Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dichtende trucker verovert Instagram

Door Simone Groot Lipman 5 februari 2019

Deventenaar Jarno van den Noort (34) is vrachtwagenchauffeur en heeft een bijzondere hobby. Hij schrijft quotes, versjes en gedichten. Dit deelt hij op zijn Instagram onder de naam: De Rijdende Dichter. ”Ik ben totaal geen poëzieliefhebber, maar ik denk alles in rijm.” 

Het was een spontaan idee: het starten van zijn instagramaccount De Rijdende Dichter. Het blijkt een succes. ”Met ruim vierhonderd berichten, post ik bijna iedere dag. De bijna zesduizend volgers zijn een bevestiging dat het aanslaat, dus het is tijd om uit mijn schulp te kruipen. Mensen vragen zelfs of ik kom optreden. Dat is een mooie, nieuwe stap.”

Vrachtwagenchauffeur

Jarno is al veertien jaar vrachtwagenchauffeur. ”Ik wist als klein jochie al dat ik op de vrachtwagen wilde. Mijn oom is ook chauffeur en mijn vader was planner in de transport, dus ik ben ermee opgegroeid. Ik ben een dagdromer en einzelgänger. Vroeger in de klas keek ik altijd naar buiten als de leraar wat vertelde. Ik observeer en verwerk het gelijk. En nu zit ik veel alleen op de weg, dus heb ik genoeg tijd om na te denken. Ik luister dan ook veel radio overdag, voornamelijk radio 1 en 538. Met mijn gedichten speel ik in op het nieuws en de actualiteit. Mijn eerste gedicht dat ik schreef was voor het overlijden van mijn vader. Ik kon niks vinden op het internet en besloot het toen zelf te doen. Dat is mijn eerste echte kennismaking met het schrijven.”

Spelen met taal

Het rijmen gaat Jarno gemakkelijk af. Hij is het type jongen dat flauwe woordgrapjes maakt en altijd een scherpe opmerking klaar heeft. ”Ik heb niks met diepzinnige poëzie en zware metaforen. Een beetje saai eigenlijk. De gedichten en versjes zijn met een knipoog geschreven. Het heeft een komische kant, een beetje cabaretachtig. Ivo de Wijs en Herman Finkers zijn mijn voorbeelden. Zij spelen (ook) met de taal. In het begin was ik heel erg zoekende. Wat vind ik leuk? Wat in mij opkwam, schreef ik op. Dat is niet altijd even tactisch!”

‘Ik heb niks met diepzinnige poëzie”

Dichten

Zijn manier van schrijven is simpel, maar de onderwerpen zijn vaak zwaar. ”Freestyle dichten is niet mijn stijl. De rijmstijl AB AB ligt mij het beste. Ik denk niet in hokjes en hou van een open einde, zodat de lezer het op zijn eigen manier kan interpreteren. Ik vertel graag twee kanten van het verhaal, zonder mijn eigen mening te vormen. Zo vermijd ik onderwerpen over de politiek, want iedereen heeft daar zijn eigen opvatting over. Het best scorende bericht? Over slonzige vrouwen.”

Instagram

Hij deelde spontaan zijn gedichten op Instagram en werd zowaar populair. ”Er zit eigenlijk weinig plan achter, maar social media werkt wel verslavend. Ik dacht als ik een paar honderd volgers krijg, ben ik tevreden. Nou, dat werden er een paar duizend. Ik ben er steeds serieuzer mee bezig. Het kost mij slechts een kwartiertje per dag, want het bedenken gaat heel makkelijk. Het is automatisme voor mij. En ook een manier om frustraties van je af te schrijven. Mijn kracht? Humor en korte versjes.” Ondanks dat hij geen plan had, heeft hij wel een doel. ”Ik zou het tof vinden als ik poëziedagen kan organiseren als de Rijdende Dichter. En dus ook zelf gaan optreden. Van online, naar offline. Met als droom ooit een dichtbundel uitbrengen.”

Merlijn

Deventerse Merlijn heeft bijna 28.000 volgers op Instagram

De Deventerse Merlijn van Eijden (19) studeert grafisch vormgeven aan het Cibap in Zwolle. Een vroli...
Annemieke Olden

Deventerse Annemieke heeft 13.000 volgers op Instagram en maakt de mooiste natuurfoto’s

Deventerse Annemieke Olden-van Diesen is een gebruiker van het eerste uur, want ze zit al zeven jaar...

adv.