Karijn: Deventer is niet de hemel

Door Karijn Kats 20 januari 2019

Lange tijd heb ik er aan meegedaan, maar het moet nu maar eens afgelopen zijn met die verheerlijking van Deventer. Niet dat ik niet meer van Deventer houd. Integendeel, maar na een naargeestig kijkje in een glazen bol is het me duidelijk. Laten we ons koest houden.

Op een nieuwjaarsfeestje at ik blokjes kaas en kletste ik met de buurman. Hij klaagde over de nieuwe parkeerplaats op het Melkster Weitje. Waarop ik antwoordde dat ik er juist zo blij mee was. Want zoveel leuke evenementen in het Worpplantsoen, het nieuwe stadsstrand en je kon je auto nu al bijna niet meer voor de deur parkeren. Waarop mijn buurman zei: ”Voor je het weet, is Deventer het nieuwe Amsterdam.” Er volgde een klaagzang over de stijgende huizenprijzen, de drukte in de kroeg op vrijdagavond en de overkill aan festivals. En in ene vielen er zoveel kwartjes dat ik acuut besloot een einde te maken aan mijn Deventer propagandamachine.

Provinciestad

Tot een jaar of twee geleden moest ik altijd in het defensief als ik vertelde dat ik in Deventer woonde. De Grote Stadsmensen konden hun minachting voor mijn geliefde provinciestad nauwelijks verhullen. Waarop ik er steevast met mijn propagandariedel op los ging:

Of ze wel eens langs de IJssel hadden gelopen? Het Bergkwartier hadden bekeken? Ooit naar Deventer op Stelten geweest? Nee, nee en nog eens nee, want anders piepten ze wel anders. Beduusd durfden ze mijn uitnodiging om eens langs te komen niet te weigeren. Na het bezoek kreeg ik dan het mooiste compliment dat je van een randstedeling kan krijgen: ”Voor een provinciestad is het best een leuke.”

Naar het oosten

Maar het tij is gekeerd. De kranten staan er vol mee: Amsterdam trekt naar het oosten. De huizenprijzen stijgen in Deventer sterker dan in de rest van Overijssel. Deventer scoort bij toeristen. En indebuurt blijft maar berichten over nieuwe, überhippe foodbars.

Een horrorscenario voltrekt zich voor mijn ogen. Deventer wordt opgeslokt door breed gebekte randstedelingen. De stempelwinkel maakt straks plaats voor de sneakerstore. Dansschool Eppink wordt een bikram-yoga studio. In het Deventer Koekhuisje is hooguit een avocadosmoothie met koolhydraatarme koekkruimels te vinden. Hardlopen door het Nieuwe Plantsoen? Met zijn allen in de file. Het pontje? Kapot geconcurreerd door de waterfietstaxi’s van drie gesjeesde economiestudenten.

Actie!

Laten we in actie komen, voordat het te laat is. Samen staan we sterker dacht ik zo. Als iedereen nou even op zijn manier zijn best gaat doen:

Amateurfotografen: stop met het sturen van beeldschone IJsselplaatjes naar Gerrit Hiemstra.

Eus: vertel Matthijs eens over de lelijke kant van Deventer.

De rest: prijs Zutphen de hemel in.

mooiste-foto-2018-bart-ros

10 x dit is waarom je liever in Deventer woont dan in Amsterdam

Geef mij maar Amsterdam. Eh...Deventer zul je bedoelen. Want in Deventercity, daar gebeurt van alle ...

adv.