De wijk van Gerda is elf muurschilderingen rijker: ‘Elk kunstwerk heeft een eigen verhaal’

Sluiswijk
Gerda voor haar panter in de Randerstraat. Foto | indebuurt

Al 22 jaar woont Gerda Brugman aan de Randerstraat, maar zo kleurrijk als nu heeft haar Sluiswijk er nog nooit uitgezien. Er zijn elf kunstwerken aangebracht. “Buurtbewoners zijn trotser en er is meer verbinding onderling.”

Een kleurrijke ram met horens, bloemen, vogels, een raceauto en Deventer koek. In de Sluiswijk zijn er ineens elf muren versierd met street art. Een idee van Gerda. “Negen jaar geleden was er een renovatie in onze wijk. Hierna bleven veel muren wit. Het zorgde voor overlast, doordat de zon hierdoor behoorlijk werd weerkaatst. Het blindeerde directe buren gewoon als ze buiten zaten.”

Weerkaatsende witte muren

En dus moest er een oplossing voor komen, vond Gerda. “Maar dan wel op een leuke manier. Omdat ik lid was geworden van de huurvereniging, had ik iets kortere lijnen om hiervoor de juiste mensen te benaderen”, vertelt ze. “Er zijn verschillende opties besproken. Denk aan verticale tuinen tegen de witte muren. Dit bleek achteraf veel te duur.”

Bijna alle buurtbewoners enthousiast

Ook woonmakelaar bij Rentree Janette Vasters dacht mee over de mogelijkheden. “Ik kreeg de naam van Egbert Scheffer van Street Art Streets getipt. Ik heb hem gewoon gebeld en onze kwestie uitgelegd. Toevallig bleek hij de witte muren in deze wijk ook al op het oog te hebben”, aldus Janette. “Eén en één was twee. Wel is er natuurlijk nog een enquête gehouden onder de bewoners, we vonden dat zeventig procent van de buurtbewoners akkoord moest zijn. Uiteindelijk was 95% het eens met deze oplossing.”

Lees verder onder de foto’s.

En zo bracht artiest Egbert nog meer kunstenaars bij elkaar om het project ‘Muren en Buren’ vorm te geven. “Er zijn elf kunstenaars bij betrokken. Iedere kunstenaar beschildert één muur.” De schilderingen zijn niet zomaar gekozen. “Stichting de Tijdmachine trok door de wijk om de verhalen uit de wijk op te halen. Ze reden met hun camper uit 1970 van deur tot deur en wisten zo een helder beeld van de wijk te krijgen. De verhalen werden vervolgens thema’s. Thema’s die het onderwerp van ruim 11 street art kunstwerken vormen. Van helden tot dieren en van het geschiedenis tot de trots op de stad, het komt allemaal voorbij. Street art streets zocht per muur drie kunstenaars met uiteenlopende stijlen uit. Op een inspraakavond, waarbij midden in de wijk de plannen werden gepresenteerd, mochten de bewoners hun voorkeur voor de stijl per muur bepalen.”

Symbolische panter

Initiatiefneemster Gerda wist toen nog niet dat ze een megapanter in haar straat zou krijgen. “De panter hoort bij mij, ik heb altijd al iets met dat dier. Het zijn sterke, krachtige beesten met doorzettingsvermogen. Iets dat ik zelf nodig heb gehad toen ik alleen verder moest met twee kleine kinderen”, zegt ze.

Ze ziet dat de persoonlijke verhalen die aan de muurschilderingen verbonden zijn, zorgen voor een gesprek tussen buurtbewoners. “Je ziet mensen stilstaan bij de kunstwerken om erover te praten, ook zie je soms groepjes kinderen staan kijken. De kunstenaars willen ze graag uitleggen wat ze aan het doen zijn, zo krijgen ze een idee van wat kunst ook kan zijn.”

Tijd voor kletspraatjes

Joost Zwanenburg uit Alphen aan den Rijn is één van die kunstenaars. “Ik ben bezig met een koolmeesje tussen de bloemen. Voor dit project heb ik plaatsgemaakt in mijn volle agenda, het is weer eens iets anders. Je werkt middenin de wijk en naast politie die polshoogte kwam nemen, zijn er veel voorbijgangers die een kletspraatje komen maken”, lacht hij. “Daar reserveer ik maar al te graag tijd voor. Het contact maakt dit project juist zo leuk.”

Voor Janette is het niet alleen verbinding een doel van het project. “We hopen ook dat dit de leefbaarheid in de Sluiswijk ten goede komt en dat zaken als afvaldumping hierdoor verminderen.”

Feest in de Sluiswijk

Morgen, zaterdag 24 september, is de officiële opening van de streetart in de Sluiswijk. “Op het grasveldje is het officiële gedeelte met een afvaardiging van de gemeente. Daarna volgt een barbecue voor buurtbewoners en de kunstenaars. Dan volgt een feestavond”, zegt Gerda.

Ook gedurende het jaar kunnen mensen genieten van het werk. “Onze wijk is opgenomen in de officiële wandelroutes, er zijn buurtbewoners opgeleid om rondleidingen te geven. Daarvan ben ik er één”, lacht ze. “Het is wel te merken dat buurtbewoners nu nog trotser zijn op hun wijk.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’”

Salomé (25) heeft een moestuin bij de School van Frieswijk: ‘Iedereen kan het online volgen’

School van Frieswijk
Ga naar “Even buurten in AZC Schalkhaar: op deze datum kan het”

Even buurten in AZC Schalkhaar: op deze datum kan het

azc-schalkhaar
Ga naar “Het is bijna Nationale Broer- en Zusdag! Wij zoeken de leukste broers en zussen van Deventer”

Het is bijna Nationale Broer- en Zusdag! Wij zoeken de leukste broers en zussen van Deventer

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Huispak M t/m XL € 12,99”

Huispak M t/m XL € 12,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Bubble Tea. € 3,99”

Bubble Tea. € 3,99

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Geldig t/m 25 september 2022
Ga naar “Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99”

Kruidvat Love box van € 24,99 voor € 19,99

 • Geldig t/m 25 september 2022

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Oktoberfest in de buurt van Deventer”

Oktoberfest in de buurt van Deventer

 • 25 september 2022
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt