Deventenaar Marc Siepman leeft samen met zijn gezin volledig van giften
Een uitkering? Daar bedankt hij voor. Werken? Dat doet hij zeker maar wel op een andere manier. Marc schrijft, spreekt en doceert over de bodem en economie. Dit doet hij gratis, maar giften zijn welkom. Hij probeert samen met zijn gezin op deze manier een basisinkomen bij elkaar te sprokkelen.
Marc Siepman is een inspirerende Deventenaar die met zijn manier van leven een voorbeeld is voor een nieuwe manier van denken en doen. Sinds 2012 is Marc zich gaan verdiepen in onze economie. “Ons leven is gekapitaliseerd. Je ziet de wereld in elkaar donderen . We dweilen met de kraan open. Er zijn enorm veel vragen waar we mee worstelen. Hoe kan het bijvoorbeeld dat de kloof tussen arm en rijk steeds groter wordt? Waarom is er honger in de wereld, terwijl we voor 13 miljard mensen voedsel produceren?”
‘Ik wil me niet kapot werken en bang zijn. We hebben gekozen voor deze manier van leven en zetten door’
Geefeconomie
Op deze vragen geeft Marc samen met zijn vrouw Caroline antwoord in de cursus Dweilen met de kraan dicht. Marc hoopt dat meer mensen mee willen doen in het creëren van een geefeconomie. En om dat doel te bereiken begint hij bij zichzelf. Hij vraagt geen geld voor zijn cursussen. Marc deelt zijn kennis gratis en geeft onvoorwaardelijk maar hij hoopt natuurlijk wel dat anderen ook onvoorwaardelijk geven. “Het probleem met de huidige economie is dat alles altijd naar diegenen stroomt die alles al hebben. De acht rijksten hebben inmiddels evenveel in bezit als de 3,6 miljard armsten en dat verschil wordt met de dag groter. Wij willen niet meer aan dat systeem meewerken, maar we staan er toch nog met één been in. Dat is best lastig!”

Back to basic
Lastig is het zeker en zeer gedurfd. Een basisinkomen heeft iedereen nodig. Marc heeft een vrouw en een zoon die een dak boven hun hoofd nodig hebben en gezond eten. “We wonen in een kangoeroewoning en proberen afstand te nemen van alle overbodige luxe. Wat heb je nu echt nodig? Alles wat we niet gebruiken geven we weg. Ontspullen. We hebben een begin gemaakt maar er kan nog heel veel weg. Daarnaast willen we zelf ons voedsel produceren maar daar hebben we nu de grond nog niet voor. En tot slot proberen we creatief te denken en door te zetten. Het systeem is gebaseerd op angst. Ik wil me niet kapot werken en bang zijn. We hebben gekozen voor deze manier van leven en zetten door.”
1500 euro
Met 1500 euro in de maand kan Marc samen met zijn gezin rondkomen. Het is genoeg om de vaste lasten, de reiskosten en gezond eten voor 3 personen van te betalen. Maar als je volledig leeft van giften is het iedere maand de vraag of je die 1500 euro daadwerkelijk bereikt. “We zijn door ons spaargeld heen en zijn nu echt afhankelijk van de donaties. ”
‘Misschien kunnen we de huur niet meer betalen en staan we straks op straat. Dat overleven we dan ook wel weer’
Gemeenschap
“Het is iedere maand spannend of we genoeg inkomen bij elkaar kunnen sprokkelen. Ik ben benieuwd waar dit experiment ons gaat brengen. Misschien kunnen we de huur niet meer betalen en staan we straks op straat. Dat overleven we dan ook wel weer. Ik durf het avontuur samen met mijn gezin aan te gaan. Aan vriendschappen en sociale cohesie heb je meer dan aan geld. Het is natuurlijk niet gezond om van een of enkele personen afhankelijk te zijn, daarom wil ik een gemeenschap van mensen creëren. Afhankelijk zijn van een gemeenschap van mensen is juist heel gezond.”
Nieuwsgierig?
“Ik kan een geefeconomie niet in mijn eentje creëren. Gelukkig komt bij steeds meer mensen het besef. In het weekend van 4 en 5 november geef ik samen met mijn vrouw Caroline de cursus Dweilen met de kraan dicht, in Deventer. Iedereen is welkom om deel te nemen.”