Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deventenaar van de week: Willem van de Spar … euh … Vlag

Door Janneke Pol 9 juli 2019

Deventenaren gaan niet naar De Spar aan de Spaarpotstraat, nee zij gaan naar ‘Willem’. Want Willem, dat is de markante eigenaar van deze kleinschalige supermarkt. Of ‘Gastheer van de supermarkt’, zoals hij zijn eigen functie omschrijft. 

“Heb je nog caviagroente?” vraagt een tienjarig meisje aan de kassa. “Laten we eens kijken”, luidt het antwoord. Even later staat Willem van de Vlag (55) groene blaadjes van bloemkolen, sla en andere groente af te halen en stopt ze in een grote zak. “Dat is nu het mooiste aan mijn vak, die kleine extraatjes.”

De gastheer van de winkel

Sinds twaalf jaar runt Willem de Sparvestiging op de Worp. Samen met zijn vrouw Cecilia en twee dochters voorziet hij de woonwijk van de ‘dagelijkse en vergeten boodschappen’. “Waar grote supermarkten voor iedere afdeling een eigen manager hebben, doen wij alles een beetje samen.”

DVW - Willem4

Zit hij het ene moment in zijn kantoor voor administratieve taken, neemt hij daarna een kassadienst over en vult hij in een vloeiende beweging de groenteafdeling bij. “Mijn vrouw is mede-eigenaresse en neemt de broodafdeling voor haar rekening. Een van mijn dochters werkt vooral achter de kassa. Mijn andere dochter helpt bij de administratie. Ik noem mezelf de gastheer van deze winkel, het klantcontact en geouwehoer vind ik het mooist. Juist de Worp is daarom voor mij zo’n fijne wijk om te werken,” aldus Willem. “Wel zijn we hier bewust niet gaan wonen. Ik weet van mezelf hoe makkelijk ik ben, voor een vergeten kratje bier zouden klanten dan zo bij me aan kunnen bellen. Een beetje afstand is daarom op zijn plaats.”

DVW - Willem9

Warme deken na overval

Dat hij een Worpenaar is zonder er te wonen, werd duidelijk na een beangstigend incident in 2012. “Toen is onze winkel overvallen, mijn vrouw zat op dat moment achter de kassa. Een vreselijk voorval, maar de wijk bezorgde ons nadien een warme deken”, zegt Willem. “Door alleen al even te vragen hoe het ging bijvoorbeeld, of door het bieden van hulp. Ook hebben we ontiegelijk veel bloemen ontvangen.” Zijn meest hartverwarmende herinnering? “Het jochie van een jaar of twee. Hij was gek op bananen en bracht me een tekening van ‘De bananenman’. Sindsdien krijgt hij iedere keer een banaan wanneer hij in de winkel is.”

DVW - Willem8

Kinderen zijn misschien wel de meest geliefde klanten van de ondernemer. “Zo is er een meisje van vier die altijd een vers appeltje meekrijgt. Dit gaat gepaard met een vast ritueel. We zoeken namelijk eerst de mooiste appel en poetsen hem daarna samen op”, lacht Willem. “Als zij is geweest, is mijn hele dag weer goed.”

Binnenkijken bij - Volkswagenbus2

Binnenkijken in de Volkswagenbus van Bert en Nelleke op de Deventer Stadscamping

"De kleurrijke inrichting van onze bus geeft een goed beeld van onze inrichting thuis," zegt Nelleke...

 

adv.