Deventenaar Montell: ‘Of ik nu wel of niet Holland’s Next Top Model win, er komt een feestje’

Door Simone Groot Lipman 27 oktober 2017

Het zal je niet ontgaan zijn: Deventenaar Montell staat in de finale van Holland’s Next Top Model. In dit programma wordt gezocht naar hét topmodel van Nederland. Dit seizoen doen er voor het eerst ook jongens mee aan de wedstrijd. Samen met Ritse, Sanne en Latanya staat Montell in de (live) finale. Wij spraken met de ambitieuze roodharige krullenbol.

Montell van Leijen is 19 jaar en studeert voor sportleraar aan CIOS in Arnhem. Sinds dit najaar is hij iedere maandagavond te zien op de buis. Naast zijn studie, werkt hij hard aan zijn modellencarrière. Hij komt tijd te kort. Maar er is geen spanning bij hem te vinden zo vlak voor de finale. Vooral heel veel zin en hooguit wat adrenaline voordat hij maandagavond op moet.

Hoe kwam je er bij om mee te doen aan Holland’s Next Top Model?
”Sinds vorig jaar ben ik een beetje actief in de modellenwereld. Op het terras in Deventer ben ik gespot en ontdekt door een fotograaf. Ik heb toen een shoot gedaan voor een sneakersmagazine, toen rolde daar weer een opdracht uit en zo ging het balletje rollen. Af en toe heb ik een fotoshoot samen met mijn broer Caine. Het waren andere mensen die tegen mij zeiden, je moet je opgeven! Dit heb ik gedaan en een week voor opnames kreeg ik een belletje: ‘we zijn enthousiast en we willen je graag in het programma’. Ik heb geen casting hoeven doen, even kennisgemaakt en vrij snel daarna volgden de opnames. Ik had totaal geen idee wat ik in zo’n wedstrijd kon verwachten.”

‘Poseren gaat nu veel natuurlijker’

Hoe ging je de wedstrijd in?
”Van tevoren zat ik thuis te ouwehoeren: ‘ik ga de finale halen en ga sowieso winnen, haha’. Toen zei mijn moeder: ‘ze kunnen je maken of breken daar, dus let op’. Toen ik de eerste dag de A’DAM Toren binnen stapte was ik meteen omgeslagen en op mezelf. Ik schrok niet zozeer van de deelnemers zelf. Maar toen ik de eerste foto’s zag dacht ik fock hè. Maar ik heb het voordeel dat niemand daar op mij leek. Ik ben uniek.”

castfoto-hntm
Foto: Feriet Tunc

Je kreeg veel commentaar van de jury over je onzekerheid. Hoe onzeker ben je nu nog?
”Ik ben veranderd in het programma. Ik ben een stuk zekerder geworden en heb er meer maling aan. Het is een harde wereld, waardoor je sterk in je schoenen moet staan. Ik heb veel geleerd in vooral de kleine dingen die de foto goed maken. Zo gaat het poseren nu veel natuurlijker dan in het begin. Ik was er natuurlijk ook continue mee bezig, waardoor je er meer aan gewend raakt om het te doen.”

‘Of je mij nu mag of niet: deal with it.’

En dan die camera op je snufferd. Van een onbekende Deventenaar naar bekende Nederlander. Hoe ga je daar mee om?
”Ik vond het leuk om mezelf terug te zien, maar ook een beetje ongemakkelijk. Ik heb nooit gelet op wat ik zeg. Het is mijn ware aard. Of je mij nu mag of niet: deal with it. Ik word veel herkend op straat. Als ik met Ritse, Sanne en Latanya (de andere finalisten) over straat loop, ben ik toch vaak de eerste die herkend word. Het is lachen, maar het kan ook best een beetje irritant zijn. Want je moet altijd aardig blijven natuurlijk. En dat kan best vermoeiend zijn. Op school valt het relatief mee, dan lachen ze nog wel eens naar mij wanneer ik op de gang ben. Daar ben ik ook wel blij mee, want ik moet mij ook gewoon concentreren op school, haha.”

Dan komt er ook nog iets anders bij kijken: social media. Op Instagram heb je een grote achterban en stijg je ruim boven de rest uit met 144 duizend (!) volgers. Hoe ervaar je dat?
”Iedere maandagavond mogen we de foto’s posten na de uitzending. De volgers groeien iedere week weer. En dan is het best een taak om op iedereen te reageren. Ik zoek ook op mijn eigen naam op Twitter. Ik heb er maling aan, aan mensen die boos reageren. Of ze nu leuk of boos reageren, ik wil ze dan altijd graag beantwoorden. En ja, ik krijg ook veel aandacht van meisjes. Vooral jonge meisjes, maar ga daar laks mee om. Waarom? Ik heb al een vriendin. Ik let nu toch wel meer op wanneer ik mijn mening geef. Want iedereen heeft ineens een mening over mijn mening.”

montell-insta
Foto: Instagram

Hoe was de sfeer achter de schermen?
”Vanaf moment één kan ik goed met Ritse. Ik ben dan ook hele goede vrienden geworden met hem. Het klikt gewoon. Ook met Sanne en Jaimy en later ook met Latanya. Je moet ook veel wachten tussen de shoots door. Wat ik dan doe? Eten. En kletsen en vloggen. Ik hoef gelukkig geen bepaald dieet te volgen. Ik sport ook niet, ben zelfs gestopt met de voetbal vanwege tijdsgebrek.”

En: ga je Holland’s Next Top Model winnen?
”Ik schat mijn kans op 25%: iedereen maakt gewoon evenveel kans. Ik heb misschien wel de meeste volgers, dus dat kan een voordeel zijn. Het is nu afwachten hoe loyaal mijn achterban is, haha. Ik ga gewoon mijn best doen! Ik heb nog geen idee wat ik ga doen als ik HNTM win, in ieder geval een leuk feestje geven. En als ik niet win, komt dat feestje er ook, maar dan wat kleiner. Ik zie het daarna allemaal wel, ik maak sowieso mijn opleiding af. Dan heb ik een back-up. Ik heb nog niet echt de behoefte om uit te vliegen naar Amsterdam ofzo, ik zit voorlopig hier nog wel goed bij mijn moeder in Deventer.”

HNTM finale

Zit je maandagavond ook voor de buis? De finale is op 30 oktober live te zien om 20.30 uur bij RTL 5.

Deventenaar van de week

Ken jij ook een Deventenaar met een bijzonder verhaal? Laat het ons weten!