Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fatima uit Syrië doet alles voor haar droom: ‘Ik wil niet thuis zitten’

Aangeboden door Buro Holland 27 november 2018

Fatima (42) uit Syrië is twee jaar en twintig dagen in Nederland. Vijftien jaar lang gaf ze les op een basisschool in Aleppo. Totdat de oorlog uitbrak. Noodgedwongen kwam ze met haar gezin terecht in Deventer. Fatima is geen type om thuis te blijven zitten en daarom schreef ze zich gelijk in voor een inburgeringscursus. Bij Buro Holland is ze een leerling vanaf het eerste uur. Een ambassadeur. Maar bovenal een voorbeeld. 

Ze lieten alles achter, hun dagelijkse gang van zaken en liepen een trauma op. Bovenal kwam de zware last van de zorg voor haar vier kinderen op haar schouders terecht, en dat in een vreemd land. Haar broers, zussen en moeder wonen nog in Syrië, maar ze heeft ook familie in Europa zitten die ook gevlucht zijn.

Voorbeeld voor haar kinderen

De beste manier om Nederlands te leren? ”Blijven herhalen”, zegt Fatima. ”En het uitschrijven is ook handig. Echt spreken, blijft heel moeilijk. In het gezin praten we ook altijd Arabisch, onze moedertaal.” Maar Fatima is erg gedreven, ze wil graag de eerste en het liefst ook de beste zijn. ”Dat heb ik altijd al gehad. Het is niet willen, maar moeten. Vaak haal ik 98 of 99% van de scores van een examen. Ik wil een voorbeeld zijn voor mijn kinderen hoe het moet. En laten zien: kijk, het kan wel!”

Buro Holland

Sinds voorjaar 2017 volgt ze cursussen bij Buro Holland. Bij Buro Holland leveren ze maatwerk en kijken ze naar de behoeftes van de cursisten. Je hebt hier verschillende niveaus voor het inburgeringstraject: A1, A2 (dagelijks leven), B1 (staatsexamen), dit heb je nodig voor op de werkvloer en is minimaal mbo 4 niveau en B2. Fatima: ”De docenten zijn hier erg fijn, de manier van lesgeven en uitleggen is erg persoonlijk en huiselijk. Ze gaan hier met elkaar om als familie, dat is bijzonder. Een andere ‘school’ is gewoon. Wij praten over Buro Holland als ‘dit is van mij’, dit is ons huis. Zo voelt het. Het een vertrouwde en veilige omgeving.”

Thuis

Haar sociale leven was in Syrië, toch heeft ze hier haar draai nu ook gevonden. ”Aleppo is heel druk, groot en mooi. De mensen in Deventer zijn heel vriendelijk, het is net een dorp in Aleppo. Eerst had ik helemaal geen contact met Nederlandse mensen, dat gaat nu beter.” Güliz Tomruk-Kisi, eigenaar van Buro Holland: ”Het is mooi om te zien dat mensen met niks komen, de groei meemaken en echt onderdeel worden van de maatschappij. Zo mooi kan het zijn!”

Droom

Binnenkort zal Fatima haar examen doen voor B1. ”Ik ben straks erg blij om mijn diploma te hebben. Maar ik wil hier niet weg! Misschien kan ik hier stage lopen een dag in de week of vrijwilligerswerk doen, want ik wil niet thuis zitten. Ik doe alles voor mijn droom. Weer werken met kinderen. In peuter-, kleuterschool of crèche.” Go Fatima, jij komt er wel!


Meer over Buro Holland ontdekken?

Buro Holland

H.G. Gooszenstraat 1, Deventer

adv.