Karijn doet een rondje politieke partijen op de markt

Door Karijn Kats 16 maart 2019

Je kunt er zelf best wat van maken hoor, van die Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingentoestand. Voor de mensen die lichtelijk moe zijn van Buma’s klimaatbattles, Lilians oorlogskreten en het schijnhuwelijk van D66 en de VVD heb ik een gezellig alternatief voor het bepalen van je stem: een rondje politieke partijen op de markt.

Zaterdagochtend ging ik een half uurtje langs bij de partijenkraampjes in de buurt van boekhandel Praamstra. Dat leverde zoveel inzichten op dat ik niet begreep dat ik dit niet eerder had gedaan. Het begon al met de presentielijst. Alle stands waren behangen met doeken, gadgets en folders en bemand door windjacks, op twee akelig kale kramen na. Een blik op de andere wél bezette kraampjes leerde mij dat de VVD en het CDA niet present waren op deze folderdag. Die kwam wel even binnen. Ook al gaat het om een oersaaie vriendschappelijke wedstrijd op het allerlaagste niveau; je bent er gewoon. CDA en VVD haalde ik uit de competitie.

Bij het kraampje van D66 vroeg ik om een folder. Die kreeg ik van een vriendelijke meneer. Hij zei erbij dat D66 voor de toekomst koos. Op een wellicht een tikkie bijdehante toon antwoordde ik dat elke partij wel voor de toekomst kiest maar de vraag is hoe, kreeg ik te horen dat ”als ik écht iets wilde weten over de verkiezingen, ik vooral even moest wachten tot die mevrouw daar klaar was met een andere geïnteresseerde. Want die weet er echt iets van.” Dat duurde mij te lang. Gelukkig mocht ik wel even in de gadgethoek kijken. Naast de zonnebril lag een ijskrabber. Iets in mij zei dat dit veelzeggend was voor de klimaatambities van D66.

Ik vluchtte naar de PvdA waar ik Lef en Liefde ontving. Nou ben ik dol op allebei, maar in verkiezingstijden wantrouw ik de politieke liefde. Dolksteken van je beste vrienden, liever niet. Van een grote vriendelijke reus kreeg ik direct twee folders en drie kaartjes in mijn hand geduwd. Nog voor ik kon vragen wat de PvdA wil in Overijssel was de hij al weer weg. Driftig zoekend naar nieuwe folders.

Ik werd afgeleid door nog meer rood. ”Iemand een soepje?” Een SP-mevrouw ging rond met koppen dampende tomatensoep. Maar ook hier kon ik mijn provinciaalse vragen niet kwijt. Dan maar een tomatenspons en een magneetje. Nostalgie, lekker.

Maar dan de Partij voor de Dieren. Nog voordat ik me echt op hun terrein begaf, werd ik al door de eerste frisse dame benaderd. ”Jij wil vast weten wat de Partij voor de Dieren in Overijssel wil bereiken.” De spijker op zijn kop. Ik kreeg een verhaal over duurzame standpunten, een uitnodiging voor het bekijken van een spannende documentaire in De Hereeniging en als kers op de taart een gezellig zakje bloemzaadjes voor in de tuin. Op al mijn vragen kreeg ik antwoord en als ze een antwoord schuldig bleef, werd een andere al even fanatieke partijgenoot opgetrommeld. En toen ik twee meter verder liep, kwam een andere spraakzame PvdD-jongen op me afgelopen. De partij had een blik van enthousiastelingen opengetrokken, de één nog energieker dan de ander. En allemaal wisten ze iets te vertellen over de doelen van de partij.

Ik was best een beetje onder de indruk en had bijna mijn keuze gemaakt. Jammer dat ik helemaal niet van dieren houd.

provinciale staten waterschap verkiezingen 2019 kieswijzer 2

Provinciale Statenverkiezingen: op welke partij stem jij? Deze Kieswijzer helpt je verder

De Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen komen eraan. En denk je nu: oh, help! Ik heb geen ...

5 x waarom je dus wél moet stemmen bij de Provinciale Statenverkiezing

Binnenkort naar de stembus: dit moet je weten over de verkiezingen

adv.