Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van guilty pleasure, fascinatie tot obsessie. Anna uit Deventer schrijft boek over Ivanka Trump

Door Simone Groot Lipman 4 april 2018

Wat begon als een guilty pleasure, resulteert in een biografie, Ivanka: de echte first lady. Deventenaar Anna van den Breemer, journalist bij de Volkskrant, portretteert Trumps dochter Ivanka in haar nieuwe boek. De journalist heeft een wereldprimeur te pakken. Nooit eerder schreef iemand een boek over Ivanka Trump. 

Het begon allemaal ooit op een feestje in New York, waar Anna was, als stagiaire voor het Amerikaanse tijdschrift House & Garden. Ze liep daar Ivanka voor het eerst tegen het lijf. Sindsdien is ze haar blijven volgen. Ruim twee jaar geleden, toen Ivanka in 2015 een prominente rol kreeg in Trumps campagne, wist ze dat hier een boek in zat. In tien maanden tijd is het haar gelukt, haar debuut. Na een jaar (januari 2018) in het Witte Huis, was het verhaal voor Anna af.

‘Mijn honger is niet gestild, ik ben Ivanka nog lang niet zat’

Mediastorm

Wellicht heb je het verhaal al gelezen in de Stentor, gehoord op BNR radio of gezien bij RTL Late Night. Op het trapje van de Wilhelminafontein op de Brink vertelt Anna (33) over de ‘mediastorm’ die op haar af komt. ”Het is gek om een keer aan de andere kant te staan. Ik stel meestal zelf de vragen, nu komen journalisten ineens bij mij op bezoek. Het is onwennig om zelf de hele tijd te praten in plaats van te luisteren, haha. Maar het wordt nu wat rustiger, de storm is al wat gaan liggen.” Sinds 2015 woont ze samen met schrijver en columnist Özcan Akyol op de Brink. ”Ik heb de kunst natuurlijk een beetje kunnen afkijken bij Eus, wat er allemaal bij komt kijken als je een boek uitbrengt. En ja natuurlijk heb ik hem ook om advies gevraagd, eigenlijk gaf hij doorlopend tips. Hij heeft met elk hoofdstuk meegelezen. Maar dat doen we altijd, we lezen altijd elkaars stukken, en zijn kritisch. Als hij het niks vond, had hij het ook gezegd.” 

ivanka-trump
Ivanka Trump. Foto: ANP

Fascinatie

Haar fascinatie voor Ivanka is groot, bijna een obsessie. ”Zo zou mijn man het wel noemen ja, haha. Onze twee kids (2-jarige Mia en vijf maanden oude zoon Baran) zijn mijn ‘redding’ geweest. Als ik mijn kinderen niet had, was de obsessie veel erger geweest . Ik werd nu gedwongen om uit de ‘obsessie’ te stappen.” Ook nu het boek af is, stopt haar fascinatie niet. ”Ze is mooi, slim en ambitieus. Je blijft gewoon naar haar kijken. Zij ís fascinerend. Ik heb zelfs Google Alerts van haar, dan krijg ik een melding: zo viert Ivanka Pasen. En dan wil ik het meteen lezen. Mijn honger is niet gestild. Het grappige is: ik word haar nog lang niet zat. Ivanka is als een kameleon, ze verandert steeds. Ze heeft meerdere gezicht en ik blijf nog steeds kanten van haar ontdekken. Ze is ongrijpbaar, dezelfde trek die haar vader Donald Trump ook heeft. Ik sluit niet uit dat ze ooit president van Amerika wordt, ze heeft ambitie genoeg.”

ivanka-trump-gezin
Ivanka Trump en haar gezin. Foto: instagram Ivanka Trump

Deventer

Anna verhuisde van Zeist, naar Amsterdam door naar Deventer. ”Het is hier minder gejaagd. Het is een stijlvolle stad, charmant.” Tijdens haar zwangerschapsverlof, heeft ze het boek geschreven, over de vrouw die haar al zo lang bezighoudt. ”Met twee jonge kinderen thuis zorgde het boek voor de broodnodige intellectuele stimulans. Zo kon ik ’s nachts tijdens de voeding goed nadenken over hoe ik het wilde opschrijven. Ik schreef dan steekwoorden op in de notities op mijn telefoon. Maar het schrijven zelf, deed ik het liefst buiten huis. Het gros van het boek is bij Bagels & Beans geschreven” grapt Anna.

anna-van-den-breemen
Foto: indebuurt Deventer

Boek vs krantenartikel

Een boek van 256 pagina’s dik óver haar. Toch heeft ze nooit met haar gesproken, bewust. ”Ik ben juist weggebleven bij Ivanka. De meerwaarde van het boek zit hem juist in om met afstand naar haar te kijken. Haar manier van doen en reageren en vervolgens hier mijn analyse op loslaten.” Het boek schrijven ging als vanzelf. ”Ik ben gewend om van het ene onderwerp naar het andere onderwerp te gaan. Krantenartikelen schrijven is vluchtig. Nu had ik de gelegenheid om ergens lang in te duiken. Het is hopelijk lekker weglezen en beeldend geschreven. Het moest geen huiswerk worden. Ik vind het nog steeds onwerkelijk om mijn boek in de winkels te zien liggen. Ik weet ook nog toen mijn eerste stuk in het tijdschrift en daarna de krant kwam. Een boek voelt definitiever, en gaat langer mee. Het smaakt naar meer!”

Op zaterdag 21 april zal ze bij Boekhandel Praamstra haar boek signeren.

adv.