Britt (22) uit Deventer maakt indruk bij Holland’s Got Talent: ‘Ik wil jongeren inspireren die hetzelfde meemaken’

Britt Jongejan
Britt Jongejan tijdens haar deelname aan Holland's got talent.

Meerdere keren gaf ze zich op voor talentshows, maar steeds zonder resultaat. Tot de redactie van Holland’s Got Talent Britt Jongejan ineens belde. “Eindelijk kon ik niet alleen mijn muziek laten horen, maar ook mijn verhaal op televisie vertellen.”

“Zingen doe ik al vanaf mijn derde”, zegt Britt. “Maar sinds mijn zestiende heb ik zangles en ben ik serieus bezig met muziek. Op mijn twintigste bracht ik mijn eerste liedje ‘Thoughts‘ uit op Spotify.” En dat was niet alleen omdat ze dat zo leuk vindt. “Het was mijn manier om mijn familie en vrienden te vertellen wat er in me omging.”

Pesten en eetstoornis

Het verleden van Britt wordt namelijk overheerst door pestgedrag en een eetstoornis. “Het is heel aannemelijk dat het pesten een trigger was voor mijn eetstoornis. Door weinig te eten en extreem veel te sporten, had ik nog ergens de controle over”, vertelt ze. “Het zorgde voor ruzies thuis, wanneer ik weer eens naar de sportschool wilde in plaats van aan tafel te komen om te eten.”

Tweestrijd

Pas anderhalf jaar geleden werd bij Britt de diagnose anorexia vastgesteld. “Dat voelde erg als een tweestrijd, omdat ik lang heb ontkend dat ik hieraan lijd. Wel kon nu een behandeling worden ingezet. Nog steeds volg ik therapie, maar het gaat goed met me.”

Zo goed, dat Britt andere jongeren wil inspireren met haar verhaal. “Toen de redactie van Holland’s Got Talent me belde, stemde ik direct in met deelname.”

Lees verder onder de foto >

“Eerst mocht ik komen zingen in de voorrondes. Toen volgde een gesprek, daarin heb ik mijn hele verhaal verteld.” Niet veel later volgen de televisieopnames. “Het was een lange dag. We waren om half tien aanwezig en pas om half zes ’s middags was ik aan de beurt, als laatste. In die tussentijd sta je continu standby om vragen te beantwoorden, ook is er een interview waarin ik het hele verhaal nog eens vertel. Dit wordt in stukjes tussendoor gemonteerd.”

Voorbeeld voor velen

Dan volgt het uiteindelijk optreden voor de televisiejury. “Ik zong het nummer ‘Anyone‘ van Demi Lovato. Hoewel er maar zes minuten van mijn optreden zijn uitgezonden, heb ik daar wel een half uur gestaan”, straalt ze. “Ze vroegen van alles en gaven me uitgebreid feedback. Met name het oordeel van Edson deed me goed: ‘je bent een voorbeeld voor velen’, zei hij.”

Nadat ze overtuigend door was naar de volgende ronde, moest ze nog even wachten op de uiteindelijke uitzending. “Ik was best zenuwachtig toen ik de uiteindelijke montage te zien kreeg. Ik weet dat je heel anders neergezet kunt worden op tv, maar ik was erg tevreden.”

Herkend op straat

Dat bleken ook de kijkers, na de uitzending. “De reacties op Instagram kan ik nog steeds niet bijbenen, Facebook ben ik nog maar niet aan begonnen. Op straat word ik herkend, dat is wel heel leuk”, lacht ze. “De mooiste reacties zijn van jongeren die zeggen mijn verhaal te herkennen en het zien als inspiratie.”

Het is precies haar doel voor de toekomst. “Ik wil een voorbeeld zijn voor jongeren die hetzelfde meemaken als ik. Ik werk al in de jeugdhulpverlening en intussen ben ik ook in gesprek met stichting Stop Pesten om te zien of ik iets voor ze kan betekenen.”

Maar ook op muzikaal vlak zijn er genoeg dromen. “Natuurlijk is een uitverkochte Ziggodome mijn grote droom.”

Het vervolg

Tot wanneer we van Britt kunnen genieten en hoever ze het dus schopt in het programma, dat mag ze niet vertellen. “Wel kan ik zeggen dat ik heel blij ben met wat ik heb bereikt”, lacht ze. Op vrijdag 7 oktober kun je kijken hoe het verdergaat met haar deelname.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaar van de Week

Ga naar “Nieuwe bundel van Rijdende Dichter Jarno is af: ‘Lees dit als je er toch zit’”

Nieuwe bundel van Rijdende Dichter Jarno is af: ‘Lees dit als je er toch zit’

Rijdende Dichter
Ga naar “Kevin (30) gaat op wereldreis: ‘Ik heb mijn baan opgezegd en verder staat alles nog open’”

Kevin (30) gaat op wereldreis: ‘Ik heb mijn baan opgezegd en verder staat alles nog open’

kevin wereldreis
Ga naar “Kelly en Tess zijn moeder én influencer: ‘Het is ons hoofdinkomen’”

Kelly en Tess zijn moeder én influencer: ‘Het is ons hoofdinkomen’

kelly beukers

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Beauty verrassingsbox van € 71,67 voor € 14,99”

Beauty verrassingsbox van € 71,67 voor € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99”

BOSCH stofzuiger BGB2LB1 van € 99,99 voor € 69,99

 • Blokker
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Productiemedewerker dagdienst”

Productiemedewerker dagdienst

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker middagdienst”

Medewerker middagdienst

 • Olympia
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn