Drie vrienden in de Deventer politiek: ‘Soms vliegen de bierglazen bijna door de kroeg heen’

Door Sophie Wassink 13 maart 2018

Bas Donkers (26), Koen Boswinkel (26) en Stefan van de Graaf (27) zijn alle drie kandidaat voor de komende gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart. Ze maken zich hard voor drie uiteenlopende partijen en kunnen niet wachten om tegenover elkaar in de raadszaal te staan. Want naast hun liefde voor politiek delen ze ook een mooie vriendschap. Hoe gaat dat er aan toe? Gaan vriendschap en politiek echt samen? Tijd voor een biertje.

We treffen de vrienden op een zondagmiddag in de Sjampetter op de Brink. Hier komen ze vaker. Voor bier, bitterballen en een goed gesprek. De sfeer zit er nu goed in maar het kan er soms ook flink aan toe gaan. “Soms vliegen de bierglazen bijna door de kroeg heen,” lacht Koen. Dat kan ook niet anders met een VVD’er, GroenLinkser en D66’er aan één tafel. Bas steekt zijn nek uit voor de VVD, Koen maakt zich hard voor GroenLinks en Stefan knokt voor D66.

“We kunnen felle discussie voeren en vliegen elkaar soms bijna in de haren”

Vrienden in de politiek

Het is campagnetijd en dat betekent: hard werken. Tussen de werkzaamheden door zoeken de vrienden elkaar op in de kroeg of in de Adelaarshorst. “Iedere twee weken moedigen we samen Kowet aan. Ja, zelfs in deze klote tijden.” Na de wedstrijd duiken ze de kroeg in. Om te proosten op de overwinning of om het verdriet weg te drinken. En voor je het weet zijn ze de wedstrijd al weer vergeten en wordt er een politiek onderwerp de tafel op geslingerd. Hoe kan dat goed gaan? Vrienden zijn en tegelijkertijd kandidaten voor uiteenlopende partijen? “We kunnen felle discussie voeren en vliegen elkaar soms bijna in de haren, maar juist omdat we zo’n goede band hebben gaat het goed,” legt Koen uit. “Die discussies zorgen ook voor nieuwe inzichten. Soms zegt Koen iets en dan denk ik: aha, daar zit misschien wel iets in,” vult Bas aan. “Dat gebeurt trouwens zelden hoor,” grapt Bas.

Liefde voor bier

De vriendschap is ontstaan in de schoolbanken tijdens een studie Bestuurskunde in Enschede. “We gingen op studiereis naar Osnabrück tijdens Maiwoche. Het Oktoberfest van Osnabrück. Drie dagen bier zuipen in biertenten. Dat is een goede basis voor een vriendschap, kan ik je vertellen” lacht Bas. Koen en Stefan zijn rasechte Deventenaren. Bas is import, hij komt uit Nijmegen en is inmiddels verliefd geworden op onze stad. “Ik durf te zeggen dat Deventer leuker is dan Nijmegen. Kleinschalig en gemoedelijk. Stefan en Koen lieten Bas kennismaken met Deventer én de Deventer politiek. Stefan en Koen zijn al sinds 2011 politiek actief. “Bas kwam, zo’n 3 jaar geleden, op snuffelstage en is sindsdien gebleven.”

“Ik ben ooit tijdens een raadsvergadering door een wethouder uitgemaakt voor snotneus”

Snotneuzen

De vrienden zijn een van de jongste mannen in de Deventer politiek en zijn alle drie dol op het politieke ‘spel’. Stefan: “Het mooie aan politiek is samen strijd voeren en er uiteindelijk toch samen uitkomen. In Deventer is zoveel mogelijk, ik ken de stad op mijn duimpje en zou me niet voor een andere gemeente zo kunnen inzetten.” “Voor het geld hoeven we het trouwens niet te doen, het is bijna vrijwilligerswerk,” vult Bas aan. “Het is heel makkelijk om te roepen wat er allemaal mis is in de stad maar als je wil dat er iets verandert moet je er wat aan doen. Dat is mijn motivatie,” voegt Koen toe. “We zijn inderdaad één van de jongsten. Ik ben ooit tijdens een raadsvergadering door een wethouder uitgemaakt voor snotneus. Ik doe het woord namens GroenLinks voor Kunst en Cultuur en gooide een idee in de groep. Een wethouder, waarvan ik de naam niet ga verklappen, zei: ‘Naar zo’n snotneus als jou ga ik niet luisteren.’ Ik was met stomheid geslagen.”

Suffe boel

Ze zijn het, op politiek vlak, niet vaak met elkaar eens maar als het aan de vrienden ligt moet er meer pit in die gemeenteraad. “Alles gaat zo verschrikkelijk langzaam. Raadsvergaderingen kunnen alle energie uit een plan slaan. De gemeentepolitiek heeft een stoffig imago en dat moet maar eens veranderen,” zegt Koen. “Meer jongeren in de raad, sneller handelen en out of the box denken,” vult Bas aan. “Ik kan niet wachten om tegenover Bas te staan in een debat. Ik weet zeker dat wij voor vuur gaan zorgen,” grapt Koen.

“Het mooiste zou zijn als we alle drie in de raad terecht komen”

Vuur in de raad

Daar zijn wij ook van overtuigd. Op het moment dat de Viking ter sprake komt, barst er namelijk een discussie los tussen Koen en Bas. Wat wil je ook met een VVD’er en een GroenLinkser tegenover elkaar aan het bruine kroegtafeltje? Ze gaan rechtop zitten, wijzen met vingers en zijn bloedfanatiek. Stefan houdt wijs zijn mond, staart naar zijn bierglas en zegt voorzichtig: ‘Jongens, laten we dit nou niet doen.’ De jongens luisteren niet en gooien er nog meer argumenten in. Totdat één van de drie een grap maakt. Einde discussie. Ruimte voor vriendschap. “Het mooiste zou zijn als we alle drie in de raad terecht komen. Bas en Koen hebben grote kans, zij staan op plek 3 en plek 6 op de kandidatenlijst. Ik sta er niet zo goed voor en ga de raad waarschijnlijk niet halen. Heel zuur voor nu, maar het staat onze vriendschap niet in de weg,” vertelt Stefan. We leven in een tijd waarin het lijkt alsof politici elkaar continu de tent uit vechten maar deze mannen bewijzen dat het ook anders kan.