Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deventenaar Babette biedt hulp aan arme moeders die ze zelf ook graag had gehad

Door Simone Groot Lipman 6 februari 2018

”Vanaf ik mij kan herinneren, geef ik graag dingen weg.” Deventenaar Babette Jansen (26) had helemaal niets toen ze zelf moeder werd. Met deze gedachte steekt ze nu zelf de handen uit de mouwen voor moeders die het minder breed hebben met haar stichting M4M (Mommy’s for mommy’s). Ze wil de hulp bieden, die ze zelf destijds ook graag had gehad.

Zo levert ze vanuit Deventer noodpakketten met kleding aan moeders die het minder breed hebben. Goed gevuld met veertien setjes kleding in twee maten en speelgoed. Terwijl ze haar verhaal vertelt, pakt ze de ‘tijgervriendjes’ in, de nieuwe mascotte van de stichting. ”Het idee voor een mascotte was impulsief, haha. Het is een klein zacht vriendje voor in de noodpakketten. Om te troosten, steun te geven en te helpen herinneren dat je er mag zijn!”

tijgervriendje-m4m
Foto: indebuurt Deventer

Tijgervriendje

tijgervriend-m4m
Foto: indebuurt Deventer

Het tijgervriendje is niet zomaar een knuffel. Babbette probeert een statement te maken met het tijgertje. ”Iedereen heeft zo zijn rugzakje. Het is belangrijk dat je na tegenslagen je innerlijke kracht weer terug vindt. Met kracht kom je verder. Iedereen heeft zo zijn strepen verdient (van binnen en buiten). Dus iedereen is een tijger.” De kleuren zwart wit met een kleine touch van goud, zijn echte ‘Babette kleuren’. Alle vriendjes worden met veel liefde handgemaakt door de moeder van Babette, die in Frankrijk woont. Het knuffeltje heeft geen oogjes, alleen oortjes, ook daar is bewust over nagedacht. ”Tijgertje is er namelijk blindelings voor iedereen die haar nodig heeft en luistert naar je als je een vriendje nodig hebt.”

Impulsief

Het begon allemaal afgelopen juli met een Facebook ‘moeder’ groep, waaruit een groepsapp van 20 moeders is ontstaan. ”We kregen een band met elkaar, omdat je elkaar begrijpt. Ik zag een bericht op Facebook dat er voor één gezin 500 euro was ingezameld. Een heleboel geld. Ik dacht: daar kun je toch nog veel meer gezinnen mee helpen? Dus ik riep in de groepsapp: ‘ik wil het zelf gaan doen’. Toen zei iedereen: ‘weet je wel waar je aan begint?’ Het was helemaal niet de bedoeling om zo groot te worden. Ik doe alles impulsief. En tot nu toe werkt het goed, kijk wat het mij heeft gebracht!”

babette-m4m
Foto: indebuurt Deventer

Tweede huis

En zo geschiedde. Drie maanden later was het een stichting: M4M, Mommy’s for mommy’s. De andere uit de appgroep zijn ook een deel van de stichting. Zij hebben Babette vanaf het begin gesteund en zijn er ook inzamelpunten buiten Deventer. ”Ik wist dat het zou gaan werken en het blijft werken. Ik laat het nooit meer los. Het is mijn kindje én mijn tweede huis. Ik ben meer hier dan thuis, haha. Ik werk 80 uur in de week voor noppes. En wanneer ik thuis ben, ga ik zo weer bezig tot een uur of vier ’s nachts. Ik vind het gewoon veel te leuk. Het lukte mij eerder nooit om iets vol te houden, nu wel. Ik heb mijn passie gevonden.”

‘De waardering die ik krijg is enorm’

Kids

Babette heeft vier kinderen (3 meisjes en 1 jongen), die ze (bijna) altijd meeneemt naar haar kantoor in Borgele, waar ze tot maart zitten. ”Ik wilde heel graag kinderen, want ik ‘klooide maar wat aan’ in mijn leven. Kinderen zijn de motivatie om op het rechte pad te blijven. Ik had zelf niks toen ik moeder werd, al was het maar een schouder om op te huilen. Zo kocht ik een doos met kleren voor 30 euro op Marktplaats waarvan ik de helft kon weggooien. Ik miste dit, wat ik nu zelf doe. Ik ben zelf heel precies: alle kleertjes worden gewassen en netjes zonder gaten & vlekken op maat geselecteerd. En de waardering die ik krijg is enorm.”

noodpakket-m4m
Foto: indebuurt Deventer

Groot worden

Ze werken nu met z’n achten op vestiging in Deventer. ”We komen zelfs mensen te kort. Het begon met alleen kleding, nu is er ook speelgoed. Verder organiseren we verwendagen voor de moeders, bingo, eieren zoeken met Pasen en verjaardagspartijtjes. Ik vind het soms moeilijk om dingen uit handen te geven. Het lukt al wel beter om het aan mensen toe te vertrouwen. En ik ben niet de baas hè, we zijn allemaal gelijk.” En nu het zo goed loopt, wil ze niets liever dan groot worden. ”Ik vind het belangrijk dat Deventer groot wordt, maar ik houd niet vast aan één stad. Het liefst zie ik het in nog meer steden in Nederland. Het zal tof zijn als iedereen M4M straks kent.”


Meer over Stichting M4M ontdekken?

Stichting M4M dienstverlening

Gesloten10:00 - 15:00

Het Vlier 28, Deventer

Bekijk meer:dienstverlening

adv.