijn bij jou boven komen drijven?

Door het coronavirus zitten we ineens allemaal binnen. We proberen onze tijd zo comfortabel mogelijk...
Deventer give-away

Winnen! Give-away van ruim 1200 euro namens Deventer ondernemers

We moeten iets doen wat de mensen niet vergeten, dacht Kelvin van MIOBI. Dat is aardig gelukt als je...

adv.