Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Abdul (20) vertelt op tv over werken bij de wasstraat én zijn heftige verleden: ‘Wij komen hier niet voor een uitkering’

Door Janneke Pol 9 september 2020

Zo ben je dagelijks aan het werk in de wasstraat en zo ben je dagelijks aan het werk in de wasstraat met een cameraploeg in je nek. Vijf medewerkers van Matz Carwash in Deventer zijn binnenkort te zien in de NPO-documentaire ‘De Wasstraat’. Eén van hen is Abdul Hamid (20). “Ik wilde graag laten zien hoe hard ik hier werk.” 

“De eerste dag was best moeilijk”, zegt Abdul Hamid (20) over de eerste draaidag voor de documentairemakers. “We gingen naar Fooddock en daar mocht ik mijn persoonlijke verhaal vertellen.” Met zijn traumatische verleden, heeft hij dan ook heel wat te vertellen. Als tiener vluchtte hij uit zijn thuisland Syrië naar Nederland en sinds 2015 woont hij in Deventer. Ook zijn vader en moeder konden even later naar Deventer komen.

“Uiteindelijk heb ik alles verteld.”

Hoewel hij het moeilijk vindt om over zijn verleden te praten, hoefde hij niet lang na te denken over zijn deelname aan de opnames van de NPO-documentaire ‘De Wasstraat’. “Zo kan ik laten zien hoe het leven hier is voor mij. Vluchtelingen komen niet naar Nederland voor een uitkering, we werken hard.” Daarbij wist het productieteam hem op zijn gemak te stellen. “Na een paar dagen zag ik de camera’s niet meer. Het hoefde niet, maar ik heb alles verteld.”

Een grote wasstraatfamilie

Abdul is niet de enige die gevolgd wordt in de docu. Ook vier collega’s worden gevolgd. Ze hebben namelijk één gemeenschappelijke eigenschap. “Ze hebben allemaal een afstand tot de arbeidsmarkt”, vertelt hr-manager Elieg Akkermans. Dat is het autowasbedrijf niet vreemd. “Ruim tachtig procent van onze medewerkers heeft deze achtergrond”, zegt hij. “Juist dit werk leent zich er goed voor. Natuurlijk is het vakwerk, maar met de juiste structuur en begeleiding is het goed te leren. Wij zijn geen eindstation voor deze medewerkers, maar een springplank naar het doel dat ze echt graag willen bereiken.”

“Juist dit werk leent zich er goed voor.”

Het heet dan afstand tot de arbeidsmarkt, de achtergronden van zijn mannen verschillen nogal van elkaar. “De één heeft een drank- of drugsprobleem, de ander heeft een autistische beperking, weer anderen zijn statushouders.” Elieg zelf ziet het als een uitdaging om de wasstraat dagelijks draaiende te houden. “Ja, het kost extra tijd om alles in goede banen te leiden. Je kunt nooit je planning uitvoeren zoals je aan het begin van de dag voor ogen had”, lacht hij. “Maar juist dat geeft me energie, wij zijn een grote familie.”

Bij moeders aan tafel

Wie denkt alleen de wasstraat van binnen te zien in de documentaire, wordt verrast in de docu. “Ze volgden me ook in mijn privéleven. Zo zijn we bij mijn moeder gaan eten”, zegt Abdul. Daarvoor moest hij haar wel eerst overtuigen. “Ze vond het spannend, maar ik vertelde dat het juist goed zou zijn om ons leven hier te laten zien.”

“Mijn vader heeft altijd een autobedrijf gehad.”

Het is voor Abdul niet alleen thuiskomen bij Matz omdat zijn collega’s als familie zijn. “Mijn vader heeft altijd een garagebedrijf met wasstraat gehad in Syrië. Als negenjarige jongen hielp ik hem al.” Hoewel hij inmiddels ruim twee jaar auto’s wast bij de Deventer wasstraat, is hij niet van plan hier te blijven hangen. “Het liefst zou ik een eigen bedrijf beginnen, net als mijn vader. Hij is trots op me.”

De eerste aflevering kijken de heren op een groot scherm bij Matz. “Daar maken we een klein feestje van”, knipoogt Elieg naar Abdul.

De Wasstraat

Op dit moment zijn de opnames van De Wasstraat nog in volle gang. De documentaire is vanaf december te zien op NPO2.

Meer over

Deventenaren

adv.