Docu: ‘Voordat ik geboren was’ van Deventer filmmaker Sharon komt op nationale televisie

Door Sophie Wassink 14 november 2017

De Deventerse documentairemaker Sharon Kromotaroeno (26) volgde een half jaar lang een Israëlische muzikant – Or – die naar Berlijn emigreerde. Ze legde alles vast en ontdekte zijn bijzondere levensverhaal. Haar docu ‘Voordat ik geboren was’ gaat donderdag in première bij het Etty Hillesum Centrum en wordt komend jaar uitgezonden door de NPO! Tijd voor een kop koffie met Sharon.  

Busreisje

“Twee jaar geleden ontmoette ik Or tijdens een busreisje van Den Haag naar Antwerpen. We waren de enige twee passagiers in de bus. Hij, een vrolijke en energieke jongen, tokkelde wat op zijn gitaar. We raakten aan de praat en Or bleek een boeiende achtergrond te hebben. Hij is Joods, woonde toen nog in Israël en had als droom om naar Berlijn te emigreren. Ik wilde een film maken over jazz-muzikanten en hij wilde graag mee werken. Van tevoren wist ik niet hoe bijzonder zijn verhaal was.”

Israël

”Ik besloot om hem een half jaar lang met mijn camera te volgen, reisde een paar maanden na onze ontmoeting naar Israël, logeerde bij zijn familie en ontdekte dat ik op een zeer interessant levensverhaal was gestuit dat indirect verbonden is met de Joodse geschiedenis in Europa en het hedendaagse leven in het roerige Israël. Bijna zijn hele familie kwam om in de oorlog maar zijn opa en oma overleefden. Als je het nieuws over Israël volgt, krijg je een beeld van nederzettingen en orthodoxe joden maar de werkelijkheid is veel genuanceerder. Ik wil met deze film de andere kant van Israël laten zien. Een land waar onze generatie net zo leeft, geniet en onderneemt als hier. “

sharon docu
Foto: Sharon

Berlijn

“De emigratie van Or naar Berlijn maakte het verhaal rond. Or is muzikant en wil in Berlijn zijn droom waarmaken. Hij gaat terug naar het land waar zijn familie is omgekomen. Zeventig jaar nadat zijn grootouders Duitsland verlieten, confronteren de oorlogsmonumenten in Berlijn hem met zijn familiegeschiedenis. Hij heeft als kleinkind niet alle ellende meegemaakt die zijn grootouders hebben meegemaakt maar het wordt hem bewust of onbewust wel doorgegeven. Het is een soort erfenis die je met je meedraagt voordat je ter wereld komt. Vandaar de titel: ‘Voordat ik geboren was.’ Or woont nu 1,5 jaar in Berlijn. In Berlijn is een grote underground scene waar hij als muzikant meer kansen krijgt. Ik volgde zijn tocht, bezocht optredens en interviewde hem tussendoor over zijn kijk op de politiek en de maatschappij.”

or en sharon
Foto: Or & Sharon

Montage

“Ik heb hem een half jaar gevolgd, filmde alles zelf, deed de interviews en verzamelde een hoop materiaal. Daarna komt de montage. Een proces dat meer tijd kost dan het filmen zelf. Toen ik een ruwe versie af had, heb ik een aantal vrienden uitgenodigd en aan hen de film vertoond in Café het Glas in Lood. Ze waren kritisch, gaven feedback en nuttige tips en ik kon weer verder met monteren. Ik ben trots op het resultaat, dit zal mijn eerste (en hopelijk niet de laatste) film worden die door de NPO wordt uitgezonden. Or heeft delen van de film gezien maar wilde hem niet helemaal bekijken. Hij vond het moeilijk om vooral het eerste deel, zijn leven in Israël, terug te zien. Hij moet zijn weg in Berlijn nog vinden en mist, vanzelfsprekend, zijn familie. Ik hoop dat deze film de kijkers net zo raakt als dat het mij geraakt heeft.”

docu sharon
Foto: Sharon

Hoewatwaar: Donderdag 16 november is de première te zien om 20.00 uur in het Etty Hillesum Centrum. De entree is gratis maar een gift zeer welkom. Na de vertoning is er ruimte voor vragen en een borrel. Wanneer de film uitgezonden wordt door de NPO is nog niet bekend maar we houden jullie uiteraard op de hoogte.