Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lucenda werkt in de zorg: ‘Een betere beslissing had ik niet kunnen nemen’

Aangeboden door Zorggroep Solis 15 mei 2020

Lucenda Nieuwenhuis (24) is vakantiekracht bij Solis. ”Ik heb altijd al een zwak voor oude mensen gehad”, vertelt ze. De Deventerse wil niets liever dan in de zorg blijven werken. ”Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen, dat geeft me een goed gevoel.”

Begin april is Lucenda begonnen als vakantiekracht bij Solis. ”Een betere beslissing had ik niet kunnen nemen”, vertelt ze enthousiast. Ze was een poos uit de zorg, ”maar in deze tijd hebben ze hard mensen nodig, dacht ik. Dus ben ik weer aan de slag gegaan. Ik vind het fijn om iets voor een ander te kunnen betekenen, dat geeft me een goed gevoel.”

Werken in de zorg: iedere dag is anders

Lucenda werkt zestien uur per week op locatie De Bloemendal in Deventer. ”In de ochtend is het douchen, aankleden, verzorgen, ontbijten en zorgen voor wat drinken. Verder help ik bij het opruimen van de kamer en natuurlijk moeten we onze bevindingen rapporteren. ’s Middags gaat de één op bed en de ander een boekje lezen. Ik vind het fijn dat ik afwisselende diensten heb. Er is contact met de ouderen, contact met collega’s, dan even dit, dan dat. Iedere dag is anders.”

‘Het is fijn dat ze me helpt, je hebt iemand bij je’

Mevrouw Van Wezel (84) is blij met Lucenda. ”Ik vind het ontzettend fijn dat ze me helpt. Daarnaast is het ook gezellig. Je hebt iemand bij je. Ze is er ook als ik iets moet pakken waar ik niet bij kan of als ik niet snap hoe mijn telefoon werkt. Ik heb een smartphone, maar daar begrijp ik geen fluit van.” Lucenda lacht: ”Ze is erg bij de tijd.”

Geen bezoek in coronatijden

Mevrouw Van Wezel: ”Zeker in tijden van corona heb ik heel veel aan het zorgpersoneel hier. Je zit toch veel voor je uit te kijken. Er mag al weken geen familie op bezoek komen. Ik zeg het zo: ik zit in een mooie, gezellige gevangenis.”

Lucenda vindt het op haar beurt mooi dat ze iets voor de mensen kan betekenen in deze tijd. ”Ze zijn nu best alleen. Toch is het verbazingwekkend om te zien hoe positief de ouderen zijn. Het zijn echte bikkels.”

Tekst gaat verder onder foto

Vakantiewerk Deventer werken in de zorg
Lucenda en mevrouw Van Wezel houden wel van een lolletje | foto Solis

Lucenda maakte tijdens haar middelbareschooltijd voor het eerst kennis met de zorg. ”In eerste instantie was het voor een week, maar ik heb uiteindelijk een jaar lang stage gelopen op de dagbesteding. Spelletjes doen, samen de krant lezen of koffie drinken. Ik merkte direct dat ik goed op kon schieten met ouderen.”

‘Oud en jong samen, dat maakt het leuk’

Als je jong bent heb je een andere kijk op het leven. Oudere mensen hebben wat meegemaakt, dat hoor je als je met ze praat. Oud en jong samen, dat maakt het leuk. Ik heb bijvoorbeeld m’n arm vol getatoeëerd en krijg daar zulke leuke reacties op van de mensen hier. En de jongere collega’s zoals ik kunnen bewoners met een smartphone goed helpen.”

Een diploma op zak

Het diploma Helpende heeft ze op zak, en de opleiding Verzorgende IG hoopt ze binnen Solis af te kunnen ronden. ”Dan mag je net iets meer zoals medicijnen geven, het verrichten van verpleegtechnische handelingen en wondzorg. Het is fijn dat die mogelijkheden er zijn hier.” Maar dat is niet het enige voordeel aan haar werk bij Solis. ”Ik vind het fijn dat ik afwisselende diensten heb: ik werk een dag, dan ben ik weer een dag vrij. Je hebt genoeg vrije tijd.”

Een helpende hand

Over de vooroordelen van werken in de zorg zegt ze: ”Natuurlijk houdt het werk ook in dat je iemand moet wassen, maar daar zit ik niet mee. Het is toch fijn dat iemand weer schoon voor de dag komt. En er komt zoveel meer bij kijken dan dat. Als ik later zo’n leeftijd heb zou ik het ook fijn vinden als iemand me helpt met een beetje liefde. Niet zomaar hoppakee en klaar.” Mevrouw Van Wezel: ”Lucenda is een goede, dat zie je aan haar als ze je helpt. Ze doet het met gevoel.”

Wil jij ook aan de slag als vakantiekracht bij Solis? Meldt je dan nu aan via de onderstaande knop ‘solliciteren als vakantiekracht’.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Zorggroep Solis. Meer over Zorggroep Solis ontdekken?

Zorggroep Solis verpleeghuizen

Hermelijn 2, Deventer

Bekijk meer:verpleeghuizen

Lees ook:

Jeannette Vreedeveld

Jeannette schildert met dementerende ouderen: ‘Het is zo waardevol’

Ze schildert al sinds ze zich kan herinneren en ze werkt al jaren met dementerende ouderen. Nu heeft...
Beptab

Twee jonge Deventenaren ontwikkelen app voor eenzame ouderen

Mats (28) en Janben (29) studeren Business & Retail Management aan het Saxion in Deventer. Voor hun ...
Solis

Netty is casemanager bij Solis in Deventer en vertelt hoe je om kunt gaan met dementie: ‘Sluit je aan bij de beleving’

Netty van de Grootevheen werkt als casemanager bij Solis in Deventer. Ze weet als geen ander wat voo...

adv.