Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dickens Festijn: dit gezin uit Deventer doet al jaren mee

Door Simone Groot Lipman 14 december 2017

Tijdens Dickens Festijn wordt het Bergkwartier omgetoverd tot klein stukje Engeland zoals beschreven in de boeken van Charles Dickens. Ruim 125.000 bezoekers staan te trappelen om ruim 950 (!) personages te bewonderen. Vier hele bijzondere personages komen uit één gezin: familie Mil-Denekamp uit Deventer.

Hugo, Marije en dochters Elin (10) en Irza (5) doen als gezin zo’n tien jaar mee met het Dickens Festijn. Marije doet zelfs al van kind af aan mee, dus zelfs nog langer dan 10 jaar. De beide dochters deden allebei mee vanaf hun tweede. We spreken Marije over dit bijzondere weekend.

Station en wachtrij

”Als Deventer Musical zorgen wij voor de act bij het station en wachtrij. Met het hele gezin doen wij hier aan mee. Sinds de laatst vijf jaar is er een redelijk vaste groep mensen die deze act verzorgt en dat is heel gezellig! Bezoekers herkennen ons nu ook: ‘hè daar ben je weer!’ Wij zijn de eerste personages die de mensen tegen het lijf lopen, dat maakt het extra bijzonder. Onze grootste uitdaging blijft ieder jaar om – samen met mijn vriendin – de poortwachter Gert aan het lachen te maken. Als poortwachter mag hij niets zeggen, haha. Als hij in de lach schiet, is onze missie geslaagd!” Het gezin staat voornamelijk in de Keizerstaat, wanneer het rustiger wordt, duiken zij ook het Bergkwartier in.

dickens-mildenekamp
De groep voor station en wachtrij

Dickens is een feestdag

”Mijn jongste dochter doet nu alleen nog de zaterdag mee, mijn oudste voor het eerst dit jaar twee volle dagen. De jongste dochter, Irza, heeft het waarschijnlijk zaterdag rond 15.00 uur wel gehad en zal dan in kostuum en al opgehaald worden door mijn ouders, dat is wel een mooi gezicht. Als we het thuis over feestdagen hebben dan is het: Sinterklaas, Dickens, Kerst en Oud & Nieuw. Het hoort er gewoon bij. Dickens is een feestje! Je maakt met z’n allen iets moois. Vanaf oktober beginnen de Dickens kriebels al. Dan ga ik samen met Emmy Strik de kostuums uitzoeken voor onze groep, hebben we een speciale pasavond en dan zijn we er weer helemaal klaar voor!”

‘We denken er nog lang niet aan om er mee te stoppen!’

Nieuw dit jaar

”En dit jaar is er wat nieuws! We gaan meer de interactie opzoeken met de wachtrij. Met twee grote boeken: A Christmas Carol en Great Expectations geven we mensen informatie zodat ze met (meer) kennis het festijn ingaan. Mijn man Hugo is één van de vertellers en mijn dochter Elin stelt de vragen: ‘meneer, wat is het verhaal precies?’ Het is een pilot in samenwerking met VVV Deventer en Emmy Strik. Als het aanslaat, kunnen we dit volgend jaar nog uitbreiden met andere boeken van Charles Dickens. Zo blijft het ook leuk. En we denken er nog lang niet aan om er mee te stoppen!”

Hugo met dochter Elin (2016)
Hugo met dochter Irza (2015)

adv.