Deventerse Merlijn heeft bijna 28.000 volgers op Instagram

Door Sophie Wassink 22 mei 2018

De Deventerse Merlijn van Eijden (19) studeert grafisch vormgeven aan het Cibap in Zwolle. Een vrolijke studente die zelfs een beetje verlegen lijkt. Tot zo ver niets opvallends. Wat je op het eerste oog niet ziet is dat Merlijn 27.700 (!) volgers heeft op Instagram. En ja, dat is best een prestatie.

Al die duizenden volgers wonen over de hele wereld. Ze boeit die mensen trouwens niet met selfies of andere ‘normale’ kiekjes uit haar leven. Haar account Komkommermeisje is anders dan anders. Om de dag post ze een schets, tekening of schilderij. Die ze maakt aan een grote houten tafel, vol verfvlekken, in de woonkamer. Het resultaat: levensechte portretten, prachtige schetsen en doodles die duizenden likes opleveren. “Mensen beginnen me nu zelfs te herkennen. Laatst liep ik in de Deventer binnenstad en toen hoorde ik gefluister: ‘Hé is dat niet het komkommermeisje?”

Komkommermeisje

Het komkommermeisje is een stripfiguurtje die Merlijn bedacht toen ze 8 jaar was. “Ik teken al vanaf jongs af aan. Mijn hele leven heb ik creatief onderwijs gevolgd. Op de vrije school wordt creativiteit enorm gestimuleerd. Ik was altijd met potloden en verf in de weer en had een grote fantasie. Ik tekenende hoe het komkommermeisje avonturen beleefden met haar tomatenvriendjes haha.” Merlijn werd ouder, haar schetsen werden beter en drie jaar geleden besloot ze om haar professionele tekeningen aan de wereld te laten zien. Via Instagram.

Creatief via Instagram

“Ik had nooit gedacht dat mijn account zó populair zou worden. Om flink te groeien is het belangrijk om veel te posten en dus veel te tekenen. Naast het posten van schetsen plaats ik af en toe ook een filmpje om aan mijn volgers te laten zien hoe ik de tekeningen maak. Ik plaats mijn camera op een statief, film de houten tafel van boven en begin te schetsen. Daarna monteer ik de beelden en speel ze versneld af. Zo ontstaat een soort how to draw video. Ze worden vaak bekeken maar het kost ook veel tijd om ze te maken.”

Merlijn

Meer dan een groot bereik

“Een tijdje geleden poste ik een tekening van een beroemde tweeling uit Duitsland. Twee mooie meiden die ik zo goed mogelijk nagetekend had. Ze ontdekten mijn schets, deelden mijn post op hun account – met ruim 10 miljoen volgers – en binnen een mum van tijd had ik er enorm veel Duitse volgers bij!” Merlijn heeft sinds de start van haar Instagramaccount niet alleen een groot bereik opgebouwd. Ze spreekt mensen van over de hele wereld, ontmoet beroemdheden, krijgt sponsordeals aangeboden en verdient dankzij Instagram dus een aardig zakcentje bij. “Al mijn opdrachtgevers – van het meiden magazine Girls tot bedrijven en particulieren – heb ik binnengesleept via Instagram. Ik teken voor klanten uit Engeland, Duitsland, België en Amerika. Af en toe post ik een foto van mezelf waarop ik aan het werk ben. Terwijl ik teken, draag ik een horloge om mijn pols. Dat horloge heb ik gratis gekregen in ruil voor één foto. Zo makkelijk gaat dat blijkbaar.”

 

Volgende stap

Alles wat Merlijn tot nu toe bereikt heeft, had ze niet zo snel voor elkaar kunnen krijgen zonder Instagram. “Als ik er meer tijd in zou stoppen dan zou ik er van kunnen leven. Maar ik wil sowieso mijn opleiding afmaken en daarna misschien door naar de Kunstacademie. Daar leer ik wat ik wil leren en kan ik mijn stijl verder ontwikkelen.” Maar de grote vraag is: is een diploma nog nodig? “Dat is inderdaad de grote vraag. Dankzij media en alle technologieën die er nu zijn bereik je mensen over de hele wereld en wordt een tekening meer dan een stuk papier. Beeldende kunst wordt digitaal en zo kan ik er veel meer mee doen. Ik zie wel,  zolang ik maar kan tekenen vind ik alles goed.”