Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Weet je nog? De ‘Dots’ gaan het doen! 4700 kilometer roeien over de open oceaan

Door Janneke Pol 28 december 2019

Weet je nog? Een tijdje geleden spraken we met Astrid Janse (52), Remke van Kleij (57), Bela Evers (51) en Désirée Kranenburg (52). Hun plan was om in december 2020 de Atlantische Oceaan over te roeien als ‘Dutchess of the Sea’. Nu hebben ze nog precies een jaar te gaan tot ze de zee op gaan. En weet je wat zo leuk is? Ze hebben in middels een boot gevonden!

Twee maanden lang met vier vrouwen in een roeiboot van acht bij twee de Atlantische Oceaan over roeien. Astrid, Remke, Bela en Désirée gaan het doen. Natuurlijk vroegen we het eerst wat waarschijnlijk nu in jullie opkomt. Waarom? Daarvoor moeten we bij Astrid zijn, zij vatte het plan namelijk als eerst op. “Ik las het boek ‘Four mums in a boat’ over vier werkende moeders uit Yorkshire die de oceaan over gingen roeien.” Het boek bracht ervaren roeister Astrid aan het denken. “Dit wilde ik ook.”

Even bezinken

Een volgende doel was geboren, namelijk het vullen van de boot. Astrid had nog drie dames nodig om het roeiteam compleet te maken. “Ik ging naar Remke.” Ook Remke was enthousiast, maar zegde niet direct toe. “Bij mij moest het echt even bezinken. ‘Ik ga het doen’ was mijn eerste reactie, maar ik heb er nog drie weken over gedaan voor ik instemde”, zegt Remke. “Ik, maar ook mijn vriend, wilde eerst meer weten. Toen ik het boek eenmaal had gelezen, wilde ik het graag zelf beleven.”

‘Iedereen verklaarde haar voor gek.’

Al snel kwam het tweetal bij Bela uit als derde lid van het team. “Ik werd best emotioneel. Ik kende het verhaal en het voelde alsof het zo moest zijn.” De vierde dare devil? Daar waren de dames nog naar op zoek. “Maar ik wilde het graag worden”, zegt Désirée. “Toen ik Remke erover hoorde praten op de roeiclub, verklaarde vrijwel iedereen haar voor gek. Ik vond het juist een mooi verhaal en zag er ook wel iets in.”

De uitnodiging bleef uit. “En zelf durfde ik het ook niet te vragen, misschien uit angst voor afwijzing. Toch raapte ze na een roeitraining haar moed bij elkaar. “We zaten samen op een bankje toen ik zei mee te willen doen.” Direct erna werd ze door Astrid gebeld. The Dutchess of the Sea waren compleet. “Om elkaar te leren kennen, gingen we pannenkoeken eten bij Astrid. Eigenlijk klikte het direct.”

Dots2 (2)
Nu zitten ze nog met de voeten in het kalme IJsselwater, straks roeien ze de Atlantische Oceaan over. Foto|Ilona Hendriks/Visual Impact

En het thuisfront?

De dames hadden dan wel besloten de uitdaging aan te gaan, het thuisfront moest hier en daar wat worden overgehaald. “Je gaat toch iets doen dat niet helemaal ongevaarlijk is. Zo wilden de achterblijvers zeker weten dat we als team op elkaar kunnen bouwen en dat we goed voorbereid de zee op gaan”, vertellen de roeisters. “We zijn twee maanden van huis en dus moeten de gezinnen het even zonder ons stellen. Spannend is het natuurlijk wel.”

‘Ze moesten drie dagen binnen zitten om te wachten tot de storm over was.’

Boot schrobben met een duikbril op

Inmiddels weten de sportievelingen wat ze ongeveer kunnen verwachten op de oceaan. “Slecht weer zoals storm komt wel voor op de open oceaan. Dit hebben de dames uit het boek bijvoorbeeld meegemaakt. Zij moesten drie dagen in de boot zitten om te wachten tot het over was”, zegt Astrid. “Verder zijn er metershoge golven en kan apparatuur het natuurlijk begeven of kan een van ons ziek worden.” Met een boot van acht meter lang en twee meter breed is bewegingsvrijheid soms gewenst. Door enkele klusjes ontkomen ze hier ook niet aan. “De boot moet geschrobd worden om de buitenkant te ontdoen van zeepokken.” Hiervoor moet één van hen overboord. “Duikbril op en poetsen maar. Dat is niet zonder risico, je hebt natuurlijk wel een kilometers diepe zee onder je”, zegt Astrid.

Mentale dobber

Een roeiplanning waarbij ze twee uur roeien en twee uur rusten, het inslaan van gevriesdroogd expeditievoedsel, een emmer om hun behoefte op te doen en de aanschaf van een speciale boot. Op praktische zaken kunnen de roeisters zich voorbereiden, op mentaal vlak is het voor een groot gedeelte afwachten. “Het is misschien wel de grootste uitdaging die je ooit aangaat, je kunt dan ook niet precies inschatten hoe je erop reageert. Ook weet je niet hoe je als teamgenoten op elkaar reageert in bepaalde omstandigheden.”

‘We moeten dezelfde taal spreken.’

Om zichzelf en elkaar zo goed mogelijk te leren kennen, krijgen ze trainingen van bergbeklimmer Wilco van Rooijen. “Hoe was het ook alweer? Niet competitief, maar complementair”, denkt Désirée hardop na. “Je moet elkaar dus aanvullen waar nodig. Zo brengt iedere mentale training ons weer nieuwe inzichten. De eerste training heeft ons al behoorlijk aan het denken gezet. Waarom wilden we dit? En waar ben je bang voor? We stelden ons direct open.” Met vier vrouwen op één boot is communicatie van groot belang, weten ze. “We moeten naar elkaar blijven kijken en zorgen dat we dezelfde taal spreken.” Met het vertrouwen in een goede afloop zit het in ieder geval wel goed. “We zijn heel gek op elkaar en die verbondenheid wordt vast alleen maar sterker. We staan te trappelen.”

‘Het wordt vast huilen’

Ze kunnen haast al de klok gelijk zetten tot het eerste emotionele moment aanbreekt. “Het wegroeien van de kade. Onze families reizen mee naar de Canarische Eilanden en zwaaien ons vanaf daar uit. Dat wordt vast huilen”, aldus de dames. “Als we de haven maar eens uit zijn, de open zee op.”

Boot gevonden!

Inmiddels hebben de vrouwen een geschikte boot voor het avontuur gevonden en gekocht. De ‘Liberty’ is een Rannoch R45 oceaan roeiboot die gebouwd is in 2015. Ze hebben haar gekocht inclusief het grootste gedeelte van de benodigde uitrusting en zo ziet ze eruit:

Sponsors gezocht

De Dutchess of the Sea doen niet alleen mee aan de race voor hun eigen ervaring. Ze vragen direct aandacht voor twee goede doelen, namelijk Stichting ALS Nederland en de Plastic Soup Foundation. Voor een bijdrage of meer informatie kijk je op www.dutchessofthesea.com.

De Talisker Whisky Atlantic Challenge start in december 2020 vanaf de Canarische eilanden met als eindbestemming Antigua. De eerste training van de ‘dots’ in een oceaanproof roeiboot? Dat ging zo:

Lees ook:

Roos vd Valk

‘Zó gaat ons Deventer hotel eruit zien’ Roos van der Valk leidt ons rond

Het kan je bijna niet zijn ontgaan, de bouw van het nieuwe Van der Valk hotel bij de A1. De laatste ...
Piggy's Palace

Pigs to the rescue! Eten zij Japanse Duizendknoop?

Het was feest voor de varkens van Piggy's Palace in Bathmen. Zij zetten vandaag voor het eerst hun t...
Jan-Jaap_Scholten_persfoto

Gaaf! Bij deze pluktuin kun je nu een abonnement nemen

Een moestuin waar je zelf alleen maar hoeft te oogsten. Dat is mogelijk bij zelfoogsttuin De Nieuwe ...

adv.