Avontuur! Scouts Indy (13) en Maryse (15) vertrekken naar Zuid-Korea voor de World Jamboree

Deventer scouts naar Zuid-Korea voor world scout jamboree
Scouts beelden Zuid-Koreaans kus-teken uit. Rechter meisje met kippenmuts is Indy, rechts naast haar zit Maryse. Foto: Scouting Steyn

Al enkele jaren zitten Indy ten Hag (13) en Maryse Steenhuis (15) bij scoutingtroep Gouden Tor en nu staat ze een groot avontuur te wachten. Binnenkort reizen ze af naar Zuid-Korea voor de World Jamboree. “Er komen verschillende mensen en culturen vanuit de hele wereld op één plek.”

Eens in de vier jaar wordt de World Jamboree georganiseerd. Een enorme bijeenkomst van scouts van over de hele wereld. Dit jaar verzamelen zij zich in Zuid-Korea. Ook vanuit Deventer reizen er komende zomer scouts naar Seoul in Zuid-Korea, twee van hen zijn Indy en Maryse.

Avontuur in de natuur

“Het leuke aan scouting is om in de natuur dingen te kunnen doen met een groep”, zegt Indy. Zij zit sinds vijf jaar op scouting. Maryse is vier jaar scout. “Het is leuk om buiten te zijn en mezelf te kunnen zijn”, zegt ze.

World Scout Jamboree

Alsof ze tijdens het scoutingleven in Nederland niet genoeg avonturen beleven, vertrekken de meiden binnenkort naar Zuid-Korea voor de World Jamboree. “De World Scout Jamboree (WSJ) wordt een keer per vier jaar gehouden. Hierbij komen scouts van over te hele wereld bij elkaar om samen tien dagen lang op kamp te gaan. De WSJ is elke keer in een ander land. Het is vooral leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe culturen te ontdekken.”

Eerste keer buiten Europa én zonder ouders

Voor beide dames wordt het de eerste reis buiten Europa én de eerste reis zonder ouders. Meegaan ging dan ook niet zonder slag of stoot. “Ik heb heel hard gesmeekt bij mijn ouders”, zegt Maryse. “Eerst vonden ze het te ver weg en te duur, maar uiteindelijk is het toch gelukt om mijn ouders te overtuigen.” Ook Indy haalde alles uit de kast. “Ook mijn ouders vonden het wel erg ver weg en duur. Maar uiteindelijk heb ik mijn ouders wel over kunnen halen.”

Weekenden van voorbereiding

De tieners worden allesbehalve in het diepe gegooid voor de grote reis begint. “Er komen straks heel veel culturen bij elkaar en er zijn veel verschillende mensen op één plek. De culture shock zal wel meevallen, want we hebben ons goed voorbereid op deze reis tijdens de vijf voorbereidingsweekenden die vanuit de scouting zijn georganiseerd. We hopen natuur te zien en tempels en lekker eten te proeven.”

Klusjes doen

Zelf hebben ze al behoorlijk de handen uit de mouwen gestoken ter voorbereiding. Maryse: “gelijk na mijn inschrijving in december 2021 ben ik begonnen met geld verzamelen. Ik verdien vooral geld met klusjes thuis. Verder hebben we dus een aantal voorbereidingsweekenden voordat we naar Zuid-Korea gaan. Deze zijn heel leuk en gezellig. Je leert al je troepgenoten kennen.

Ook Indy is fanatiek. “Ook ik ben direct begonnen met geld inzamelen na mijn aanmelding. Een tijdje geleden heb ik crowdfunding gedaan bij vrienden en familie om geld in te zamelen, verder heb ik flessen ingezameld. Helaas ben ik net de jong om baantje te krijgen, daarom schieten mijn ouders een deel voor wat ik later terug ga betalen. De voorbereidende troepweekenden zijn heel leuk, je maakt alvast nieuwe vrienden en we doen leuke activiteiten.”

Enige kans

De WSJ is een mijlpaal voor de scouts. “Het is iets groots, je kan dit maar één keer meemaken als jeugddeelnemer. We hebben er zin in!”

Op 26 juli vertrekt de Nederlandse afvaardiging naar Seoul, daar verblijven ze twintig dagen. Wil jij ze in die tussentijd volgen? Check dat dit Instagramaccount.

Lees ook: u003cbru003e

Meer in deze categorie

Deventenaar van de Week

Ga naar “Hanny en Gerrit zijn 50 jaar getrouwd: ‘We hadden stiekem verkering’”

Hanny en Gerrit zijn 50 jaar getrouwd: ‘We hadden stiekem verkering’

Hanny Gerrit huwelijk jubileum gouden 50 jaar getrouwd
Ga naar “Deventer scouts helpen mee bij Nationale Dodenherdenking: ‘Wordt een ervaring om nooit te vergeten’”

Deventer scouts helpen mee bij Nationale Dodenherdenking: ‘Wordt een ervaring om nooit te vergeten’

Nationale Dodenherdenking scouts Deventer scouting Loaah
Ga naar “Kirsten verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Dat leeftijdsverschil hadden we niet eens door’”

Kirsten verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Dat leeftijdsverschil hadden we niet eens door’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “COURGETTE OF AUBERGINE”

COURGETTE OF AUBERGINE

 • Jumbo
 • Geldig t/m 13 juni 2023

Agenda

Ga naar “Deventer Op Stelten”

Deventer Op Stelten

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Deventer op stelten 2023Deventer op stelten 2023
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 15 juli 2023
Deventer Stadsfestival
Ga naar “Buitenspelen voor volwassenen”

Buitenspelen voor volwassenen

 • 11 juni 2023
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
STAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw DeventerSTAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw Deventer
Ga naar “Tuinconcerten Burgerweeshuis”

Tuinconcerten Burgerweeshuis

 • T/m 23 jun
Burgertuin