De familie Gijzenij verruilt Leiden voor een tiny house in Deventer: ‘We deden 80% van onze spullen weg’

Eigen foto | Ellen en Boy bij hun inschrijving in Deventer

Het is niet dat ze het in de patiowoning in randje Leiden niet meer naar hun zin hadden, maar de droom om het helemaal anders te doen was sterk. Zo sterk, dat de familie Gijzenij die helemaal aan de andere kant van Nederland gaat waarmaken. De bouw van hun tiny house in Deventer staat op het punt van beginnen. “Je moet het gewoon doen.”

Samen met hun twee zoons staan Ellen en Boy Gijzenij bij een braakliggend terrein op de Zandweerd. “Daar achterin komt ons huis te staan”, wijst Ellen naar een hoekje van wat ‘De Tuinen van Zandweerd’ moet worden. Het idee om te verhuizen naar een tiny house leefde al zo’n drie jaar bij het gezin. “We wilden kleiner wonen met meer buitenruimte. We willen ons richten op dingen die belangrijker voor ons zijn zoals reizen, familie en moestuinieren.”

Stad, natuur en permanent wonen

Dat ze in Deventer zouden gaan wonen, dát was toeval. “Via een vriend kwamen we terecht bij een tiny house community in Leiden, dit plan kwam echter maar niet tot uitvoering. Ook zijn we in Dordrecht gaan kijken, maar dit project was tijdelijk”, zegt Ellen. “Hier in Deventer mag ons huisje permanent blijven staan. Verder voldoet de plek voor ons aan alles, de locatie is dicht bij de stad en ook bij de natuur. Op deze grond is plaats voor elf huizen en tot onze verbazing werden we ingeloot, dat was echt een cadeautje.”

Lees verder onder de foto.

Eigen foto | De familie Gijzenij bij de bouwgrond van hun tiny house.

Ontspullen

En dus begon de verhuizing. “Daarvoor moesten we vooral veel dingen weg doen, omdat er in een tiny house nu eenmaal minder plaats is voor spullen.” Ellen pakte het gefaseerd aan. “Ik maakte een schifting van spullen die sowieso mee moesten, die we nog konden verkopen en spullen die we weggooiden. Omdat je een doel voor ogen hebt, is het relatief makkelijk. Zo scande ik fotoalbums in, zodat we beeldmateriaal digitaal hebben. Meubels hoeven niet mee omdat vrijwel alles straks inbouw is. Al met al hebben we zo’n tachtig procent van onze spullen weg gedaan.”

Vijftig vierkante meter

Het huisje van vijftig vierkante meter krijgt een natuurlijke uitstraling. “Het skelet is van hout en ook de afwerking is van hout. We willen veel buiten zijn en dat gaat wel lukken met de bijbehorende grond van 250 vierkante meter. Verder hebben we goed gekeken naar hoe wij graag leven. Daarom komt er een grote woonkeuken en krijgt ieder van ons een eigen plekje.”

Nieuwe thuisstad

Ook hun nieuwe thuisstad bevalt tot nu toe prima. “We wonen nu tijdelijk in Teuge. De jongens hebben het naar hun zin op school in Deventer en ik loop in mijn vrije tijd vaak al even een rondje door het centrum. Het valt op dat de Deventenaren erg vriendelijk zijn, er wordt tijd voor elkaar genomen. Die gemoedelijke sfeer voelt goed.”

Gewoon doen

Op dit moment wordt het terrein gereed gemaakt, waarna de bouw kan beginnen. “We hopen er volgend voorjaar te kunnen wonen”, zegt Boy. Hij heeft eigenlijk maar één tip voor iedereen die ook droomt van een tiny house. “Gewoon doen! Voor veel mensen blijft het bij een droom, maar om die waar te maken moet je gewoon doorzetten.”

Wil de familie Gijzenij volgen op weg naar hun tiny house? Check dan even hun Instagramaccount.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “De favoriete plekken in Deventer van Elien: ‘Op deze plek krijg ik echt een vakantiegevoel’”

De favoriete plekken in Deventer van Elien: ‘Op deze plek krijg ik echt een vakantiegevoel’

Elien
Ga naar “Alles wat je wilt weten over studeren in Deventer op een rij ”

Alles wat je wilt weten over studeren in Deventer op een rij 

Ga naar “Hassan is klusjesman bij de Scheg in Deventer: ‘Deze baan is het beste wat me kon overkomen’”

Hassan is klusjesman bij de Scheg in Deventer: ‘Deze baan is het beste wat me kon overkomen’

Hassan Amraoui - klusjesman bij de Scheg Deventer

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16”

damesbroek flared zwart van € 20 voor € 16

  • HEMA
  • Geldig t/m 1 april 2023
Ga naar “Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50”

Alle AH Kleintjes groentegemak van € 4,38 voor € 2,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 2 april 2023