Charlotte is professioneel steltloper: ‘Deventer op Stelten is mijn favoriet’

Door Simone Groot Lipman 3 juli 2018

Als klein meisje bezocht ze ieder jaar met haar ouders Deventer op Stelten. Charlotte Oosterwegel (31) is geboren – en woont inmiddels ook weer – op de Worp. Door het zien van het driedaagse buitenstraatfestival in eigen stad, was haar interesse gewekt. Ondanks dat ze nog nooit op stelten had gestaan, reist ze nu de hele wereld over als professioneel steltenloper bij Close-Act. Ze komt net terug uit China en gaat binnenkort voor optredens naar Taiwan.

In 2011 heeft ze de musicalopleiding in Zoetermeer afgerond. ”Ik voelde al snel dat musical niet mijn ding was. Ik ben niet gemaakt voor de Albert Verlinde producties. Bij musical komt eerst zang & dans en staat spel onderaan. Dat moet juist bovenaan staan. En dat vond ik bij Close-Act. Op hele andere manier en vorm. Dit is ook theater en ik vind het waanzinnig!” Close-Act doet aan interactieve straattheater. Ze hebben meerdere malen tijdens Deventer op Stelten opgetreden. De act ‘Saurus’ – was in 2011 in Deventer te zien – is hun best verkochte act. Ze gaan van Amerika tot Singapore en van Turkije tot Australië. Binnenkort speelt Charlotte Saurus en de leider van de Saurus in Taiwan.

‘Of het nou op 1 of 1,5 meter hoog is, dat is totaal geen verschil voor mij’

Stelten

Vlak na haar studie heeft ze auditie gedaan en mocht ze meedoen aan een project van een half jaar op de Floriade in Venlo. ”Ik ben thuis gaan oefenen en ben een paar keer de Worp over gelopen op stelten. Het ging prima: vanaf het begin liep ik er zo op weg en zo voelt het nog steeds. Of het nou op 1 of 1,5 meter is, dat is totaal geen verschil voor mij”, vertelt Charlotte. ”We speelden twee keer per dag, zes dagen in de week. Dus ik kon het rustig opbouwen, maar helaas ben ik in de laatste week gevallen. Ik had mijn bekken gebroken en moest 6 weken op krukken lopen. Het was dus nog even spannend of ik mocht blijven daarna. Ik lag lekker in de groep, kon goed spelen en stelten lopen. Gelukkig kwam het verlossende woord en ben ik als ZZP’er in dienst.”

charlotte-oosterwegel

De wereld over met Close-Act

Wat mensen vergeten, is dat het veel meer is dan alleen op stelten lopen. ”Je bent één met z’n allen. Het gaat om timing, vertrouwen en gewoon durven doen. Mijn collega’s zijn mijn vrienden geworden. Met één blik of één draai weet ik al wat ze gaat doen. Tijdens het spelen bouw je zo’n band met elkaar op.” Het werk speelt zich voornamelijk af in het voorjaar en zomerperiode. In de winter is het tijd voor repetities. Sommige acts heeft ze al honderd keer gespeeld. Grootste les? ”Een open blik houden. Een weidse blik – terwijl je niet staart – zodat je iedereen in de gaten kan houden. En iets heel anders: ik heb ook geleerd om mijzelf te schminken, haha.”

‘Het leuke aan straattheater is dat het niet binnen de lijntjes hoeft’

Straattheater

Straattheater is een vak apart. Charlotte: ”Het toffe aan straattheater is de taak om te blijven binden en mensen te trekken. Mensen kopen geen kaartje speciaal voor jou. Acts worden tussentijds soms aangepast, zoals de muziek. Dit kan zo bepalend zijn. We spelen acts met elektrodrum, live-drummers of gewoon muziek op een USB. Dan krijg je al een totaal andere sfeer en act. Het is altijd anders en verrassend. Het leuke aan straattheater is dat het niet binnen de lijntjes hoeft. Heerlijk vrij. Het is fysiek theater met soms een woord, dus je moet een verhaal kunnen overbrengen zonder taal. Zo spreken wij ‘jabber’ taal, een verzonnen taal. Theater vertellen vanuit je lichaam, dat is de uitdaging. En je bent kapot als je terugkomt. Het is fysiek best zwaar en zeker niet bevorderlijk voor je knieën.”

charlotte-oosterwegel-dos
Charlotte tijdens Deventer op Stelten 2017

Deventer op Stelten

Als klein meisje heeft ze Close-Act vaak zien optreden op het Grote Kerkhof. ”Ik heb bijna alle premières gezien. Ik vond het heel imposant en soms ook spannend. Maar ik wilde vooral weten waar ze toch vandaan kwamen, omdat ze zo gek praatten.” Vijftien jaar later stond ze zelf – in haar eigen stad – op stelten tijdens het evenement. ”Deventer op Stelten is mijn favoriet. Wat is er nog toffer dan voor eigen publiek spelen? Gewoon in je voortuin. Lekker op de fiets er naar toe en ik kon ook aan familie en vrienden laten zien wat we nou doen.”

Als bezoeker

De allereerste keer dat ik meedeed, weet ik nog precies”, vervolgt ze haar verhaal. ”Dat was de act ‘Suits’ in 2014. Het was super warm en ik liep als zakenvrouw in een mantelpakje met een koffer over de Brink. Waar ik ook stopte, iedereen kwam bij mij kijken. Ik kijk makkelijk over mensen heen. Als ik op stelten loop, zit ik in mijn bubbel.” Dit jaar wordt het voor het eerst weer een andere Deventer op Stelten. ”We doen helaas niet mee met Close-Act. Vrijdag en zaterdag heb ik nog optredens, maar zondag staat in mijn agenda geblokt. Het zal een gek gevoel zijn, want natuurlijk had ik daar ook willen staan. Maar ga ook genieten, ik ben erg nieuwsgierig naar de optredens op de Nieuwe Markt en de Worp.” Toch heeft ze niet echt de ambitie om altijd door te gaan op stelten. ”Ik heb super veel ideeën voor fysiek theater, niet alleen op straat maar ook op locatie of binnen, want fysiek theater is ’t voor mij. Dit is de kunst.”

Deventenaar van de week

Ben of ken jij iemand die perfect is voor Deventenaar van de week? Iedere week interviewen we een stadsgenoot over zijn of haar bezigheden. Dat levert bijzondere verhalen op, die allemaal hier terug te vinden zijn.  Ben of ken jij iemand die veel doet of heeft gedaan voor onze stad? Stuur dan even een mailtje naar [email protected]!

adv.