Barvrouw van de week, Hilde: ‘Werken achter de bar bij Persee voelt als een hobby’

Door Sophie Wassink 14 juni 2018

Na het succes van onze Barman van het jaar verkiezing is het nu tijd om een podium te bieden aan de barvrouwen. Iedere week benoemen we een nieuwe ‘barvrouw van de week’. We drinken deze week een drankje aan de bar van Bieren Danscafé Persee samen met barvrouw Hilde Bijker (27).

Op een regenachtige middag wandelen we naar Persee op de Brink. Het terras is kletsnat maar binnen is het gezellig warm. Hilde zit aan de bar. Haar dienst begint over een uurtje. Achter de bar staat Tess, dochter van Hans, de eigenaar. Aan de bar zitten collega’s en vaste gasten. We drinken koffie en thee want het is nog vroeg. Het duurde trouwens even voordat Hilde akkoord ging met dit interview. “Ik ben door vaste gasten onder druk gezet en na 3 glazen rosé heb ik toch maar ja gezegd haha. Ik sta niet zo graag in de belangstelling.”

Pubquiz

Bescheiden als ze is, klets ze verder. “Ik werk nu 3 jaar bij Persee. Voordat ik hier aan de slag ging als barvrouw was ik iedere woensdagavond al bij Persee te vinden. Samen met een vast clubje vrienden speelden we fanatiek de Pubquiz. Ik zocht een bijbaantje, vroeg op een avond of ze nog op zoek waren naar personeel en ik kon de week daarop direct beginnen. Ik wilde graag op de Brink werken en de sfeer in Persee is altijd gezellig. Er is trouwens veel veranderd sinds de eerste dag dat ik hier begon met werken. Het interieur is er flink op vooruit gegaan en we zijn ons meer gaan richten op speciaalbier.”

‘Ik heb hier bier leren drinken’

Bierliefhebber

“Hans heeft alle bieren aan de wand gehangen. Leuk hè? Ik heb hier trouwens echt bier leren drinken. Als je in een bierencafé werkt, moet je wel weten wat je verkoopt. De Deventer biersommelier Eddy van der Ploeg heeft aan al het personeel cursussen gegeven. Inmiddels ben ik wel een bierliefhebber geworden. Er komen ook veel speciaalbierliefhebbers naar Persee.”

Harde werker

Tussen het bier tappen en proeven door is Hilde afgestudeerd als maatschappelijk werker. Ze werkt drie dagen in de week bij een welzijnsorganisatie. Daarnaast werkt ze met jongeren op een groep. Op de vrije momenten werkt ze in het café. “Op dit moment werk ik 7 dagen in de week. Het is een beetje te veel van het goede en ik was van plan om te gaan minderen. Maar het lukt me niet om afscheid te nemen van Persee. Ik kan de kroeg niet missen. Als ik de hele week gewerkt heb met de jongeren en ik draai hier een bardienst dan krijg ik er juist energie van. Werken achter de bar bij Persee voelt als een hobby.”

‘Ik denk dat vriendelijkheid vaak verward wordt met flirten’

Sociaaldier

De talenten die ze inzet tijdens haar werk als maatschappelijk werker benut ze ook in de kroeg. “Ik kan goed mensen inschatten. Ik weet bij wie ik wel of juist niet dat ene grapje kan maken. Dat werkt goed.” “Ze is inderdaad goed met mensen,” voegt Tess van achter de bar toe. “Ze kletst veel en heeft veel sjans!” Hilde antwoord lachend: “Dat zeggen ze allemaal maar ik heb dat nooit in de gaten. Ik ben gewoon vriendelijk. En ik denk dat vriendelijkheid vaak verward wordt met flirten.”

Bieren Danscafé Persee cafés

nu open13:00 - 03:00

Brink 32, Deventer

Bekijk meer:cafés