Deventerse Annemieke heeft 13.000 volgers op Instagram en maakt de mooiste natuurfoto’s

Door Simone Groot Lipman 20 november 2018

Deventerse Annemieke Olden-van Diesen is een gebruiker van het eerste uur, want ze zit al zeven jaar (!) op Instagram. Haar account Annemieke6 groeide van een klein aantal vrienden en bekenden in korte tijd naar dik 13.000 volgers. Bijna elke dag post ze op Instagram een mooie natuurfoto, vaak gewoon voor haar huis.

Annemieke (52) is geboren en getogen in Deventer en maakte altijd al veel foto’s. ”Ik zie het gewoon als een hobby, maar het was ooit een uit de hand gelopen hobby. Instagram is echt een verslaving. In het begin poste ik twee keer per dag, nu vaak om de paar dagen. Maar ben er toch gauw twee uurtjes per dag mee bezig. Fotograferen is mijn passie. Ik vergeet dan de wereld om mij heen.”

‘Fotograferen is mijn passie, dan vergeet ik de wereld om mij heen’

Zonsopkomst

Waar ze eerst begon met foto’s van de stad Deventer, maakt ze de laatste tijd vooral foto’s van de natuur. ”Ik heb een liefde voor mist en opkomende zon. Mijn favoriete plek is het weiland voor mijn huis (in Colmschate) en de Holterweg bij Bathmen. Daar heb je een stukje bos met een prachtige reflectie. En het weiland fotografeer ik altijd tijdens de zonsopkomst. Vaak vroeg, maar soms stap ik dan zo in mijn trainingsbroek naar buiten voor een foto”, vertelt Annemieke lachend. Als we haar vragen naar haar allermooiste foto, hoeft ze niet lang na te denken. ”Dat was in de winter in Bathmen. We kwamen hier langs op de fiets en ik stopte meteen. De nevel met mist, die man en de ondergaande zon maken de foto tot een plaatje!”

Door de lens

Ze heeft sinds ze fotografeert haar omgeving op een andere manier leren kennen. ”Ik kijk nu anders naar dingen. Ik ben altijd op zoek naar een leuk plaatje. Mijn man zegt vaak wel eens: ‘je ziet alles door de lens in plaats van in het echt!’ Het gaat als vanzelf. De herfst is mijn favoriete seizoen. Je kunt dan goed spelen met licht. Ik hou er juist van om een foto met tegenlicht te maken. Nét voordat de zon opkomt. Puur het moment proberen te vangen. Dat is wat ik doe: ik zie, ik stop en fotografeer.”

‘Ik wil niet zomaar elk kiekje erop plaatsen’

Leuke reacties

Haar foto’s leverden veel complimenten en leuke reacties op. ”Dat is het allerleukst, de reacties! De afgelopen jaren ben ik mij steeds meer gaan ontwikkelen. Het wordt ook steeds lastiger hoe langer je erop zit. Ik maak het mezelf niet te makkelijk. Ik ben ook heel kritisch, want ik wil niet zomaar elk kiekje erop plaatsen. Zo kan ik honderd foto’s maken, maar er slechts twee van plaatsen. Als er net een boompje verkeerd staat of het lichtinval niet goed is, dan stoort dat mij. Ik ben erg van de details.”

Sociaal contact

Toen Annemieke nog begon, was Instagram nog heel klein en bestond de app nog niet voor Android. ”Ik had contact met mensen over de hele wereld. Nu is het veel massaler geworden, maar het blijft leuk hoor anders deed ik het niet meer. Toen ik door Instagram benoemd werd als ‘suggested user’, ontplofte mijn account, ik had er ineens duizenden volgers bij. Ik wist niet wat ik meemaakte de volgende ochtend. Ik ben zelf namelijk niet heel actief bezig om volgers te creëren. Zo zijn er ook mensen uit Deventer die naar het buitenland vertrokken zijn mij volgen. Dat vind ik mooi om te zien. Inmiddels heb ik een eigen netwerk opgebouwd. Zo heb ik met iemand contact uit Noorwegen, vanaf het eerste uur. We hebben elkaar al zelfs een keer ontmoet. Dat zijn leuke dingen. Ik ga voorlopig door, zoals ik nu doe als hobby fotograaf. Gewoon mooie (natuur)foto’s delen!”

Lees ook:

Merlijn

Deventerse Merlijn heeft bijna 28.000 volgers op Instagram

De Deventerse Merlijn van Eijden (19) studeert grafisch vormgeven aan het Cibap in Zwolle. Een vroli...
Kelly Goody Foody

Deventerse Kelly van Goody Foody schrijft een kookboek voor het hele gezin

Niks geen baby potjes, maar mee eten met de pot. Van Turkse linzensoep tot aardappel met spruitjes. ...

adv.