Karijn: Oma eist ijs bij Talamini

Door Karijn Kats 19 april 2019

“Denk maar niet dat ik hier ooit nog een stap naar binnen zet.” De vloer van Talamini ligt bezaaid met stukjes aardbeienijs en koekkruimels.  Ernaast staat een dame haar gifpijlen af te vuren, terwijl ze met miniservetjes in een roze vlek op haar blouse staat te roeren.

Het is de eerste officiële KNMI-lentedag. De jas is thuis gebleven, de wangen kleuren rood. Mijn zoon en ik hebben wat tijd te doden in de stad en besluiten dat met een ijsje van Talamini te doen. Voor de vitrine met grote bakken romig schepijs staat een driedubbele rij van grootouders met kinderen, hangende schooljongeren en een enkele in blauw pak gehulde zakenman.

Achter de vitrine scheppen acht middelbare scholieren als gekken ijsbollen. Maar zoals dat gaat in het voorseizoen: ze zijn nog niet warmgedraaid.

“Oh nee nee néé, ik wil maar één bolletje!” Een grijsharige oma schudt met haar wijsvinger richting een geringbaarde jongen achter de vitrine. Hij houdt een ijsje vast met een joekel van een bol hazelnootijs er op, inderdaad nogal afwijkend van de gemiddelde Talaminibol. Het ringbaardje is genereus. “Ja, dit is ook maar één bol.” Hij denkt de vrouw een geste te doen onder het mom van ‘foutje van de bank in uw voordeel,’ maar dat is buiten de gewiekstheid van de vrouw gerekend.

De vrouw knijpt haar ogen even dicht en pakt dan het ijsje van haar kleinzoon af. Haar stem klinkt als die van de heks van Sneeuwwitje. “Als dat ijsje één bolletje heeft, wat is dit dan?” Ze houdt een hoorntje op waarop een keurig afgepast roodroze bolletje staat.

De jongen veegt een zweetdruppel van zijn hoofd, leunt voorover tegen de toonbank en schudt zijn hoofd even. Dan herstelt hij zich, pakt het kleine ijsje aan. De grijze vrouw kijkt triomfantelijk naar de kleuter die inmiddels snotterend om zijn verdwenen ijsje aan haar vaalbeige broek hangt.

De ringbaard gaat in de weer met het ijsje. Het ijs blijkt zacht laat zich niet dwingen. Al het extra ijs glijdt langzaam weer van het ijsje af. Ternauwernood pakt de jongen er een bakje bij en pleurt de hele zooi er in. Het ijshoorntje staat fier omhoog, als een vlag op een modderschuit.

“Zo, dat is wel een heel bijzonder ijsje.” De vrouw kijkt minzaam naar de jongen. “Maar goed, we zullen het er maar mee moeten doen.”

Ze manoeuvreert zich op hoge poten door de menigte, haar kleinzoon in haar kielzog. Over haar hoofd geeft een grote blonde Viking die al een tijdje in de rij staat een knipoog aan de ringbaard.


Meer over Talamini ontdekken?

Talamini ijssalons

Nu open11:00 - 22:00

BRINK 103, Deventer

Bekijk meer:ijssalons

adv.