Alles voor de liefde: kunstenares Viorica Cernica verhuist van Boekarest naar Deventer

Viorica
Foto: indebuurt Deventer

De Roemeense Viorica Cernica (32) belandde 8 jaar geleden voor de liefde in Deventer. Ze liet haar familie, vrienden en werk achter in het dynamische Boekarest en begon een nieuw leven met haar man in de kneuterige Hanzestad. Ze leerde de taal – heeft nog steeds moeite met de en het – burgerde in en strijd nu mee voor het maken van de nieuwe Magistraat. “Ik maak kunst over Deventenaren, wie had dat ooit gedacht?”

Kunstenares en fotografe Viorica deelt haar atelier midden in het centrum samen met kunstenaar Jeroen Diepenmaat. “Hij is toevallig ook één van de vier uitgekozen kunstenaars die een ontwerp heeft ingezonden. Twee concurrenten in één atelier haha,” vertelt Viorica. De twee hebben een totaal verschillend ontwerp gemaakt. Jeroen bedacht een geluidskunstwerk. Viorica koos voor portretten van echte Deventenaren. Maar daar straks meer over. We willen eerst weten hoe ze hier in Deventer is beland.

Verliefd op de muzikant

“In augustus 2007 ontmoette ik Rikkert in Sibiu. Een stad in het centrum van Roemenië. Sibiu is een zusterstad van Deventer. Vanuit Deventer werd er het festival Young in Europe georganiseerd.  Ongeveer 65 Deventer kunstenaars, studenten en begeleiders uit verschillende disciplines vertrokken in een mega bus naar Roemenië om daar samen te werken met Roemeense collega’s in diverse producties, podiumvoorstellingen, concerten en debatten. Ik was een van die Roemeense kunstenaars. Rikkert is muzikant en speelde in een band. We ontmoette elkaar, het klikte, we hielden contact en nog geen jaar later vertrok ik met mijn koffer naar Deventer.”

Nooit gedacht dat ik me in zo’n kleine stad zo thuis zou voelen

Op zoek naar thuis

“Ik was net klaar met mijn studie, werkte als kunstenaar dus ik kon alles achterlaten. Ik zat nergens aan vast maar het was niet makkelijk. Ik miste mijn familie en vrienden. Het duurde even voordat ik werk vond en de taal onder de knie kreeg. Het is een lastige taal hoor! Ik heb nog steeds moeite met de en het haha. Ik kon me vrij snel aanpassen aan de Hollandse cultuur maar waar ik moeite mee had was mijn onafhankelijkheid. Ik ben een vrije geest, maar was in de eerste jaren heel erg afhankelijk van Rikkert. Dat past niet bij mij.”

Viorica
Thuis in Deventer – Foto: Facebook Viorica Cernica

Thuis in Deventer

“Ondanks dat heb ik nooit getwijfeld om terug naar Roemenië te gaan. De liefde was te sterk. Ik ben een grafische opleiding gaan volgen in Utrecht, vond een ontzettend leuke baan als grafisch vormgever bij een ontwerpbureau in het Havenkwartier én ik heb vorig jaar een Nederlandse nationaliteit aangevraagd. Dat zegt genoeg hè? Ik heb het niet nodig, we leven in Europa maar ik wil mee doen. Ik wil ook stemmen en echt deelnemen aan de maatschappij. Deventer is een charmante stad. Sfeervol en knus. Sinds ik een dochter heb gekregen voel ik me helemaal thuis. Ik vrees dat ik hier blijf plakken haha.”

Ik ben wat ik maak

“Nooit gedacht dat ik me in zo’n kleine stad zo thuis zou kunnen gaan voelen. Ik heb ooit een documentaire gezien waarin een kunstenaar zei: ‘Ik ben wat ik maak’ en dat geldt voor mij precies zo. Het maakt niet uit waar ik ben als ik maar creatief bezig kan zijn. Als ik een week niet in mijn atelier ben, dan word ik onrustig, enorm geïrriteerd en ben ik niet te genieten. Haha echt waar! Het is een leuke ontdekking want het betekent dat die creativiteit helemaal van binnen komt.”

Viorica
Foto: indebuurt Deventer

Magistraat

Voor het ontwerp van de nieuwe Magistraat plukte Viorica Deventenaren van straat om ze op een strakke en natuurlijke manier vast te leggen met haar camera. “Er komt geen fotoshop aan te pas.” Viorica gelooft dat de essentie van de democratie niet ligt in de handen van een groepje mensen dat aan de macht is, maar in de mens erachter, de kiezer. “Ik pluk ze echt letterlijk van straat. Laatst zat er een prachtige Turkse man te ontbijten in de Hema. Ik heb hem aangesproken en hem voor de camera gezet. Ik wil de diversiteit van de Deventer samenleving vastleggen op een wand met 50 à 60 Deventenaren.”

Viorica’s ontwerp en die van de drie andere uitgekozen kunstenaars is te zien in de Stadsetalage in het stadhuis aan het Grote Kerkhof. De Stadsetalage is dagelijks geopend van 11 tot 17 uur. Deventenaren kunnen stemmen op hun favoriet. Een jury besluit uiteindelijk in oktober wie de nieuwe Magistraat mag gaan maken die volgend jaar gaat schitteren tijdens het jubileumjaar.

Meer in deze categorie

Deventenaar van de Week

Ga naar “Hanny en Gerrit zijn 50 jaar getrouwd: ‘We hadden stiekem verkering’”

Hanny en Gerrit zijn 50 jaar getrouwd: ‘We hadden stiekem verkering’

Hanny Gerrit huwelijk jubileum gouden 50 jaar getrouwd
Ga naar “Deventer scouts helpen mee bij Nationale Dodenherdenking: ‘Wordt een ervaring om nooit te vergeten’”

Deventer scouts helpen mee bij Nationale Dodenherdenking: ‘Wordt een ervaring om nooit te vergeten’

Nationale Dodenherdenking scouts Deventer scouting Loaah
Ga naar “Kirsten verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Dat leeftijdsverschil hadden we niet eens door’”

Kirsten verhuisde voor de liefde naar Deventer: ‘Dat leeftijdsverschil hadden we niet eens door’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “COURGETTE OF AUBERGINE”

COURGETTE OF AUBERGINE

 • Jumbo
 • Geldig t/m 13 juni 2023

Agenda

Ga naar “Deventer Op Stelten”

Deventer Op Stelten

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Deventer op stelten 2023Deventer op stelten 2023
Ga naar “Buitenspelen voor volwassenen”

Buitenspelen voor volwassenen

 • 11 juni 2023
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 15 juli 2023
Deventer Stadsfestival
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
STAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw DeventerSTAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw Deventer
Ga naar “Tuinconcerten Burgerweeshuis”

Tuinconcerten Burgerweeshuis

 • T/m 23 jun
Burgertuin