Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met een oude Saab richting Budapest: ‘We hebben 20.000 dopjes verzameld bij cafés in Deventer’

Door Wingerien Voortman 25 juni 2019

Een vriendengroep koopt samen een oude Saab en beplakt deze met 20.000 dopjes om mee te doen aan rally. De vier jongens gaan in juli meedoen aan de Budapest Rally met hun zogenoemde ‘Mothership’. Het thema van de rally is dit jaar ‘back to the sixties’, daarom hebben ze de dopjes overgespoten in verschillende kleuren om een patroon in hippie stijl te maken. Misschien heb je deze opvallende auto al eens door de stad zien rijden.

“Ik ben gék op auto’s, ik kwam een keer op een autoshow en zag daar een oud Volkswagen busje staan die het dak had beplakt met dopjes. We zagen de rally en het idee van de dopjes is blijven hangen, toen hebben we een oude auto gekocht en deze beplakt. Eerst zagen we De Garbagerun, een rammelbakkenrace, maar die was helaas al vol en zijn we verder gaan zoeken. We hadden natuurlijk gewoon een patroon op de auto kunnen schilderen, maar dat was minder leuk haha.”

Deventenaren van de week - dopjesauto
Foto door Indebuurt

Dopjes sparen

“Ik werk bij een café hier Deventer, de meeste dopjes komen daar vandaan. Anderhalf maand sparen en we hadden genoeg dopjes om de auto te beplakken, het ging heel snel. Met een aantal dopjes uit eigen collectie haha, toen we op de oprit bij mijn ouders stonden om de dopjes erop te plakken kwamen ook de buren nog wat dopjes brengen. Er waren ook kinderen speciaal voor ons aan het sparen, dat vonden ze leuk. Iedereen heeft zo z’n steentje bijgedragen.”

Het thema

“De auto en de kleding moet in thema zijn, verder gaat de rally niet op tijd – het gaat om punten. Voor de kleuren die je gebruikt en de creativiteit van de auto krijg je punten en voor de kleding waarmee je aan de start verschijnt. Voor dat laatste gaan we nog iets verzinnen, we weten nog niet hoe we ons gaan verkleden. We gaan proberen om shirts te beplakken met dopjes, nog even kijken of dat lukt. Zo lang de dopjes er maar op blijven zitten tijdens de start, daarna mogen we ons omkleden in relaxte kleding.”

Deventenaar van de week - Dopjesauto
Bewonderende blikken van voorbijgangers | Foto door Indebuurt

Nog wel even APK-keuren

“We moeten de auto nog technisch keuren, kijken of deze door de APK komt. Het is een ouwe bak met flink wat ervaring, het wordt al een uitdaging om überhaupt in Budapest aan te komen haha. De auto komt uit 2003, dat valt nog wel mee, maar er zit een goede 320.000 kilometer op de teller. Hij rijdt nu nog wel als een zonnetje, maar we moeten er nog zo’n 2000 kilometer mee rijden tijdens de rally. We weten nu globaal de route en welke landen we door gaan, maar de exacte route krijgen we pas later. Het zou maar zo kunnen dat de terugweg een vliegticket wordt haha.”

De hoofdprijs

“Meedoen is puur voor de fun, je kunt er een oude Trabant mee winnen – een Oost-Duitse auto. We weten nog niet wat we gaan doen als we winnen haha. Het is onze eerste keer dat we meedoen aan de rally, we moeten het nog maar zien. Het was onze bedoeling met de Saab om de auto te gebruiken voor de rally en daarna weg te doen, maar nu we er zo lang mee bezig zijn geweest zijn we allemaal een beetje verliefd op deze auto. Misschien dat we na de rally de auto gaan stallen en nog wel een keer mee gaan doen aan een evenement.”

Ze hebben alle dopjes vastgeplakt met kit, de goedkoopste die ze konden vinden. Nu maar hopen dat de dopjes blijven plakken en de rally overleven. Tijdens het interview vielen er twee dopjes van de auto, een bus kit en een paar dopjes mee om voor onderweg en dan is de Trabant vast en zeker in the pocket!

Binnenkijker Minka en Timon

Binnenkijken bij Minka en Timon: ‘Het is een fijne uitvalsbasis als artiest’

Op misschien wel één van de mooiste plekken van Deventer wonen Minka en Timon. Ze ontmoetten elkaar ...

Weekend in Deventer: een winters feestje in De Hip en een Amerikaans feestje op Vogeleiland

adv.