Amadu uit Afrika: ‘Ik kijk iedere dag Goedemorgen Nederland om de taal te leren!’

Aangeboden door Buro Holland

Boodschappen doen, muziek luisteren of een telefoongesprek, allemaal makkelijke dingen waar je niet over nadenkt als je de Nederlandse taal goed beheerst. Voor Amadu en Amal is dit minder makkelijk. Allebei wonen ze in Deventer, en zijn ze bezig onze taal onder de knie te krijgen. Met ieder een eigen achtergrond en motivatie om te leren. Vijf cursisten van Buro Holland vertellen ons hun verhaal.

Amal nam vaak een tolk mee naar afspraken. Amadu belt soms zijn vrouw als hij in de supermarkt staat en iets wil vragen aan een medewerker die geen Nederlands spreekt. Bij Buro Holland, het opleidingsinstituut voor Nederlandse inburgeringstrajecten, leren ze statushouders zoals Amadu en Amal de Nederlandse taal. Iedere dag zijn er lessen. Wij gaan langs en spreken tussen de lessen door de gemotiveerde cursisten.

‘Zelfstandig’ vindt ze het mooiste Nederlandse woord

Lojin Znwb (41) uit Syrië, Damascus

We spreken eerst met Lojin. Die ons meteen inspireert met haar antwoord! Het mooiste Nederlandse woord vindt ze zelfstandig. ”De betekenis van dat woord heb pas echt begrepen sinds ik hier ben. Hier kun je nadenken voor jezelf als vrouw, over wat je zelf wilt.”

Lojin is erg gemotiveerd en wil het liefst zo snel mogelijk alles leren. ”Ik heb pas geleden mijn inburgeringsexamen gedaan. Lezen, schrijven, spreken en luisteren. Ik ben voor alles in een keer geslaagd.”

De zonsondergang bij de IJssel

Vanuit Damascus kwam ze met drie van haar kinderen naar Nederland. ”Het was niet moeilijk om te gaan. Als er oorlog is dan kun je niet anders.” Haar zoon studeert hier aan het Saxion. Maar ook haar dochter van vijf kent de Nederlandse taal al goed. ”Soms zegt ze woorden waarvan ik denk; wow!”

Lojin is blij dat ze in Deventer woont. ”Het is hier mooi, klein en oud. Mensen op straat zeggen hoi tegen elkaar. En de zonsondergang aan de IJssel is mooi om te zien.”

 ”Waar ik over een jaar hoop te zijn? Die vraag hoor ik hier vaker, in Syrië dacht ik daar nooit over na.”

Ze vindt het fijn dat ze bij Buro Holland zelfstandig kan studeren. Je hebt veel contact en krijgt persoonlijke aandacht. Dat we hier ook zelfstandig werken vind ik fijn. ”In onze groep leren we ook van elkaar. Ik bijvoorbeeld van Amal en Abdulrahman, die zijn verder dan ik.”

Waar hoopt ze over een jaar te zijn? ”Die vraag hoor ik hier vaker. In Syrië dacht ik daar nooit over na. Ik dacht altijd alleen aan mijn gezin.” Glimlachend: ”Nu ben ik bezig met een studie en wil ik graag werken. Iets met kinderen of bloemen. Ik hou van bloemen!”

‘Goedemorgen Nederland kijk ik iedere dag’

Amadu Bah (39) uit West-Afrika

Dan komt de vrolijke Amadu. Hij kijkt iedere ochtend Goedemorgen Nederland om Nederlands te leren. Ook luistert hij naar Nederlandse hiphop muziek op. ”Dat komt vooral door mijn kinderen, die zetten het op en zingen zo mee. Dan weet ik niet wat ik hoor, zo goed kunnen ze de taal al!”

Samen met zijn vrouw en twee kinderen van negentien en dertien is hij nu een jaar en vier maanden in Nederland. ”De rest van mijn familie spreekt al goed Nederlands. Als ze thuis Engels tegen me praten, omdat ik daar nu nog beter in ben, dan zeg ik stop! Nederlands praten!” Zijn kinderen proberen hem te helpen, maar zijn ook druk met school. Daarom is Buro Holland zo ontzettend fijn. ”Ik kom hier nu tien maanden. De leraren zijn zo goed hier. En het is fijn dat ze ook woorden in het Engels aan me uit kunnen leggen.”

Schrijven gaat al goed. ”Dat is makkelijker dan spreken en begrijpen.” Daarom schrijft Amadu altijd een boodschappenlijstje voor hij naar de supermarkt gaat. ”Als ik iets niet kan vinden heb ik een houvast.”

Het liefst doet hij alles zelf, het is moeilijk dat dat soms niet lukt. ”Dan moet ik mijn vrouw bellen als ik bijvoorbeeld bij de gemeente sta en ze spreken geen Engels.” Als hij goed Nederlands kan spreken wil hij aan het werk. ”Ik wil graag schoonmaken. Dat deed ik ook in Afrika. Daar ben ik goed in.”

Zijn eerste examens zijn in januari. ”Ik geloof dat ik het kan, geen stress!” Op de vraag of hij altijd zo vrolijk is antwoord hij: ”Niet altijd, bijvoorbeeld als Ajax verliest.”

‘Ik wil geen tolken mee naar een afspraak!’

Amal Hasan (32) uit Syrië

Amal komt nu bijna een jaar bij Buro Holland. Ze krijgt binnenkort de uitslag van haar twee examens lezen en luistervaardigheid. Amal: ”Lezen is moeilijker.”

”Als hij een harde knal hoort schrikt hij, dan denkt hij aan de bommen.”

Ze woont samen met haar man, dochter (12) en zoon (8) in Deventer. Het verlaten van Syrië was moeilijk. ”Maar met de oorlog moet je wel.” Haar zoontje heeft er nog steeds last van. ”Als hij een harde knal hoort schrikt hij, dan denkt hij aan de bommen.” Erover praten doet ze liever niet. ”Ik hoop dat hij het vergeet. Hij was 1,5 jaar toen we weggingen. Dus ik hoop dat hij het uiteindelijk kan vergeten.”

”Ik wil geen tolken mee naar een afspraak!”

Ze is blij bij Buro Holland. ”Er is veel aandacht voor cursisten. Niet alleen voor het lezen. Er wordt ook gevraagd hoe het met je familie, kinderen en examens gaat.” En dat werpt z’n vruchten af. ”Eerst praatte ik heel langzaam en twijfelde ik erg. Alles gaat nu veel sneller. En ik begrijp dingen veel eerder.” Amal doet erg haar best. Naast de lessen bij Buro Holland  leest ze veel boeken van de bibliotheek en kijkt ze naar Nederlandse films en programma’s op televisie.

De taalcursus bij Buro Holland is belangrijk voor haar omdat ze graag alles zelf wil kunnen. ”Ik wil geen tolken mee naar een afspraak!” Het liefst gaat ze studeren. ”Boekhouden lijkt me leuk. Ik hou van getallen en ben goed met rekenen.”  Lachend: ”Dat is in ieder land hetzelfde.” Maar sluit ze af: ”Mijn kinderen zijn het belangrijkste!”

‘Zonder de taal kun je niet omgaan met mensen!’

Abdulharman Buro Holland

Abdulrahman Omar (50) Syrië

Abdulrahman is een trotse vader. Samen met zijn drie kinderen en vrouw kwam hij vanuit Syrië naar Nederland. ”Mijn oudste zoon studeert zorg op niveau 3, hij is erg slim.” Ook op de rest van zijn familie is hij trots. Zijn vrouw is al klaar met haar inburgeringsexamen. ”Ik heb volgende week mijn staatsexamen lezen en schrijven.” Abdulrahman vindt de docenten bij Buro Holland heel aardig. ”Onze groep heeft vanaf het begin dezelfde docent, dat is fijn. Het is echt samenwerken.”

Na bijna twee jaar in verschillende azc’s kreeg de familie Omar een huis in Deventer toegewezen. ”Ik vind het een mooie stad. We wonen in een rustige buurt in Colmschate. De taal leren is erg belangrijk voor me, onder andere voor het contact met de buren. Zonder de taal kun je niet omgaan met mensen.” In zijn vrije tijd gaat Abdulrahman graag fietsen. ”Dat heb ik geleerd in het azc. Net als mijn vrouw en kinderen.”

In Syrië had hij achttien jaar zijn eigen kapperszaak. ”Maar alles is kapot gegaan toen de oorlog begon.” Op zijn telefoon laat Abdulrahman een video zien van een volledig ingestort gebouw, de plek waar ooit zijn kapperszaak stond. Als hij klaar is met inburgeren wil hij misschien wel weer kapper worden. ”Ik wil graag werken. Dat is goed voor lichaam en geest, ik hou niet van thuis zitten.”

Zo probeert hij samen met zijn familie het leven weer op te pakken hier. ”Ik doe vrijwilligerswerk en ben begonnen met zwemles. Dat is moeilijk, maar zoals met alles moet je gewoon doorzetten.”

‘Lezen is het leukst. Dat kan ik goed.’

Habtom Luel (21) uit Eritrea

Dan komt Habtom binnen lopen. Hij wil best wat vragen beantwoorden maar vindt het ook spannend. Hij doet erg zijn best om onze vragen te beantwoorden en soms werken handgebaren ook mee. ”Vier jaar geleden kwam ik naar Nederland”, vertelt hij. Samen met een groep vrienden vluchtte hij van Eritrea naar Europa. Sommigen van hen eindigden net als Habtom in Nederland ”Maar zij wonen wel in andere steden”. In Deventer is hij op zichzelf. Hij wil graag Nederlands leren ”Dat is belangrijk, want ik woon in Nederland. Al spreek ik nu nog beter Engels.”

De, het of een

Wat hij wil worden weet hij nog niet. ”Maar ik hou erg van voetbal en fitness.” Habtom werkt twee dagen in de week bij Profish in Twello. Lachend, ”Maar ik eet zelf geen vis, dat lust ik niet”. De andere drie dagen heeft hij taalles. ”Lezen is het leukst. Dat kan ik goed. Net als luisteren en rekenen. Schrijven is wel moeilijk, soms raak ik in de war met de, het en een.”

In het weekend doet hij graag aan sport, of kijkt hij een film of tv-programma. ”Ik hou ook van muziek over de liefde.” Soms spreekt hij af met zijn vrienden uit Eritrea. ”Ze komen naar mij met de trein, of ik ga met de trein naar hen toe.” Of ze dan Nederlands spreken, vragen we hem. Verontschuldigd antwoord hij, ”Meestal niet, dat is lastig.” Zijn familie spreekt hij via de telefoon. Habtom doet erg z’n best tijdens de taallessen waar hij Yonas heeft leren kennen, een jongen van zijn leeftijd. ”Dat is een soort vriend geworden. We leren hier soms samen dat is fijn.”

Meer weten over taalles en inburgeren bij Buro Holland? Kijk dan even hier.

Buro Holland

Diepenveenseweg 159, 7413 AP Deventer

Meer informatie

Lees ook:

 • Taalles? 5 x steengoede redenen om dit te doen bij Buro Holland

  Wil jij na de zomer graag een inburgeringscursus of taalles volgen? Je kunt je al opgeven om in de week...

 

Buro Holland

Diepenveenseweg 159, 7413 AP Deventer

Meer informatie

Buro Holland

Diepenveenseweg 159, 7413 AP Deventer

Meer informatie

Meer in deze categorie

Deventenaren

Ga naar “Josien (29) is regieverpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis: ‘Samen met een collega ontving ik de eerste COVID-patiënt’”

Josien (29) is regieverpleegkundige in het Deventer Ziekenhuis: ‘Samen met een collega ontving ik de eerste COVID-patiënt’

Ga naar “Ho ho ho: deze bijzondere kerstboomverkopers zijn er in en rondom Deventer”

Ho ho ho: deze bijzondere kerstboomverkopers zijn er in en rondom Deventer

Kerstboom kopen Deventer
Ga naar “Wouter is chef-kok van IJssel Restaurant: ‘De passie voor eten heb ik van mijn oma’”

Wouter is chef-kok van IJssel Restaurant: ‘De passie voor eten heb ik van mijn oma’

Aangeboden door Pillows Luxury Boutique Hotel Aan De IJssel

IJssel Restaurant Deventer

In onze gids

Ga naar “Happerij Tapperij de Expeditie”

Happerij Tapperij de Expeditie

 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00
De Expeditie Deventer

Nu geopend

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 23:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10% korting verhuur van CROSS CAMPER van € 650,00 voor € 585,00”

10% korting verhuur van CROSS CAMPER van € 650,00 voor € 585,00

 • Bloemberg Campers
 • Geldig t/m 26 december 2021
Ga naar “Vibratior van € 39,95 voor € 19,98”

Vibratior van € 39,95 voor € 19,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Leren handschoenen € 17,99”

Leren handschoenen € 17,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Alle Andrélon van € 7,98 voor € 3,99”

Alle Andrélon van € 7,98 voor € 3,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Blokker serviesserie Ottawa 3+1 gratis”

Blokker serviesserie Ottawa 3+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Saunameester”

Saunameester

 • VeluwseBron
 • Parttime
Saunameester vacature

Topper

Ga naar “Beauty wellness medewerker”

Beauty wellness medewerker

 • VeluwseBron
 • Parttime
Vacature Veluwse Bron

Topper

Ga naar “Facilitair Manager”

Facilitair Manager

 • KonnecteD
 • Fulltime
accountmanager Deventer

Topper

Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

 • VeluwseBron
 • Fulltime/Parttime
Vacature Veluwsebron

Topper

Ga naar “BBQ Talent”

BBQ Talent

 • Intratuin
 • Fulltime
BBQ Talent Intratuin

Agenda

Ga naar “Infoavonden over energiebesparing”

Infoavonden over energiebesparing

 • Duurzaamheidscentrum Deventer
 • 25 november 2021
Duurzaamheidscentrum Deventer Peter

Topper

Ga naar “Uitgelezen Verhalen|Martijn Lakemeier & Eva Kelder”

Uitgelezen Verhalen|Martijn Lakemeier & Eva Kelder

 • MIMIK
 • 23 december 2021
MIMIK

Topper

Ga naar “Martijn Kardol”

Martijn Kardol

 • MIMIK
 • 16 december 2021

Topper

Ga naar “Thijs Borsten en Izaline Calister”

Thijs Borsten en Izaline Calister

 • MIMIK
 • 17 december 2021

Topper