Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jan en Hassan van Deventer Stadsdistributie: ‘Wij hebben de mooiste baan die er is’

Aangeboden door KonnecteD 27 augustus 2020

Ze rijden alweer negen jaar door onze binnenstad met hun kleine elektrisch busje: de mannen van Deventer Stadsdistributie. Ze zorgen ervoor dat er dagelijks zo’n 300 à 400 pakketjes bezorgd worden bij winkeliers, zónder uitlaatgassen uit te stoten en zónder winkelstraten te blokkeren. Hoe dat precies in z’n werk gaat? En wie er dagelijks achter het stuur zit? Chauffeur Jan vertelt: ”Ik denk graag mee met de winkeliers, ze kennen me allemaal.”

Je hebt het vast wel eens meegemaakt. Je bent aan het winkelen in de binnenstad en moet plots aan de kant voor een grote vrachtwagen die door de smalle winkelstraat rijdt. Vervelend! Die grote vrachtwagens zorgen voor overlast bij ondernemers én het winkelend publiek in Deventer. Toch moeten alle winkels en horecazaken dagelijks bevoorraad worden. Daar speelt Deventer Stadsdistributie van KonnecteD een belangrijke rol in.

Een bus vol pakketjes

Deventer Stadsdistributie brengt dagelijks pakketjes rond met een compact elektrisch busje en zorgt er zo voor dat grote vrachtwagens minder vaak het centrum in hoeven. Jan (59) rijdt nu zo’n zes jaar voor de Stadsdistributie en vandaag mogen wij met hem mee. Hij is al veertig jaar in dienst bij KonnecteD en heeft op verschillende afdelingen gewerkt. Van alle functies die hij heeft uitgevoerd is ‘chauffeur Stadsdistributie’ zijn favoriet. ”Ik wil nooit meer wat anders doen.” Hij heeft vandaag dienst met Hassan (27). Hassan: ”We rijden altijd met z’n tweeën.”

‘We beginnen al vroeg met inladen’

De mannen hebben alle pakketjes voor vandaag al vroeg ingeladen. Jan: ”We beginnen meestal rond kwart voor acht met sorteren in het magazijn. Het magazijn bevindt zich op negenhonderd meter van de binnenstad, dus we zijn er zo. Tussen half tien en tien uur gaan we rijden. Eerder zijn de winkels nog niet open en daar moeten we natuurlijk onze pakketjes bezorgen.”

Minder overlast in de binnenstad

Vandaag staan onder andere Hotel Royale, Talamini en The Lemon Tree op de bezorglijst. In totaal maken we achttien stops voor drieëndertig eenheden. ”Niet zo veel”, licht Jan toe. ”Soms hebben we het dubbele aantal stops, dan rijden we ’s middags een tweede ronde.” Dat kan, want Stadsdistributie mag als enige duurzame vervoerder in Deventer de hele dag door de binnenstad rijden. Andere bevoorraders mogen sinds een aantal jaar alleen nog tussen zeven en elf uur ’s ochtends en ’s avonds in het centrum van de stad komen (met enkele uitzonderingen daar).

Pakketjes eruit, afval erin

Het is bijna tijd om in de bus te stappen, maar Jan en Hassan laten eerst de milieustraat op het terrein van KonnecteD zien. Want naast bezorgen, halen ze ook afval op uit het centrum. Karton en glas worden op de terugweg meegenomen en hier, op het terrein van KonnecteD, gesorteerd.

Tekst gaat verder onder foto’s

Jan en Hassan brengen vandaag een pakket langs bij Hotel Royale | foto indebuurt Deventer
Jan is bezig met het uitladen van een pakket | foto indebuurt Deventer
Laden en lossen... | foto indebuurt Deventer
Jan: ''Het is altijd gezellig onderweg.'' | foto indebuurt Deventer

Als een winkel later open gaat rijdt Jan na zijn ronde nog even terug om het laatste pakketje af te leveren. Hij houdt graag rekening met de winkeliers. En heeft hij een bestelling voor particulieren – want dat komt ook voor – , dan belt hij eerst of ze thuis zijn. ”Dat vind ik een stukje service”, legt hij uit. ”Vriendelijkheid is heel belangrijk: wat heb je er nou aan als je je gedraagt als een chagrijn?”

De ondernemers uit de binnenstad weten de vrolijke Jan ondertussen goed te vinden als er iets is. Bij vragen over een pakket bellen ze hem meestal persoonlijk op. Jan vindt het niet erg, en houdt juist van de contacten. Het liefst maakt hij met iedereen een praatje. ”Als ik niet aan het werk ben word ik ook constant gegroet. ‘Jij kent ook iedereen’, hoor ik dan van mijn familie.”

Een goede leerschool

Collega Hassan is ook blij is met zijn werkplek. Hassan: ”Het is super gezellig bij de Deventer Stadsdistributie, we hebben fijne collega’s.” Hij heeft binnenkort zijn theorie-examen en hoopt hier ook zijn heftruckexamen te halen. Hassan is statushouder, hij kwam vier jaar geleden naar Nederland. Na verschillende werkplekken bij onder andere de groenafdeling van KonnecteD kwam hij hier terecht. ”Daar werd er minder gepraat, hier moet je constant communiceren. Zo kan ik de Nederlandse taal goed leren.”

Met de bus op de Brink

Het duo is aangekomen op de brink, waar het deze ochtend nog vol staat met grote vrachtwagens die uitgeladen worden. Jan en Hassan manoeuvreren zich er makkelijk doorheen. Jan: ”Het is druk vandaag. De zomer is sowieso de drukste periode, dan lopen overal in de binnenstad toeristen en zitten de terrassen vol.” Vervelend vindt hij dat niet. ”Wij moeten toch rustig aan doen en om de zoveel meter stoppen voor een pakket. De binnenstad van Deventer moet in 2024 helemaal autovrij zijn, daar leveren wij een belangrijke bijdrage aan”, vertelt Jan trots.


Meer over KonnecteD ontdekken?

KonnecteD opleidingen

Gesloten08:30 - 17:00

Schonenvaardersstraat 9, Deventer

Bekijk meer:opleidingen

Meer over KonnecteD

Het groen in Deventer Het Groenbedrijf KonnecteD

Gerrit (64) zorgt al jaren voor het groen in Deventer: ‘Als ik door de stad fiets ben ik trots’

Het Rijsterborgherpark, het Worpplantsoen of de Douwelerkolk: de parken in onze stad staan er altijd...
Andreas KonnecteD

Heftig! Andreas kreeg een zwaar ongeluk op zijn 20e! Zo pakte hij de draad weer op

Andreas (44) kreeg op zijn twintigste een heftig ongeluk en werd gedeeltelijk afgekeurd. ''Ik kon he...
Social Sofa Deventer KonneteD

Mysterie opgelost! Dit is de bijzondere betekenis achter de vrolijk gekleurde banken in Deventer

Heb jij ze al eens gespot? De vrolijk gekleurde bankjes, bekleed met zo'n achttienduizend mozaïekste...

adv.