Barvrouw van de week, Sarah: ‘The Irish Elk is laid-back en relaxed’

Door Simone Groot Lipman 12 juli 2018

Na het succes van onze Barman van het jaar verkiezing is het tijd om een podium te bieden aan de barvrouwen. Iedere week benoemen we een nieuwe ‘barvrouw van de week’. We brengen deze week een bezoekje aan The Irish Elk bij barvrouw Sarah Emerson (28) uit Engeland.

Bij Irish Elk werken 4 Nederlandse mensen en de rest is internationaal, van Roemenië tot Australië en van Finland tot USA. Op een miezerige maandag wandelen we binnen bij The Irish Elk op de Brink en schuiven we aan tafel bij Sarah uit Engeland. De Hollandse woordjes die ze kent beperkt zich tot: ‘alsjeblieft, dankjewel en wat wilt u bestellen?’ Dus schakelen we voor het interview over in het Engels.

Deventer

De grote vraag is: hoe kom je zo in Deventer terecht? ”Ik was aan het reizen in Australië, waar ik mijn vriend Sander heb leren kennen. We besloten samen te reizen, hebben 1 jaar in Melbourne gewoond en ik heb daar in een pub gewerkt. Mijn vriend komt uit Deventer. Dus het was ‘Holland or England‘, en ik dacht dit is een kans om de taal te gaan leren. Dus sinds vorig jaar zomer woon ik in Deventer. Ik vind het een prachtige stad, ik houd van het oude stadsgevoel. Ik zie mijzelf hier wel wonen voor een tijd. En fijne is, ik heb helemaal geen auto nodig. Met mijn fiets kom ik makkelijk van de ene naar de andere kant. Ik mis alleen wel de heuvels, zoals in Engeland.”

Pub

Ze hoorden van vrienden van haar vriend dat ze bij The Irish Elk moest solliciteren, omdat de kroeg specifiek zocht naar Engels sprekend personeel. En zo gezegd, zo gedaan. De pub is ook niet onbekend terrein voor haar. ”Ik ben opgegroeid met pubs, want mijn moeder heeft vroeger ook een pub, een klein dorpskroeg, gehad voor 3 jaar. Ik leefde boven de kroeg. Soms ging ik dan op bezoek om iedereen even gedag te zeggen. Ik vind het leuk om actief bezig te zijn, iedere dag is weer anders en ik leer veel mensen kennen en af en toe wat Hollandse woordjes.”

Nieuwe mensen

Het allerleukste aan haar werk? ”Nieuwe mensen ontmoeten. Er komen hier genoeg interessante mensen. Maar het grappige is, mensen zijn vooral erg geïnteresseerd in ons. Waar wij vandaan komen en dat we geen Nederlands praten vinden ze leuk, het is eens wat anders. We krijgen super goede reacties, en Nederlanders spreken goed Engels, dus dat helpt voor mij. Maar als ze geen Engels kunnen, dan kan ik echt basis Nederlands. Het allermoeilijkste is de rollende r en de g, want dat kennen wij niet in onze taal.”

Ongedwongen

Vijf dagen in de week staat Sarah achter de bar bij de Ierse pub. ”De ochtend en avond hebben beiden z’n charme. Ik hou van organiseren en bereid me graag voor op de dag. Maar het nachtleven is ook leuk, de muziek gaat harder, mensen zijn vrolijker en is er meer plezier.” Ze leert nog iedere dag en voelt zich erg op haar gemak in de kroeg. ”The Irish Elk heeft een ongedwongen, relaxte sfeer. Mannen dansen hier op de tafels en ik doe dan gezellig mee, alleen niet op tafel dan. Gewoon een paar minuten een rondje door de kroeg, met Ierse muziek natuurlijk.” In de pub serveren ze vele dranken, maar bier blijft favoriet. ”De speciaal biertjes wisselen continue en we hebben ook een aantal Irish speciaal biertjes. Ik vind het zelf ook leuk om nieuwe bieren te proberen, zoals een IPA of fruitbier en ik leer steeds meer van bier en guiness. Mijn favoriete drankje op dit moment is de Brewdog Elvis Juice. Het is een fruitig biertje en een bestseller nu in de zomer.”

Grapje

In de kroeg komen veel studenten, jonge twintigers en ook veel sportmannen die gezellig een biertje komen drinken om een sportwedstrijd op groot scherm te kijken. Sarah is een type barvrouw die graag in is voor een grap en een grol, een gezellige chit chat met gasten en ook advies geven doet ze met een glimlach. ”Ik vind het leuk om drankjes klaar te maken achter de bar. Vooral als mensen vragen wat raad jij aan? Dan geef ik graag een passend advies. Maar er komen hier ook wel eens mensen op date en als de jongen naar het toilet gaat, vraagt het meisje mij om advies. Wat vind jij? Is hij good looking? Hoe vind je het gaan? Natuurlijk let je er niet echt op, maar onbewust hoor je het toch allemaal. En dan geef ik het advies of het wel of niet gaat. Dat blijft leuk!”

The Irish Elk cafés

nu open10:00 - 02:00

Brink 29, Deventer

Bekijk meer:cafés