Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De dames van ‘Voorstad Verbindt’ breien een Bevrijdingssjaal

Door Janneke Pol 13 juli 2020

De dames van het breiteam ‘Voorstad Verbindt’ zijn begin dit jaar, in het kader van de bevrijding van Deventer op 10 april 1945, gestart met het breien van een herdenkingssjaal. Deze Bevrijdingssjaal maakt nu deel uit van de tentoonstelling Deventer Bezet & Bevrijd in Museum De Waag.

De herdenkingssjaal is speciaal gebreid voor de bevrijding van Deventer op 10 april 1945. De sjaal staat symbool voor de herdenking van de slachtoffers en diegenen die de ontberingen tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. Door de coronacrisis waren de dames niet in de gelegenheid om de sjaal te presenteren. Tot vorige week. Rosalie Bronsvoort, Saskia Hoppe en Kitty Winkelman hebben namens alle breiers van ‘Voorstad Verbindt’ alsnog de herdenkingssjaal formeel overhandigd en tijdelijk in bruikleen gegeven aan Museum De Waag.

Gaatjes met betekenis

De gaatjes in de sjaal staan voor alle mensen, jong, oud en zelfs baby’s, die door verschrikkelijk lijden hun leven zijn verloren maar niet zijn vergeten. De overgang naar de ruitjes staan voor de mensen die alle ontberingen hebben overleefd en nu in vrijheid kunnen leven.

‘Voorstad verbindt’ is een sociaal kunstproject van Voorstad Oost en heeft het artistieke en maatschappelijke doel om de communicatie en samenwerkingsverbanden in de wijk te verbeteren. De Waag en ‘Voorstad Verbindt’ vormden in 2018 ook al een goede combinatie. Toen pakte Voorstad Verbindt, in het kader van het 1250-jarig bestaan van Deventer, De Waag in met rood-gele sjaals.

sjaal-rood-geel-voorstad

Bijzonder! Voorstad is versierd met een gebreide sjaal van maar liefst 3 kilometer

Honderdvijftig dames van breiteam Voorstad Verbindt hebben 3,5 jaar lang gewerkt aan de langste sjaa...
Go Ahead

Biet ze in de rugge! 5 x Go Ahead Eagles voor beginners

Nooit gehoord van Jeroen Veldmate? Geen idee waar je de Adelaarshorst kunt vinden? En trek jij nauwe...

adv.